De gemeente Arnhem gaat de ondergrondse restafvalcontainers in de hele stad opnieuw afsluiten. De containers kunnen dan alleen worden geopend met behulp van een afvalpas. Tussen april 2019 en juni 2021 waren alle 1300 containers in de gemeente Arnhem ook al alleen toegankelijk met de afvalpas. Het grote verschil met toen is dat er nu niet per zak restafval hoeft te worden betaald bij het openen van de container.
Redenen voor herinvoering afvalpas
De gemeente Arnhem gaf gisteren in een persbericht aan dat meerdere redenen hebben geleid tot het besluit om de containers opnieuw af te sluiten. De herinvoering van pasgebruik moet afvaltoerisme en het illegaal storten van bedrijfsafval tegengaan Op termijn zou dit de hoeveelheid restafval per inwoner met ongeveer 10 procent kunnen verminderen. Het is bovendien een van de maatregelen uit de nieuwe Uitvoeringsagenda Schoner Arnhem 2025-2026 zo schrijft de gemeente. .

Bewoners vrezen opnieuw flinke toename van afvaldumping
Tijdens de vorige periode waarin containers alleen met een pas geopend konden worden (2019–2021), nam het aantal gedumpte afvalzakken en ander grofvuil bij de containers sterk toe. De oorzaak hiervan was volgens bewoners niet alleen het ‘betalen per zak’, maar ook het vergeten van de pas of het niet in bezit zijn ervan.
Met name in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje werd destijds veel afval illegaal gestort. Een bewoner schrijft:
“Dit kan niet in onze wijk en zal weer leiden tot veel stinkende kapotte zakken. Dit moet de gemeente niet willen.”
“Toch weer betalen per zak?”
Een andere bewoner geeft aan bang te zijn dat deze maatregel de eerste stap is richting het opnieuw invoeren van betalen per afvalzak:
“Het lijkt alsof ze mensen hier alvast weer aan willen laten wennen.”
“Voer het niet stadbreed in”
Een deelnemer aan het Wijkplatform Malburgen Oost, Immerloo en Het Duifje stelt voor om de maatregel niet in de hele stad door te voeren:
“Het kan gewoon niet in een wijk als Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Dat moet nu toch wel duidelijk zijn na de eerste poging,” aldus de deelnemer.
Wijkplatforms en wijkmedia
In de beide wijkplatforms is afval, afvalinzameling en het probleem van afvaldumping een veelbesproken onderwerp. Het wijkplatform heeft herhaaldelijk bij de gemeente en de lokale politiek aangedrongen op meer handhaving en hogere boetes voor afvaldumping. Ook tijdens het aankomende overleg van de wijkplatforms Oost en West staat het onderwerp weer op de agenda.
Wat vindt u?
De wijkmedia en wijkorganisaties horen graag wat u vindt van het opnieuw afsluiten van de ondergrondse containers. Laat het ons weten onder dit bericht, via e-mail, of tijdens een van de overleggen van het Wijkplatform of een wijkbeheergroep in Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Bij deze overleggen zijn ook afgevaardigden van de gemeente en lokale politiek aanwezig.
Weer al die vieze zakken naast de container 🙁
Krijgen
we weer meer afvaldumpingen in malburgen dat moet je toch niet willen lopen al genoeg muizen en ratten heeft de gemeente gewoon een een plaat voor hun kop is toen al gezegd dat we hier niet op zitten te wachten
Wie het bericht leest op de site van de gemeente is dat de keuze hiervoor is gemaakt samen met het burgerberaad afval. Dat is een groep burgers die adviezen heeft mogen geven voor dit beleid. Wat ik mij dan afvraag en heb dat ook al eerder aangegeven bij een eerder bericht over stadsverwarming. Wie zijn deze burgers? Zijn deze gekozen? Wie heeft deze gekozen? Hoe kon of kun je je daar voor aanmelden? Waar kan ik de adviezen vinden? Zouden jullie dit eens willen vragen