Op de avond van 18 September werd herdacht dat 71 jaar geleden de slag om Arnhem plaatsvond.
Een slag die Arnhem voorgoed veranderde. In het kader van de Market Garden operatie was het de bedoeling om de brug te veroveren waar nu de huidige John Frost Brug ligt. De brug bleek echter een brug te ver met Arnhem grotendeels in puin en met duizenden doden tot gevolg.
Grote impact voor Malburgen
De slag had ook een grote impact op Malburgen. Tijdens de slag probeerden de geallieerden de brug te veroveren en Malburgen – Arnhem Zuid te bereiken wat jammerlijk mislukte. Zowel tijdens als na de slag werd de toen vrij nieuwe wijk Malburgen flink beschoten en gebombardeerd. Veel huizen in Malburgen liepen dan ook schade op of werden vernietigd. De brug zelf werd door geallieerde bombardementen vernietigd en na de oorlog vervangen door de huidige John Frost Brug.
Herdenking, ceremonies en activiteiten
In het kader van herdenkingen vond er op de brug om 18:30 uur in de stromende regen een parade plaats met enkele nog levende ‘Red Devils’ luchtlandingstroepen die aan de slag hadden deelgenomen, samen met een doedelzakband werd er vanuit Arnhem Zuid naar Arnhem Noord gemarcheerd over de brug. Na de parade vond er in de Berekuil de jaarlijkse herdenking en kranslegging plaats.
Bridge to Liberation
Om 20:30 uur was er een mediaspektakel genaamd Bridge to Liberation plaats. Een spektakel waar zowel via een groot scherm op de brug als optredens op een drijvend ponton met bekende artiesten de slag om Arnhem werd herdacht. De Bridge to Liberation werd door tienduizenden bezocht. Ook op de Stadsblokken stonden veel mensen te kijken.
Met z’n allen Bridge Too Far kijken op de Stadsblokken in Malburgen
Morgenavond, zaterdag 19 September is het net zoals vorig jaar weer mogelijk om met z’n allen op een groot scherm de film A Bridge Too Far te bekijken. De film begint om 20:00 uur. Advies: neem een (klap)stoel of een plastic zak mee om de 2.5 uur op door te zitten.