Home / Malburgen / 95 Euro boete voor het verschil niet weten tussen verschillende soorten fietspaden

95 Euro boete voor het verschil niet weten tussen verschillende soorten fietspaden

Een boze man op een bromscooter  riep; ’95 Euro boete omdat ik op een verkeerd fietspad reed, da’s toch nieh normaal!’ Vandaag was er politiecontrole nabij de Bandijk, bromscooters met geel of blauw plaatje werden gecontroleerd op allerlei zaken, ook waar ze wél en niet mogen rijden.

Het verschil niet (willen) weten tussen onverplicht fietspad en verplicht fietspad

De boze man die werd aangehouden was een van de velen. Het fietspad over de bandijk is een zogenaamd “onverplicht fietspad” alleen bedoeld voor fietsers, herkenbaar aan een rechthoekig blauw bord met het woord “fietspad” erop.
Je mag er dus niet op met een brommer/scooter zowel met geel of blauw plaatje, ook niet met een fiets met een hulpmotor op brandstof (elektrische fiets valt hier dus buiten.) Veel brommer/scooter bezitters weten het verschil niet, of willen het niet weten.

Het ronde blauwe bord met een fiets icoon
Betekent een verplicht fietspad. Fietsers moeten hier gebruik van maken, brommers/scooters, mogen hier alleen buiten de bebouwde kom gebruik van maken, anders op de rijbaan.

Het ronde blauwe bord met een fiets en bromfiets icoon
Betekent een verplicht fietspad voor zowel fietsers als bromfietsers/scooterrijders, ook brommers en scooters moeten hier dus verplicht gebruik van maken.

Links het verplichte fietspad, voor zowel fietsers als brommers (ronde bord), rechts het fietspad over de Bandijk, alleen voor fietsers (rechthoekige bord).

Al jaren een punt van ergernis

Ondanks goede bebording aan de uiteinden van de Bandijk en op verschillende toegangspunten langs de gehele Bandijk dat het om een fietspad gaat waar gemotoriseerd verkeer geen gebruik van mag maken wordt het toch nog heel veel gebruikt. Veel brommer- en scooterrijders begrijpen de bebording niet.
Hinderlijk voor heel veel wandelaars, fietsers maar ook al jaren een punt van ergernis voor veel bewoners in Malburgen Oost-Noord die direct aan de Bandijk wonen.

fietspad 3

Scooters zowel met geel of blauw plaatje mogen geen gebruik maken van de Bandijk.

Bakenhof verboden voor al het gemotoriseerd verkeer

Ook het fietspad wat door de Bakenhof in Malburgen Oost loopt (gebied met de loslopende koeien) en doorloopt onder de John Frostbrug in de uiterwaarden in Malburgen West is verboden voor al het gemotoriseerde verkeer.

5 reacties

 1. Fijn dat jullie er eens aandacht aan schenken! Als ik met de hond over de dijk loop en er wat van zeg krijg je een grote bek of een uitgestoken vinger als ze al stoppen.

 2. Fijn ook de pizza bezorgers maken veel gebruik v deze dijk
  Zelf onderlangs bij de koeien zie je steeds vaker scooters laats een aangesproken maar of dit helpt.

 3. Helaas geeft men geen aandacht aan het verschil tussen een Brom fierts (geel kenteken en 45 km/u) en snorscooter (blauw kenteken en 25!km/) hierover bestaat ook veel onduidelijkheid.

 4. En nu zouden ze eens een tijdje regelmatig moeten controleren zodat niet alleen degene die ze nu toevallig getroffen hebben het weten maar ook al die dagelijkse gebruikers. Dan worden dit soort acties effectief, bij eenmalig controleren is het effect relatief heel beperkt en van korte duur (na een paar dagen zijn we weer terug bij af). Er wordt op de smalle dijk regelmatig belachelijk en gevaarlijk hard gereden en dat terwijl een groot deel van de dijk ook nog eens een officieel losloopgebied voor honden is.

 5. Gelukkig nooit gecontroleerd maar sinds vanmorgen bij toeval er achter gekomen dat ik met mijn Citta snorfiets dus 1 van de overtreders ben/ was.
  Al rijd mijn Citta niet te hard en heb ik bij alle andere weggebruikers wel altijd netjes voldoende afstand gehouden en indien nodig altijd snelheid aangepast.
  Ik zal na de vakantie mij netjes aan de regels gaan houden.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*