Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord VVD:
“Een van de kerntaken van de gemeente is het schoonhouden van de stad en dat vindt de VVD heel belangrijk. Helaas hebben we kunnen zien dat de vervuiling ontzettend toenam door DifTar. Dat is een belangrijke reden waarom we altijd tegen DifTar zijn geweest en dus ook blijven. Wat de VVD betreft zetten we ons nu in om omgekeerd inzamelen verder te verbeteren en te kijken we hoe we Arnhemmers kunnen helpen met het scheiden van afval. Ook wordt er gekeken of nascheiding een goede oplossing is.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord VVD:
“Het gebruik van ballonnen gevuld met lachgas levert veel overlast en gevaarlijke situaties op. Daarom heeft VVD Arnhem in mei 2019 de burgemeester gevraagd om hier actie tegen te ondernemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat Arnhem de eerste gemeente was in Nederland met een totaalverbod op de verkoop van lachgaspatronen. Dat verbod geldt ook op straat. Ondertussen is het Rijk bezig met een landelijk verbod. De VVD staat voor het verdubbelen van het aantal handhavers om dit soort problematiek beter op te kunnen pakken in de wijken.“
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord VVD:
“De VVD staat voor veilige wijken waar je prettig kunt wonen. Loslopende honden in wijken vinden wij daarom onwenselijk. Maar wij weten ook dat honden het nodig hebben om lekker te kunnen rennen en spelen. Daarom zijn wij voor losloopgebieden daar waar het kan.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord VVD:
“In ons verkiezingsprogramma staat ‘’Waar te hard rijken normaal lijkt te zijn, gaan we samen met politie en bewoners op zoek naar een goede aanpak.’’ Het verdubbelen van het aantal handhavers helpt om meer toezicht te houden op de plekken waar verkeersoverlast is.”
Vraag 5:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord VVD:
“Nederlands is de standaard en daar waar nodig kan voor Engels gekozen worden. Het is belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal spreekt en daar investeren wij in. Dan helpt het niet als je als gemeente de mensen in hun moedertaal blijft aanspreken.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord VVD:
“De gemeente heeft borden geplaatst en zal waar mogelijk aandacht vragen voor dit probleem. Tegelijkertijd is het ook een verantwoordelijkheid van bewoners zelf om ongedierte te voorkomen. Beboeten zien wij in dit geval als een laatste middel, omdat de kans klein is dat je mensen op heterdaad betrapt en we niet op elke hoek van de straat een handhaver kunnen plaatsen. Dat betekent niet dat we het probleem niet herkennen, ook in andere wijken, en dat we er zeker aandacht voor moeten hebben.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord VVD:
“Er is veel kennis en ervaring buiten het stadhuis. Kennis en ervaring van Arnhemmers, van bewoners in de wijken, van vrijwilligers, van ondernemers in de stad, op bedrijventerreinen en thuis. Van sporters, cultuurliefhebbers, onderwijskenners en van bezoekers van onze mooie stad. We hebben de input van jou hard nodig. Het is niet ‘U vraagt wij draaien’, maar wij maken optimaal gebruik van jouw kennis en ervaring. Daarom zijn wij veel te vinden in de stad, in de wijken, bij bedrijven en organisaties. Want daar gebeurt het en dat is wat we meenemen naar het stadhuis. Dat is waar VVD Arnhem voor staat: de politiek is er voor de stad. Regelmatig hebben wij contact met bewoners en organisaties als het gaat om veiligheid, dan zijn mensen in het Bruishuis en ondernemers van de Drieslag fijne gesprekspartners. Ook bijvoorbeeld bij het vaststellen van het gewijzigde bestemmingsplan Whemedreef hebben we zeer goed contact gehad met de wijkbewoners.”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord VVD:
“We zijn bij zoveel mogelijk bewoner overleggen in de hele stad. Helaas lukt dat niet altijd, en daarom zijn we op andere manieren in de wijk om Arnhemmers te spreken. Als er onderwerpen zijn die specifiek over een bepaalde groep bewoners gaan, dan zoeken we de wijkbewoners actief op.”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord VVD:
“Wij hebben de afgelopen jaren heel veel maatregelen genomen om dit soort overlast tegen te gaan, waaronder de opkoopbescherming en het remmen van verkamering in wijken waar dit een groot negatief effect heeft op de buurt. We zien deze vorm van overlast terug in verschillende wijken. We gaan nu kijken wat deze maatregelen doen en als verdere stappen nodig zijn om overlast te voorkomen, dan kijken we daar serieus naar.”
Vraag 10: De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord VVD:
“In de Arnhems Oost aanpak zijn tientallen miljoenen beschikbaar gesteld om te renoveren en te verduurzamen. Er wordt grootschalig en langdurig geïnvesteerd om woningen met slechte energielabels aan te pakken. Daarmee verbeteren we wooncomfort en verlagen we energielasten. Het verduurzamen van wijken is een opdracht die we samen, bewoners, ondernemers,gemeente, rijk en provinciedoen. Naast duurzaamheid zijn haalbaarheid en betaalbaarheid randvoorwaarden, zodat iedereen mee kan doen.”