Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“De Partij voor de Dieren is en was voor Diftar. Het principe ‘de gebruiker betaalt’ werkt op twee manieren: De rekening komt bij degene die de kosten veroorzaakt, en het verminderen en scheiden van afval wordt ermee gestimuleerd. We moeten als gemeente in alle wijken duidelijk maken dat het in ieders voordeel is om te komen tot minder afval. Voor wie het milieu een zorg zal zijn, minder afval betekent ook minder kosten voor de gemeente en deze berekent dat ook weer door naar de burgers.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“De gevolgen van gebruik van lachgas zijn behalve overlast en gevaar (bijv. als er onder invloed gereden wordt) ook de gezondheidsschade aan gebruikers. Daarom vinden we dat het gebruik van lachgas niet zou moeten plaatsvinden. Helaas is het gas normaal verkrijgbaar, omdat het ook andere doelen dient. Een plaatselijk verbod op gebruik kan de overlast verminderen. Een algemeen verbod op gebruik is momenteel niet mogelijk. Goede voorlichting is wat ons betreft het belangrijkst.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat er genoeg losloopgebieden in de buurt zijn. Echter is het ook de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om tijd uit te trekken om een flinke wandeling te maken of de hond mee te nemen naar een groter losloopgebied. Het hebben van een hond brengt verantwoordelijkheid met zich mee.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
“Wij zijn voor een verlaging van de snelheid naar 30 km/u in de hele stad, met uitzondering van enkele doorgaande wegen en verkeersaders. Daarbij hoort een inrichting van de rijbaan die het nagenoeg onmogelijk maakt om veel te hard te rijden.“
Vraag 5: De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“Jazeker. Met weinig moeite moet gemeentelijke informatie te vertalen zijn. Zeker bij informatievoorziening via folders en posters zouden verschillende talen gebruikt moeten worden. Online is het steeds gemakkelijker om via vertaalprogramma’s de teksten te lezen. Wel is het dan zaak om het menu naar wens in een andere taal aan te bieden, zodat je weet waar je de tekst moet zoeken.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“Onze partij is niet echt een voorstander van boetes voor goedbedoelde acties. Als mensen dieren voeren is dat niet om bewust de wet te overtreden.
We zien meer in betere voorlichting en inzameling van oud brood en dergelijke om dat een goede bestemming te geven.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“In ieder geval is de Partij voor de Dieren voorstander van een zorgvuldig participatieproces, waarbij ook echt naar de burgers geluisterd wordt. Dat wil niet zeggen dat we het altijd met de meerderheid van de bewoners eens zijn. Zo kunnen omwonenden graag veel en goede parkeergelegenheid wensen, terwijl wij juist minder parkeerplaatsen willen, en autogebruik willen ontmoedigen. In het participatietraject moeten burgers en politiek naar elkaar luisteren. Inderdaad is dat bij de Nijmeegseweg uitstekend gelukt, al had de Partij voor de Dieren daar ook graag aangestuurd op ontwikkelingen die rekening houden met minder autoverkeer in de toekomst.”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“Onze Partij neem (nog) niet deel in (alle) wijkoverleggen. Soms sluit iemand uit onze fractie aan bij een vergadering of wijkoverleg, maar we zijn geen heel grote fractie en onze tijd moet goed verdeeld worden. We beloven wel verbetering op dit punt.”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“Woningen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen. De PvdD is voor een zelfbewoningsplicht, niet alleen voor nieuwe woningen. Onder voorwaarden kan een organisatie woningen opkopen voor de verhuur, maar dan moeten er eisen gesteld worden aan de staat van onderhoud en prijs-kwaliteitverhouding. Er moet echt iets gebeuren aan huisjesmelkers en speculanten.”
Vraag 10:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord Partij voor de Dieren:
“Subsidie en renteloze leningen voor verduurzaming van particuliere woningen. Waar het corporatiewoningen betreft dienen gewoon de nodige aanpassingen te worden gedaan. Daarvoor kunnen de corporaties met de gemeente afspraken maken en evt de kosten delen.”