Maandagavond 18 november vond het tweede Wijklab plaats. Ook voor dit Wijklab waren alle wijkbewoners uit de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje uitgenodigd via flyers, wijkmedia en allerlei netwerken die actief zijn in de wijk. Zo’n 200 wijkbewoners en betrokkenen namen deel aan deze participatie-avond.
Malburgen in 2040 een topwijk
Niet buurtcentrum De Hobbit, maar het Olympus College was dit keer de locatie voor het Wijklab. Tijdens dit tweede Wijklab werd weer zoveel mogelijk wijkbreed input verzameld van bewoners voor een visie die van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje in 2040 een topwijk moet maken. Het ging daarbij niet alleen om de toekomstige fysieke ontwikkeling – zoals bebouwing, ruimte voor groen en speelplekken en de inrichting van straten – maar ook om de sociale en maatschappelijke ontwikkelingen die hiermee samenhangen onder de noemer Malburgen Samen Vooruit!
Wat is een wijklab
Een wijklab is een bijeenkomst waar bewoners samen met plannenmakers in gesprek gaan over tal van onderwerpen die betrekking hebben op de wijk. Het doel is om zoveel mogelijk informatie op te halen bij bewoners, die zal worden gebruikt om een nieuw plan voor de hele wijk te maken. Dit plan zal worden ontwikkeld door het stedenbouwkundig bureau Urhahn.
De Wijklabs en andere momenten waarop informatie bij bewoners wordt opgehaald, worden georganiseerd door bureau De Stadmaker in samenwerking met een afvaardiging van bewoners vanuit de wijkplatforms, de gemeente Arnhem en Volkshuisvesting.
Zeer veel input opgehaald
Op basis van de input uit het eerste Wijklab kregen de deelnemers stellingen, enquêtes en panelen met situaties voorgeschoteld waarop ze op konden reageren. Dit leverde bijzonder veel input op, zelfs nog meer dan tijdens het eerste succesvolle Wijklab afgelopen juni. Al deze input zal, samen met de input van het derde en tevens laatste Wijklab begin volgend jaar worden uitgewerkt door stedenbouwkundig bureau Urhahn in samenwerking met gemeente Arnhem en Volkshuisversting.
Van broodje bal tot Surinaamse lekkernijen
Van al dat meedenken en meedoen krijg je honger. Daarom had organisator De Stadmaker diverse lokale ondernemers uitgenodigd om een gevarieerd aanbod aan gratis gerechten te verzorgen. Van een heerlijk broodje bal van Broodje Jaap tot Surinaamse hete kip en linzensoep van Koerdisch restaurant Mesopotamië – er was voor ieder wat wils.
De wijk in
De Stadmaker zal ook op andere manieren input blijven verzamelen van wijkbewoners en organisaties die actief zijn in de wijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld op de markt, tijdens wijkactiviteiten, bij specifieke bijeenkomsten voor bepaalde groepen en online via een enquête. Al deze bijdragen moeten ervoor zorgen dat er medio volgend jaar een visie voor de hele wijk ligt die zo breed mogelijk wordt gedragen. De presentatie hiervan aan de wijk door stedenbouwkundig bureau Urhahn, Volkshuisvesting en gemeente staat gepland voor het voorjaar van 2025.