De Vraag – ons wijkonderzoekje gaat deze keer over fixi. Sinds 2019 is fixi binnen de gemeente Arnhem een makkelijk toegankelijke manier om meldingen over de openbare ruimte digitaal door te geven aan de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een losse stoeptegel, afvaldumping of een kapotte lantaarnpaal. Tot nu toe zijn de reacties erover over het algemeen positief en wordt het door steeds meer bewoners in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje gebruikt. Onze wijk staat zelfs in de top drie (2021) als het gaat om het aantal meldingen in Arnhem, dan vooral voor afvaldumping.
Een voordeel van fixi is dat je niet alleen veel verschillende zaken kunt melden, maar ook kunt zien of iemand anders al dezelfde melding heeft gedaan. Daarnaast kun je de voortgang van je eigen melding bijhouden, inclusief informatie over de status en wanneer er actie wordt ondernomen. Je kunt er ook voor kiezen om anoniem te melden of persoonlijk op de hoogte te worden gehouden van je melding en er wordt aangegeven of een melding is opgelost. Meldingen kunnen worden gedaan via een app op je telefoon, waarbij je ook foto’s van de locatie kunt toevoegen, of via de website www.fixi.nl.
In 2021 waren er al meer dan 1 miljoen meldingen via fixi
Fixi is geen unieke digitale toepassing die alleen in Arnhem wordt gebruikt. Het meldingssysteem werd in 2016 gelanceerd door het ICT-bedrijf Decos uit Noordwijk, en Noordwijk was tevens de eerste gemeente die fixi toepaste. De populariteit van fixi blijkt uit de snelle groei van het aantal gemeenten dat het systeem gebruikt. In 2019 waren er al meer dan 20 gemeenten die fixi hadden geïmplementeerd, en inmiddels maken meer dan 35 gemeenten gebruik van het systeem, waaronder Arnhem al de afgelopen vijf jaar.
De meeste fixi meldingen gaan over afval in de openbare ruimte
Nederland is een van de smerigste landen van West EU als het gaat om zwerfafval, afvaldumping en hondenpoep in de openbare ruimte, en dit komt helaas ook terug in het aantal fixi meldingen. In 2021 ging ruim 34% van alle meldingen in Nederland via fixi over gedumpt afval, gevolgd door meldingen over openbaar groen.
Gebruikt je fixi, zo ja ben je er tevreden over en waar gebruik je het zoal voor?
Gebruik je ook fixi? Zo ja, dan willen we als wijkorganisaties heel graag weten waarvoor en ongeveer hoe vaak. Ga naar ons korte onderzoekje via onderstaande link. Bij voorbaat hartelijke dank namens het wijkbeheer!
Klik hier om deel te nemen aan ons korte onderzoekje De Vraag
Wij verzamelen geen persoonlijke gegevens. De resultaten van het onderzoekje worden gedeeld in de wijkmedia en binnen de bewonersorganisaties actief in de wijk.
Resultaten van de eerdere De Vraag
Resultaten van eerdere De Vraag wijkonderzoeken kun je vinden achter deze link
Kun je ook over verkeer via fixi doorgeven?
Tiny
Ik vind het heel interessant om te lezen over het fixi-systeem in de gemeente Arnhem. Het lijkt mij een handige manier om problemen in de openbare ruimte snel en gemakkelijk door te geven aan de gemeente, zodat deze snel kunnen worden opgelost. Ik ben benieuwd of er ook andere gemeenten zijn die een vergelijkbaar systeem gebruiken en hoe dit in de praktijk werkt.
Daarnaast vraag ik me af hoe de gemeente Arnhem ervoor zorgt dat alle meldingen via fixi ook daadwerkelijk worden opgepakt en opgelost. Worden alle meldingen gemonitord en krijgen de bewoners ook feedback over de afhandeling van hun melding? Het lijkt mij belangrijk dat bewoners het gevoel hebben dat hun melding serieus wordt genomen