Als je denkt aan de huidige wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje, komt het wellicht niet direct in je op dat er veel bewoners met een Indonesische achtergrond woonden. Toch heeft onze jonge wijk een rijke geschiedenis, met name voor degenen die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen en zich vestigden in de destijds nieuwe wijk Malburgen. In deze tweede editie van Route Malburgen neemt kunstenaar Elise Doll van Bureau Ruimtekoers je mee op een historische ontdekkingstocht door de wijkdelen Malburgen Oost & West. Dit doet ze aan de hand van 20 persoonlijke verhalen verteld door (voormalige) wijkbewoners met hun roots in Nederlands-Indie.
Feestelijke aftrap
Op zondag 17 december werd, net als vorig jaar, de route feestelijk gelanceerd in restaurant Sama Sama, gelegen op Akker 71. Naast de (voormalige) bewoners die aan deze route hebben bijgedragen, waren ook tal van andere voormalige wijkbewoners, familie, kennissen en vrienden met Indonesische achtergrond aanwezig. Voor velen van de ruim 100 aanwezigen voelde de start als een soort reünie. Sama Sama had bovendien gezorgd voor een feestelijke sfeer, met optredens van diverse Indonesische dansgroepen, muziek en hapjes.
Openingswandeling
Na de officiële start in Akker 71 door Wethouder Bob Roelofs begaven de aanwezigen zich in groepen op de route, voorzien van koptelefoons. Voor degenen voor wie lopen niet mogelijk was, waren er bussen georganiseerd door Ruimtekoers. Net als bij de eerste editie van Route Malburgen vorig jaar, konden de deelnemers tijdens de openingswandeling, onder leiding van een gids vanuit Ruimtekoers, luisteren naar de verhalen met de beschikbaar gestelde koptelefoon.
Podcastwandeling
Wie na 17 december de tocht wil maken aan de hand van de persoonlijke verhalen, kan dit doen via de website van Ruimtekoers: https://www.routemalburgen.nl/hoofdstuk2. In het boekje “Route Malburgen – een theatrale audioroute” (verkrijgbaar bij Akker 71) kun je op papier kennismaken met de deelnemers, kunstenaar Elise Doll, de totstandkoming van de route en natuurlijk de route zelf.
Pittige wandeling
Als je de volledige route in 1 keer wilt lopen, is het aan te raden stevige wandelschoenen aan te trekken. Het startpunt van de podcastroute is ook Akker 71, waar vanaf eerst een uitgebreide ronde door wijkdeel Malburgen Oost wordt gemaakt en vervolgens eindigt aan het einde van de Gelderserooslaan bij het voormalige baggergat (naast Het Arnhems Gemaal) in Malburgen West. Houd rekening met een looptijd van ongeveer 2 uur, zeker als je de tijd neemt om op locatie naar de persoonlijke verhalen te luisteren.
Meer foto’s van de opening van Route Malburgen Deel 2 zijn te vinden op: https://flic.kr/s/aHBqjB7nV4
Het baggergat ligt in Malburgen-Oost tussen wijk vredenburg en Wijk T’ Duifje in.
Er was zeker ook een baggergat in malburgen west deze is ook nog te zien op oude luchtfoto’s