Het Wijkteam Zorg is nu een jaar aan de slag in Malburgen. Natuurlijk kunnen de coaches vertellen hoe het gaat, maar Malburgen.nl sprak liever met een inwoner die zélf ondersteuning heeft gehad. Margret van Soest woont in Malburgen en is moeder van vier kinderen. De oudste heeft een vorm van autisme en de jongste was van baby af aan meer binnen dan buiten het ziekenhuis te vinden. De middelste twee liepen ook niet helemaal probleemloos. Een beetje hulp en ondersteuning konden zij en haar man dus wel gebruiken.
Margret heeft met verschillende hulpverleners te maken gehad. Voor haar is het Wijkteam een verademing, want zoals ze zelf zegt: ‘Voor thuis was er eerder niks. Er was bijvoorbeeld hulp op school, maar daar los je thuis niets mee op. Het wijkteam ondersteunt breder. En het voelt niet als een instantie. Bij ons hebben we ‘gewoon’ Maud. (Noot van de redactie: Maud Warmerdam is de contactpersoon van Margret en haar gezin in het wijkteam). En dat is zó fijn. Het gaat nu weer goed met ons. Maar ik weet nu dat ik ergens op kan terugvallen. Ik weet: als ik moeilijk zit of ergens helemaal gek van wordt, kan ik Maud bellen of appen. Dat geeft me vertrouwen en rust.”
Of het voor mensen moeilijk is om naar het zorg wijkteam te stappen? Margret had er geen problemen mee. “Ik heb ook op basisschool het Mozaïek voorlichting gegeven en aan andere ouders verteld over mijn ervaringen. Mensen schamen zich vaak voor hun problemen en zijn weinig open daarover. Ze denken: ‘oh jee, er komt iemand bij me thuis en het is een troep en mijn kinderen zijn niet gewassen’. Maar het is veel beter om dan juist toch aan de bel te trekken. Dan wordt er aan je problemen gewerkt en stop je met achter de feiten aan lopen. Want dát is pas echt erg. Troep kun je opruimen.”
De coaches zijn bijna allemaal afkomstig uit zorgorganisaties. Ze gaan samen met mensen kijken wat er goed gaat en bij welke zaken mensen hulp nodig hebben. Of als er al een pakket van zorg bestaat, wordt bekeken of dat nog kloppend is of aanpassing behoeft. Het wijkteam werkt ondersteunend. Klopt dat in de praktijk? Margret vindt van wel. “Voor mij is Maud tegelijk een steun in de rug en een stok achter de deur. Je kunt als inwoner veel zelf, maar je hoeft niet meteen alles alleen. Als mensen door de bomen het bos niet meer zien, is het fijn als iemand als Maud orde helpt scheppen.”
Margrets kinderen zijn inmiddels allemaal in rustiger vaarwater gekomen. Zo heeft de oudste een fijne vertrouwenspersoon gevonden in een jongerenwerker van Fresh (wijkcentrum Malburgen West) waardoor het een stuk beter met hem gaat. “Ik heb geleerd dat ik te overbezorgd was en dat ik de kinderen wat meer moet loslaten. Dat gaat nu al veel beter.”
Een inleiding tot dit artikel verscheen in de papieren wijkkrant Malburgen.nl, Februari editie 2016. – tekst Floortje Dekkers