Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord D66:
“D66 wil vasthouden aan ‘omgekeerd inzamelen’, waarbij je restafval wegbrengt maar papier, plastic en groen afval in minicontainers kwijt kan. Daarnaast willen we ook voor hoogbouw-bewoners afval scheiden veel makkelijker maken. Zij moeten op één plek al hun afval kwijt kunnen. Containers voor GFT, verpakkingen, papier en restafval moeten daarom zo veel mogelijk bij elkaar komen te staan.”
“Verder moet goed scheiden gaan lonen. Arnhemmers moeten direct invloed hebben op de kosten van hun afvalverwerking. Wie bijdraagt aan het scheiden van afval mag daar financieel voor beloond worden.”
“Als we goed scheiden makkelijk en aantrekkelijk hebben gemaakt, kan met voorlichting en stimuleren gezorgd worden dat we ook echt minder restafval overhouden.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord D66:
“D66 is voorstander van een realistisch drugsbeleid waarbij we alle drugs streng reguleren en ontraden. Overlast door gebruik van lachgas is in veel gevallen al verboden. Een specifiek verbod helpt volgens deskundigen niet: er zal toch gebruikt worden. En dat blijft gevaarlijk, vanwege gezondheidsschade voor de gebruiker en bijvoorbeeld ook in het verkeer. Deskundigen geven aan dat het vooral belangrijk is dat mensen beter weten wat de gevolgen zijn. Er moet dus betere voorlichting komen om het gebruik te kunnen verminderen.“
“De overlast in de openbare ruimte door handel of het achterlaten van patronen kan wel worden aangepakt met melding en snellere handhaving.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord D66:
“D66 vindt de natuurgebieden in en rond de stad heel belangrijk, en in natuurgebieden is het loslopen van honden vaak niet mogelijk. Honden kunnen immers andere dieren verstoren als ze niet aangelijnd zijn. Hierdoor is er in het groen rond Malburgen maar weinig ruimte voor losloopplaatsen. Om extra losloopplaatsen aan te wijzen, moet goed overleg plaatsvinden met alle gebruikers van dat groen. Een dergelijk initiatief kan vanuit de wijk komen. Dan moet de gemeente kijken of er breed draagvlak voor is, en of de losloopplek ander gebruik of de natuur niet hindert.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord D66:
“D66 wil dat hardrijders beter worden aangepakt. De gemeente kan echter niet beslissen waar de politie de snelheid controleert. We willen wel graag dat Arnhemmers en de lokale politiek meer inspraak krijgen over de inzet van de politie. Op die manier kunnen we zorgen dat hardrijders, in het bijzonder in 30-kilometerzones, meer worden beboet. Ook een brief sturen vanuit de gemeente of namens de wijk om hardrijders aan te spreken op hun gedrag, behoort tot de mogelijkheden.”
“Bij de herinrichting van wegen zien we graag aanpassingen die ervoor zorgen dat er minder hard wordt gereden.”
Vraag 5:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord D66:
“Gemeentelijke informatie moet in één andere taal dan Nederlands worden aangeboden. Dat zijn we als gemeente verplicht en D66 dringt erop aan dat we dat beter doen. Voor maximaal bereik is dat Engels.”
“Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat we als gemeente begrijpelijk Nederlands gebruiken. We moeten moeilijke woorden goed uitleggen en waar mogelijk gebruik maken van beeldmateriaal of een voorleesfunctie. Dan is ook informatie in het Nederlands voor meer inwoners goed te begrijpen.”
“We willen dat volwassen anderstaligen worden gestimuleerd om de Nederlandse taal te leren door bijvoorbeeld betaalbare en laagdrempelige cursussen aan te bieden wanneer ze zich registreren als nieuwe inwoner van de gemeente.”
“Alleen in heel uitzonderlijke gevallen moet de overheid ook in andere talen communiceren. Dat deden we bijvoorbeeld al rondom de coronacrisis.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord D66:
“Wij zijn geen voorstander van bestraffen als dat niet per se nodig of effectief is. Goed geïnformeerde mensen zullen niet zomaar vogels voeren, als ze weten wat de gevolgen zijn voor de leefomgeving. Het kan wel een tijd duren voordat iedereen dat begrijpt. Overigens zijn er veel verschillende oorzaken van de toename van het aantal meldingen van ratten in de stad. Ook naar de andere oorzaken moeten we kijken.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord D66:
“D66 wil dat altijd een passende vorm van participatie wordt gekozen. Participatie is meer dan alleen het informeren van de buurt. Er moet altijd ruimte zijn om goede suggesties mee te nemen. Bij grotere projecten is wat ons betreft co-creatie de norm: bewoners (soms wellicht ook toekomstige bewoners) die samen met professionals ontwerpen aan hun eigen buurt. Het is heel belangrijk dat vooraf bekend is welke uitgangspunten dan vaststaan, en welke vrijheid er is. Malburgen heeft bijvoorbeeld rond de Nijmeegseweg bewezen op die manier heel succesvol te kunnen samenwerken!”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord D66:
“D66 merkt al jaren dat de wijkplatforms in Malburgen een goed zicht geven op wat er speelt in de wijk. De aanwezigheid bij de wijkplatforms is daarom voor ons één van de manieren om actuele ontwikkelingen mee te krijgen. Daarnaast zijn het meestal interessante bijeenkomsten met een goede sfeer. We hopen daarom ook komende jaren weer regelmatig te gast te zijn.”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord D66:
“D66 kiest voor gemengde wijken en wil het toevoegen van nieuwe huurwoningen in Malburgen beperken: wij zien liever meer koopwoningen in wijken waar al veel huur is.”
“Verkamering van kleine woningen is in heel Arnhem, dus ook in Malburgen, sinds kort verboden. Ook is er – voor de wat grotere woningen – op initiatief van D66 geregeld dat bij kamerverhuur een beheerder moet worden aangesteld. Die beheerder moet aanspreekbaar en bereikbaar zijn wanneer het gaat om de leefbaarheid. Op de naleving van deze regels moet de gemeente beter en slimmer toezicht houden.”
“Met de opkoopbescherming, voorlopig tot een WOZ-waarde van 325.000 euro, zijn bijna alle woningen in Malburgen beschermd. Deze grens gaat verder stijgen als de woningwaardes stijgen. De wet maakt het op dit moment onmogelijk verder te gaan, maar we verwachten met deze aanpak al heel ver te komen.”
Vraag 10:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord D66:
“D66 wil stevig blijven inzetten op ondersteuning van verduurzaming, zodat vooral de woningen met de laagste energielabels (label G) zo snel mogelijk goed geïsoleerd zijn. Met duurzaamheidsleningen, maar ook door mensen veel beter te informeren over de kosten én de opbrengsten van woningverbetering, zijn in Malburgen grote stappen te zetten. Malburgen valt bovendien onder de aanvraag die door de gemeente is gedaan voor het landelijke Volkshuisvestingsfonds. Dat maakt het mogelijk om op korte termijn meer particuliere woningen te verduurzamen. De corporaties hebben de verplichting om hun woningbezit aan te pakken en doen dat vaak al. De komende periode verwachten we daarom veel meer energiebesparing bij huizen in Malburgen.”