Sinds 2020 vindt er voor de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een unieke ontwikkeling plaats. Betrokken wijkbewoners ontwerpen en ontwikkelen samen met het Rotterdamse bureau voor stedenbouw & landschap OD205 en gemeente Arnhem een deel van hun eigen wijk – de toekomstige inrichting en bebouwing rondom de Nijmeegseweg. Afgelopen 17 november werd er onder de noemer “De weg naar de toekomst” een presentatie gegeven in MFC De Spil door OD205 en gemeente aan deze bewoners vertegenwoordigd in de Klankbordgroep Nijmeegseweg. Tijdens de presentatie toonden OD205 en gemeente de uitwerkingen en verfijningen van het schetsontwerp.
Van verkennende rondgangen door de wijk en schetsontwerp naar concept Stedenbouwkundig Plan & Kwaliteitsplan
Het begon allemaal in 2020. Wijkbewoners vertegenwoordigd in de net opgerichte Klankbordgroep Nijmeegseweg gingen samen met OD205 op rondgang door de wijk. Het doel van de ontwerpers van OD205: bewoners zoveel mogelijk informatie laten geven over wat zij belangrijk vinden in hun wijk. Met deze informatie ging OD205 aan de slag en werden er aan de hand van de input drie ontwerpavonden met bewoners georganiseerd in 2021.Tijdens deze ontwerpavonden konden bewoners met elkaar en met OD205 in gesprek om hun wensen, ideeën en behoeftes te vertalen naar een plan. Daarvoor zijn moodboards ingezet, werden ter plekke werkmaquettes gemaakt en kwamen wensen op papier te staan. Vervolgens heeft OD205 alles verwerkt in een schetsontwerp – echte co-creatie dus – dat inmiddels bekend staat als de Malburgse Manier 2.0.
“De wijkdelen Oost & West dichter bij elkaar brengen”
Wat in 2021 in het uitgewerkte schetsontwerp – het ontwerp van OD205, bewoners & gemeente Arnhem – naar voren komt is om de wijkdelen dichter bij elkaar te brengen. De Nijmeegseweg fungeert nu als een betonnen brede rivier die de wijk in tweeën splitst. Een voetgangersbrugverbinding via het nog te realiseren De Monchypark en een versmalling en een vermindering van het aantal rijbanen Nijmeegseweg in de tweede fase van de ontwikkelingen moet hier verandering in gaan brengen. De plannen voor deze tweede fase worden op een later moment bekend gemaakt.
Minimaal 230 woningen
Er moeten natuurlijk ook huizen gebouwd worden, minimaal 230. Ook hier is met bewoners de afgelopen twee jaren aan gewerkt. Zo komen er aan de Paardebloemstraat zes hoven waar de woningen een binnentuin delen. Als beëindiging van de nieuwbouw aan de Paardebloemstraat komt het entreegebouw. Dit gebouw vormt het laatste hof en krijgt een hoogteaccent op de hoek van de Nijmeegseweg/ Batavierenweg. Een trapsgewijs aflopend gebouw. In het De Monchypark, aan het begin van de Nijmeegseweg komen twee ‘Parkgebouwen’ van drie tot vier verdiepingen. Het gebouw aan de oostzijde voorziet in ruimte voor commercie, bijvoorbeeld kleinschalige horeca op de begane grond.
Natuurinclusief bouwen
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingen aan de Nijmeegseweg is het natuurinclusief bouwen. De Klankbordgroep en gemeente streven er binnen dit project naar om het natuurinclusief bouwen op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Denk hierbij aan veel ruimte voor groen en water, het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen en rekening houdend met vogels en andere dieren die in het gebied leven.
Dit zie je ook terug in het Kwaliteitsplan dat nu samen met het Stedenbouwkundig Plan wordt uitgewerkt. Materialen en kleurgebruik die aansluiten bij de omgeving, veel duurzame materialen zoals hout en een hoogwaardige kwalitatieve uitstraling. De Nijmeegseweg zal straks als ‘poort naar Noord’ een plek zijn waar Arnhem voor staat en trots op kan zijn.
Hoe nu verder?
Voordat de ontwikkelingen samen met bewoners gaan worden voortgezet zal eerst het bestemmingsplan moeten worden voorgelegd. Bedoeling is dat dit begin 2023 wordt gedaan. Afhankelijk van de politieke besluitvorming en de mogelijke zienswijzen zal er midden/eind 2023 verder worden gegaan. Na een ontwikkelaar- en architecten-keuze en het plan voor de inrichting van de openbare ruimte waaronder het De Monchypark zal er medio 2025 gebouwd kunnen gaan worden. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het verloop van de bezwaarprocedures en economische ontwikkelingen.
De klankbordgroep wordt in elke stap van het proces betrokken.
Voor de aankomende fase is de Klankbordgroep op zoek naar nieuwe deelnemers. Wil je als wijkbewoner ook meedoen? Neem dan even contact op met M. Lammerse, via info@malburger.nl of via 0620133267.
De laatste presentatie van de Klankbordgroep Nijmeegseweg kan hier worden gedownload (let op dit is een groot bestand van circa 15mb!)
Afbeeldingen in dit artikel zijn impressies en uit de laatste presentatie van de Klankbordgroep: copyright – bureau voor stedenbouw & landschap OD205, of anders vermeld in de afbeelding.