Malburgen – de wijk

!–PAGINA IN ONTWIKKELING–!

De wijk Malburgen ligt in de stad Arnhem. Het maakt onderdeel uit van het stadsdeel Arnhem-Zuid en is vernoemd naar het voormalige buurtschap Malburgen. Malburgen bestaat nu uit de wijkdelen Oost-Zuid, Oost-Noord, West, Immerloo en Het Duifje.

[intergeo id=”gM0ETN”][/intergeo]

Malburgen is de eerste wijk die in Arnhem Zuid (alle wijken ten zuiden van de Rijn) werd gebouwd. Met de bouw werd begonnen in 1937, in gedeeltes van het huidige wijkdeel Malburgen Oost-Noord en Malburgen West. Meer over de geschiedenis van Malburgen vindt u op deze pagina.

Ligging

Malburgen ligt direct ten zuiden van de Rijn en wordt ook wel eens “De kop van Zuid” genoemd.
De wijk ligt  in het zuiden ingesloten tussen de wijken Vredenburg/Kronenburg, Elderveld, Elden en Schuytgraaf. De wijk ligt relatief dicht bij het stadscentrum van Arnhem, met de Rijn en uiterwaarden als enige scheiding. Wijkdeel Oost-Noord en West is met Arnhem Noord verbonden door twee bruggen, de Nelson Mandela Brug (Nieuwe Brug) en de John Frostbrug. In het zuiden van de wijk ligt de provinciale verbindingsweg A325, hierdoor is de wijk goed bereikbaar vanaf de A12 en A50.

Groene karakter

Door de ruime opzet van vooral de oudere wijkdelen stond de wijk lange tijd bekend als de groenste wijk van Arnhem. Een gedeelte van de wijk bestaat uit de uiterwaarden en het groene cultuur gebied Meinerswijk wat ook populair is bij veel Arnhemmers uit andere wijken.
In de deelwijk Oost-Zuid bevindt zich de Nieuwe Wheme en  de deelwijken Immerloo en Het Duifje liggen aan het grootste stadspark van Arnhem Zuid, het Immerloo park.

Bevolkingsopbouw en aantal

De wijk Malburgen telt ruim 18.000 inwoners (2024), waarvan het merendeel tussen de 20 en 44 jaar oud is. Wijkdelen met de meeste inwoners zijn Oost-Noord en West. De Wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje huist de grootste verscheidenheid aan culturen van alle wijken in Arnhem. Het aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond is ruim boven de 50% waarvan het grootste deel een Marokkaanse of Turkse achtergrond heeft. Klik hier voor meer demografische gegevens

Bouw, wijk- en woningsamenstelling

Malburgen bestaat uit vijf wijkdelen: Malburgen Oost-Noord, Malburgen Oost-Zuid, Malburgen West, Immerloo en het Duifje. Hiervan is Malburgen Oost–Noord het grootst, en Immerloo het kleinst.
Sinds 2002 vindt er grote herstructurering plaats in de wijk, met name in de wijkdelen Malburgen Oost-Noord en Oost-Zuid en West. In deze wijkdelen is veel nieuwbouw verschenen, met name in Malburgen West en Oost-Noord zijn er nieuwe buurten  gekomen. Zoals Stadseiland buurt in Oost-Noord en de Plantage in Malburgen West.
Voor de bouw van nieuwe woningen is veel oude sociale hoogbouw gesloopt. Door de nieuwbouw heeft de wijk een meer gemelleerde samenstelling gekregen. Het merendeel van de woningen is laagbouw, waarvan een groot deel sociale huur is. De grootste verhuurder in de wijk is Volkshuisvesting.
De wijk kent 1 winkelcentrum. Dit winkelcentrum Drieslag wat centraal in de wijk ligt heeft goede en gratis parkeergelegenheid. Het winkelcentrum werd in 2014 en 2015 deels opgeknapt, met name het parkeerterrein. Dit parkeerterrein van de Drieslag is tevens de locatie waar elke woensdagochtend een markt plaatsvindt.
Andere winkelgebieden zijn: winkelcentrum Kruidenhof aan het Kruidenplein in Malburgen Oost-Noord, de Pijlkruidstraat in Oost-Zuid en de Hoefbladlaan en omgeving in West. Klik hier voor meer informatie over de wijksamenstelling.

Bouw aan de Graslaan van koopwonigen in 2006
Bouw aan de Graslaan van koopwonigen in 2006

Toekomstige ontwikkelingen

Er worden sinds 2015 weer diverse nieuwbouw projecten uitgevoerd of zijn in ontwikkeling. Verwachting is dat er de komende jaren tot 2030 nog ruim 1500 woningen bijkomen, waaronder in Malburgen Oost-Zuid en West waaronder in stukjes van Meinerswijk en op de Stadsblokken, Olympus, rondom Nijmeegseweg, Vissenbuurt en Kruidenbuurt in wijkdeel Oost-Noord.  Het overgrote deel van de nieuwbouw zal bestaan uit (sociale) huur- en huurwoningen boven de huursubsidie grens, met uitzondering van de woningen in Meinerswijk en Stadsblokken.

Malburgen is landelijk  bekend van

Malburgen kreeg grote bekendheid als een van de vijf  ‘Vogelaarwijken’ in Arnhem en de grote hoeveelheid sociale- en wijkverbeteringsprojecten die er de afgelopen 20 jaar heeft plaatsgevonden. Zo stond de wijk ook lange tijd bekend als:  ‘aandachts-‘ ”kracht-, kansen-, of prachtwijk’.

Oud-minister Vogelaar op bezoek in Malburgen in felle discussie met Marokkaanse jeugd
Oud-minister Vogelaar op bezoek in Malburgen in felle discussie met Marokkaanse jeugd

Malburgen ligt nabij het Gelre Dome Stadion van voetbalclub Vitesse. Het te overdekken stadion doet tevens dienst als concert- en evenementenhal waar al veel (inter)nationale artiesten hebben opgetreden.

Gelredome
Gelre Dome Stadion

Deze pagina is blijvend in ontwikkeling. Tekst: dhr. M. Lammerse. Voor vragen, toevoegingen of verbeteringen, mail naar info @ malburger.nl