De afgelopen dagen is er door bewoners in Malburgen met scepsis gereageerd op de door de gemeenteraad goedgekeurde plannen om meer taken en meer ambtenaren naar de wijken over te hevelen. Dit alles onder de naam “Minder gemeente, meer wijken, anders doen.” De Gelderlander heeft hier de afgelopen twee dagen al aandacht aan besteed, onder de kop “Macht naar de wijken” maar wat gaat het (inhoudelijk) betekenen en wat vinden (Malburgse) bewoners hier nu van? De webredactie deed navraag bij een aantal bewoners uit geheel Malburgen die wel en niet actief binnen het wijkbeheer zijn.
Bewoner Malburgen en niet actief in het wijkbeheer: geeft aan dat hij nog moet zien wat er van de plannen terecht komt. Ik wist er helemaal niets van totdat het gisteren in de krant stond. Als meer macht al begint met slechte communicatie dan is dat geen goed teken. Het zou een goed idee zijn als de gemeente huis-aan-huis dit soort ingrijpende plannen duidelijk kenbaar maakt, i.p.v. een flyer over hoe je je afval moet aanbieden.
Bewoonster Malburgen en niet actief meer binnen het wijkbeheer: ik heb me eerder ingezet om de wijk leefbaarder te maken. Vaak kreeg ik toen het gevoel dat bewoners niet serieus werden genomen door ambtenaren die in de wijk werkzaam zijn en ben er na jaren inzet mee gestopt. Het idee is prima, maar ik vind tot nu toe de informatie nogal vaag, hoe moeten bewoners deze macht zien en kunnen die ambtenaren wel de vertaalslag maken om *met* ipv *naar* bewoners toe te werken op wijkniveau?
Bewoner Malburgen en actief binnen het wijkbeheer van Malburgen: er is namens het wijkplatform een brief uitgegaan naar de raad, waarin duidelijk wordt gemaakt dat de gang van zaken hoe het door de gemeente erkende wijkplatform niet betrokken is bij de plannen niet goed is. De basis van deze plannen is een burgertop waar afgelopen jaar kon worden gebrainstormt en waarvoor leden van het wijkbeheer in eerste instantie niet eens voor waren uitgenodigd. Het wijkplatform is ook in een later stadium niet op de hoogte gebracht. In eerste instantie moest ik via de wijkmedia vernemen over deze plannen in de Perspectiefnota. Veel actieve bewoners binnen het wijkbeheer voelen zich niet meer serieus genomen, waar sta je als wijkplatform als dit soort plannen niet eens goed wordt gecommuniceerd, zeker ook m.b.t. de rol van de Wijkteams. Daarom voelen veel wijkbeheerleden zich gepasseerd.
Bewoner van Malburgen en actief binnen het wijkbeheer: absurd plan. De gemeente weet door alle bezuinigingen niet meer van gekkigheid wat ze moeten doen. Overal is op bezuinigd de laatste jaren, dat zie je vooral terug in wijken zoals Malburgen. Ga eens kijken bij de ondergrondse afvalcontainers wat voor een bende het iedere keer is, hoe vies de straten zijn en hoe slecht het groen wordt onderhouden. Gaan al die ambtenaren de wijk zelf weer mooi maken of er handhaven? Of gaan ze bewoners delegeren dit te doen onder het mom van participeren?
Zelf een reactie geven op de plannen? Dat kan en dat kan anoniem. Reacties worden altijd geplaatst zolang ze inhoudelijk zijn.
Voor meer informatie zie ook:
http://malburger.nl/besluitvorming-terug-de-wijken/
http://www.arnhem.nl/Actualiteiten/Persberichten/Archief_persberichten_2015/April_2015/Arnhem_decentraliseert_budget_en_sturing_in_de_wijk