Vraag 1: De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Arnhem Centraal herkent het dilemma, maar heeft tegen diftar gestemd omdat het referendum de uitslag gaf en omdat mensen die weinig ruimte hebben of slecht ter been zijn veel overlast ervoeren van diftar. Onze wethouder Bob Roelofs heeft een nieuw afvalplan gemaakt, waarin bewustwording en participatie centraal staan. De meeste vervuilde plekken moeten verdwijnen en de vele vrijwilligers die zwerfafval opruimen, worden ondersteund! Arnhem Centraal wil graag plastic achteraf laten scheiden van restafval en die mogelijkheden zullen onderzocht worden. Ook zullen we een voorstel indienen om het mogelijk te maken 2 keer per jaar grofvuil gratis thuis te laten ophalen. Een kraakwagen is milieuonvriendelijk doordat materialen niet hergebruikt kunnen worden en zou al zo 40 euro per jaar méér gaan kosten.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Wij vinden het gebruik van lachgas in de openbare ruimte niet kunnen en zijn voor een verbod voor de gehele stad.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Ja, daar zijn we absoluut voor en deze velden moeten ook goed gemaaid worden, omdat honden verwond kunnen worden door de scherpe aren van een ecologisch beheerd veld. Het is dan ook handig als er een afvalbak staat, zodat de hondenpoep opgeruimd kan worden, want dat brengt ook veel stikstof in de natuur.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Veel wijken kennen dit probleem. In de toekomst zullen er veel meer 30 km zones komen met verkeersremmende maatregelen en dat vergroot de veiligheid. Maar er zullen vast altijd mensen blijven die te hard rijden. Controle helpt en moet zeker aangevraagd kunnen worden, maar werkt helaas vaak maar voor even. “
Vraag 5:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Dit is een lastige vraag want er zijn nog zo veel andere talen die breed worden gesproken. Tegelijk is het spreken van de Nederlandse taal een belangrijke stap in een beter functioneren in onze stad. Effectiever lijkt het ons als het Team Leefomgeving in verschillende talen kenbaar maakt waar men kan aankloppen voor hulp en informatie.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Niet beboeten, want mensen zien of begrijpen het bordje vaak niet. We kunnen eerst eens bekijken of dit voeren van de vogels een probleem blijft na het loslaten van de coronabeperkingen, waardoor mensen twee jaar bijna alleen aangewezen waren op de natuur. Het stoppen met diftar kan een verminderend effect kunnen hebben op de vele ratten, omdat er toen teveel afval buiten de bakken belandde, wat natuurlijk voor ratten een paradijs creëerde. Via de fixie app kunt u ratten in de openbare ruimte melden. Ratten in uw eigen tuin? Dan kunt u PreZero inschakelen.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Voor ons staat bewonersparticipatie op plaats één. Maar dit is niet altijd zomaar mogelijk is. Een grondeigenaar kan zonder inspraak tewerk gaan als het plan binnen de kaders van een bestemmingsplan blijft bijvoorbeeld. Van tevoren moet duidelijk zijn wat wel of niet kan en in welke fase dit kan, waarbij de intentie is om de wensen van de wijk waar mogelijk mee te nemen. Arnhem Centraal stond achter de wijk mbt het plan Whemedreef in Immerloo .”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Arnhem Centraal:
“Wij vinden wijkplatforms zeer belangrijk en willen hun lijn graag volgen, mits ook goed afgestemd met andere wijkbewoners. Bij ons is het een kwestie van een tekort aan menskracht, met 3 raadsleden en een hele drukke agenda. Wij hopen te groeien en vervolgens geregeld aanwezig te zijn! Elkaar blijven zien en spreken zal altijd ons uitgangspunt zijn. En we weten na al die jaren dat dit echt het verschil maakt!”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Verkamering is gelukkig al aangepakt in onze stad en dit kan niet zomaar meer. Wij willen daar zeker naar kijken, maar er zijn grenzen aan wat de overheid kan en mag als het gaat over particulier bezit. Wij willen graag meer betaalbare sociale koopwoningen in de gehele stad.”
Vraag 10:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord Arnhem Centraal:
“Huurwoningen dienen verduurzaamd te worden door de verhuurder. Voor particulieren zijn er al een aantal mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie en voor het laten plaatsen van zonnepanelen door bedrijven, waar men zelf geen kosten voor hoeft te maken en er toch iets aan verdiend . Wij willen de behoeften graag nog meer onder de loep nemen en komen met bijvoorbeeld betaalbare leningen met een lange looptijd in aanvulling op de huidige en komende subsidiemogelijkeheden. Dit brengt de woningwaarde ook omhoog bij verkoop.”