Maandagavond 15 mei vond de tweede en tevens laatste Wijkgroenagenda bijeenkomst in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje plaats. Ruim 30 wijkbewoners namen deel aan de bijeenkomst die qua opzet vergelijkbaar was met de eerder gehouden bijeenkomst op 12 mei afgelopen week in MFC de Spil in wijkdeel West. Bewoners konden tijdens beide bijeenkomsten hun wensen en behoeften kenbaar maken met betrekking tot meer vergroening in de wijk. Deze worden meegenomen in een uitwerkingsplan dat later dit jaar bekend zal worden gemaakt in beide Wijkplatforms.
Alle wijken van Arnhem
Niet alleen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje, maar in alle wijken van Arnhem werden en worden vergelijkbare bijeenkomsten georganiseerd door gemeente en Platform Arnhem Klimaatbestendig.
Veel input – van minder maaien tot compostbakken en het stoppen van de tegelparadijzen
Tijdens de beide bijeenkomsten in Malburgen, Immerloo en Het Duifje werd veel input gegeven. Aanwezigen konden op een kaart aangeven waar en vooral wat voor verandering ze met betrekking tot groen willen zien. De meesten kwamen met de wens voor meer struiken of bomen op ‘saaie’ grasveldjes en groenstroken. Maar er waren ook wensen en ideeën, zoals de wens om flink minder – maar ook later te beginnen met maaien, zodat wilde planten en bloemen in het voorjaar meer kans krijgen en het hoge gras beter is voor meer insecten en bescherming biedt voor jonge dieren zoals vogels. Het idee voor openbare compostbakken kwam tijdens de avond in buurtcentrum de Hobbit naar voren en kon op bijval rekenen van veel andere aanwezigen.
Pak ook de tegelparadijzen aan
Pak ook de tegelparadijzen (geheel betegelde tuinen) aan. Tijdens de inleiding van de avond kwam in een korte presentatie naar voren dat de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje namelijk de wijk is met de meest versteende tuinen van Arnhem. Hier valt volgens de aanwezige bewoners heel veel groene winst te behalen als corporaties zich actiever gaan opstellen en vooral ook de bewoners van huurwoningen het belang van meer groen duidelijk wordt gemaakt.
Meer betrokkenheid van corporaties en gemeente geeft subsidie op vergroening van tuinen
Sommige aanwezigen bij de bijeenkomsten vonden het dan ook jammer dat bijvoorbeeld woningcorporatie Volkshuisvesting niet deelnam aan de opstelling van de Wijkgroenagenda.
Anne Luijten die vanuit de gemeente Arnhem de Wijkgroenagenda programma’s leidt gaf aan dat de gemeente subsidies kan geven op vergroening dat door bewoners wordt uitgevoerd. Van een groen dak tot een boom in de tuin. Individuele subsidies of als je bijvoorbeeld met de hele straat vergroening uitvoert. Waarvoor je subsidie krijgt en de hoogte van deze subsidie verschilt per wijk of wijkdeel, meer informatie hierover kun je vinden op: https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/subsidies_organisaties/Subsidie_groenblauwe_initiatieven
Meer foto’s van de bijeenkomsten zijn te vinden op de Groen! fotopagina.
Resultaten en terugkoppeling
De resultaten worden verwerkt en later dit jaar teruggekoppeld tijdens de bijeenkomsten van de Wijkplatforms in zowel Malburgen Oost als West en zal onder andere worden bekendgemaakt via de wijkmedia.