Naar aanleiding van de plannen om honderden woningen te bouwen in Meinerswijk en op de Stadsblokken hebben bewoners van het gebied een open brief opgesteld gericht aan iedereen waar deze plannen van invloed op zijn, Dat is eigenlijk elke Arnhemmer, maar in het bijzonder bewoners uit het gebied zelf en omliggende wijken, zoals Malburgen. Daarom is de brief ook mede ondertekend door de voorzitter van het Wijkplatform wijkdeel West.
Dinsdag 22 September in Casa
Vanavond, 22 September zal het definitieve plan worden voorgelegd in Casa, waar iedereen naar kan komen kijken. Eind deze maand zal burgemeester en wethouder zich dan over deze uiteindelijke plannen buigen. Het is 22 September de laatste kans voor bewoners om hun mening te geven over deze plannen
Meer weten en zien en/of u mening geven over de plannen voor Meinerswijk en de Stadsblokken? Kom dan op:
Dinsdag 22 September
Naar: Casa aan de Kleine Oord 177
Aanvang: 20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur
Entree: gratis
De hier onderstaande brief verscheen afgelopen zaterdag al in de Gelderlander. U kunt de tekst hier ook als PDF downloaden
[divider]
Stadsblokken Meinerswijk: Worden we straks 3 keer bedonderd? En door wie eigenlijk?
In maart 2012 nam de Arnhemse gemeenteraad de gebiedsvisie voor Stadsblokken Meinerswijk aan, met een ruime meerderheid. Kern is dat er géén ruimte is voor grootschalige woningbouw als doel op zich. De visie heeft geleid tot succesvolle ingrepen zoals Ruimte voor de Rivier en een nieuw fietspad. Geïnspireerd door deze nieuwe manier van samenwerking tussen overheid en burgers ontstonden er allerlei activiteiten langs de Rijn. Denk aan de Coersconcerten, het kadefestival, activiteiten van Stichting Klinker, de Buurttuin, de heropening van het Veerhuis, boerengolf en ontvangsten bij boer Wijers, de circustheatershow Stroom, festival de Luie Hond, Free Your Mind, de historische scheepswerf, de Romeinse Tuin en de hoogstamboomgaard.
De gebiedsontwikkeling van ‘Arnhems wilde achtertuin’ waarvoor de gemeente deze pakkende titel koos, kan dankzij het uitgebreide burgerparticipatieproces tussen 2009 en 2012 bogen op brede instemming van bewoners en bezoekers. Het zou nu toch voor de hand liggen dat de gemeente consequent de spelregels uit de gebiedsvisie hanteert. Anders bedonder je het werk van de vorige gemeenteraad en het deelnemende publiek uit het participatieproces.
In 2013 kwamen risicovolle beleggingsobjecten in het gebied ter grootte van 150 hectare in handen van de SNS bank. Sindsdien heeft er zich in achterkamers van de curator een proces afgespeeld met weinig transparantie en al helemaal geen participatie met burgers. De curator eigent zich hierbij de ruimte toe, die in de gebiedsvisie gereserveerd is voor openbaar toegankelijke culturele invullingen en plant er opnieuw héél veel woningen. Bakstenen gaan dus vóór het Arnhemse belang. Hierbij valt op dat de gemeente dit zonder slag of stoot toelaat. Resultaat hiervan is een plan voor een nieuwe private woonwijk in de natuur direct aan de zuidkant van de Rijn. Volledig gebouwd met de rug naar Zuid Arnhem ! Het “cadeautje” voor de stad is dat de gemeente de resterende (deels vervuilde) grond krijgt en de afspraak dat de curator voorlopig niet zal procederen tegen de gemeente.Hiermee helpt de curator zichzelf en legt de lasten die nodig zijn voor beheer van het gebied bij de gemeente.
De bijsluiter vermeldt niet dat gemeentelijke woningbouwlocaties elders in de stadsregio, zoals o.a. Schuijtgraaf langer op de begroting drukken. De bijsluiter vermeldt niet dat de maatschappelijke baten van deze nieuwe woonwijk voor de Arnhemse burger zeer gering zijn. Eigenlijk pakken ze zelfs negatief uit! Van publiek domein wordt privaat domein gemaakt. Alle ruimte om programma’s te organiseren waardoor Arnhem aantrekkelijker wordt en de stad bezoekers aantrekt, die ook weer geld uitgeven in de binnenstad, de meeste van deze ruimte wordt met de komst van een paar ongetwijfeld fraaie, dure woningen opgesoupeerd. Kortom het zou wel eens kunnen dat we driemaal worden bedonderd. De enige die beter wordt van dit plan is de curator, de gebiedsvisie kan de prullenbak in.
Het kan echt anders, door het gebied voor eens en altijd aan te kopen, net als met Sonsbeek is gebeurd. Het is met slimme manieren van samenwerken mogelijk om de basiswaarde van de grond te vergoeden aan de SNS bank zodat we het gebied tot een van de meest spraakmakende projecten rond natuur, zorg, cultuur, onderwijs, erfgoed en klimaatadaptatie van ons land kunnen maken. Er is geen noodzaak voor een overhaaste uitverkoop van wat met recht een van de ‘unique selling points’ van Arnhem is.
Gerard Litjens, Petra Lettink, Casper Helldörfer ; Dhr. H. Schepers-Pothoven, namens het wijkplatform Malburgen West.
Beste,
Ik heb mijn handtekening gezet en gepromoot zodat er een referendum zou komen over de plannen voor Meinerswijk. Nu ben ik heel erg benieuwd naar jullie mening over het huidige voorstel. Zouden jullie dat willen delen?
Ik vind het allemaal heel mooi klinken; erg toekomstgericht, maar ik zie ook dat er een mooie marketing op los is gelaten. Dus wil mij graag verdiepen in allerlei meningen die zich daar een nog veel beter beeld van hebben kunnen vormen dan ik.
Ik hoop op jullie reactie. Ook namens een aantal vrienden van mij.
Met vriendelijke groet