Op de vroege avond van 15 February werden er in MFC de Spil de aangepaste plannen getoond van de toekomstig bouw in Het Nieuwe A buurt, de jongste buurt van Malburgen. De buurt is sinds enkele maanden onderwerp van discussie door een verandering in de bouwplannen. De inloop informatieavond werd dan ook georganiseerd door de betrokken partijen in het ontwikkelingsproces, bouwer Giesbers en Volkshuisvesting. De opkomst was volgens een van de organisatoren redelijk.
Geen koop maar huur
Kern van de discussie is dat er in de nieuwe plannen i.p.v. koop nu vooral nog huurwoningen in Het Nieuwe A gebouwd gaan worden. Koopwoningeigenaren uit Het Nieuwe A zijn hier boos over. Destijds werden de woningen verkocht met de toezegging dat het een koopwoningbuurt zou worden, en geen huur. De bouw van huurwoningen is van invloed op de waarde van de woningen en de ontwikkeling van de buurt geven veel huidige bewoners aan. De geplande huurwoningen zijn ook in strijd met het huidige ontwikkelingsplan.
Het gaat overigens in de planwijziging niet om sociale huur, maar om woningen in het hogere huursegment.
Geen andere mogelijkheid
Woningcorporatie Volkshuisvesting is eigenaar van de grond en mag door veranderingen in regelgeving vanuit het ministerie zich niet meer bezighouden met de ontwikkeling van koopwoningen. Volkshuisvesting wil dit deel van de wijk graag afmaken, ook al kan het dan niet meer volgens het huidige bestemmingsplan. Daarom is er volgens directeur Volkshuisvesting dhr. Breeman gezocht naar andere partijen zowel investeerders die de grond willen overnemen als bouwers die op een verantwoordelijke manier Het Nieuwe A af willen maken, daarvoor zijn wel veranderingen nodig in het bestemmingsplan.
Niet alleen in Malburgen West
Ook in andere wijkdelen van Malburgen zal Volkshuisvesting haar plannen wijzigen met betrekking tot nieuwbouw en met andere partners in zee gaan, grond te verkopen en het stokje overgeven om de wijk toch af te krijgen.
De Malburgse Manier
Leden van Wijkplatform Malburgen West zijn sceptisch over de planwijzigingen. Nu er grote veranderingen zijn in de ontwikkelingsplannen is de behoefte er weer om op de Malburgse Manier of een vergelijkbare manier te gaan werken. De Malburgse Manier, tot enkele jaren geleden een samenwerking tussen corporatie Volkshuisvesting-bewoners-gemeente Arnhem vormde de drie-eenheid voor de soms zelfs landelijk bejubelde ‘samen-ontwikkeling’ van de herstructurering in de wijk Malburgen.
Malburgen is toch al volgebouwd waar kan dan nog veel gebouwd worden???
Hallo Jan,
De planning is, dat er nog ongeveer 500 woningen in Malburgen bijgebouwd gaan worden. Vrijwel allemaal aan de randen van de wijk of wijkdelen (Oost en West)
Je zal maar in je koopwoning tussen huurders in zitten! Onverdraaglijk!