Kunstenaar Arild Veld presenteerde op dinsdagavond 9 april officieel zijn Vissen kunstwerk aan leden van het Wijkplatform Oost en die van de tijdelijke Werkgroep Rotondekunst. Het kunstwerk bestaat uit 11 grote stalen vissen die vanaf de middelste gelegen rotonde aan de Huissenstraat ‘springen’ naar en in het water aan de Visserslaan.
‘Iets kleurrijks, leuks en spannends’
Lex Achterstraat, een van de leden van de Werkgroep Rotondekunst gaf in een korte toespraak aan dat destijds de wens was om iets ‘natuurlijks’ te plaatsen wat kleurrijk, leuk en spannend is en wat de wijkdelen Oost-Zuid en Oost-Noord met elkaar moet verbinden. Opbouwwerker Wim Petersen kwam destijds met het idee om kunstenaar Arild Veld te benaderen om zijn eerdere werken van natuurlijke en dierlijke vormen van metaal. Iets wat gezien het eindresultaat een uitstekende keuze is.
‘Het duurde even maar dan heb je ook wat’
Het is geen geheim voor diegene die er vanaf het begin van op de hoogte en bij betrokken was. Voordat dit rotonde kunstwerk er daadwerkelijk stond zijn we door een combinatie van factoren een flink aantal jaartjes verder. Een veel gehoorde uitspraak van betrokkenen is dan ook’ Het duurde even maar dan heb je ook wat.’
Kunstenaar aan het woord
Arild Veld gaf tijdens de presentatie een toelichting op zijn Vissen werk. De keuze voor vissen leek hem het meest passend op deze locatie. De vissen stellen overigens een uitgestorven soort voor; de Vlagzalm. Alle vissen zijn geheel met de hand gemaakt, zonder enig gebruik van computers of geautomatiseerd proces.
Springend vanaf de rotonde naar en in het water via de waterkant aan de Visserslaan, waarbij de rotonde dient als een soort van ronde springplank. De gebogen vorm van de rotonde sluit hierbij heel mooi aan bij de gebogen vorm van de vissen. De vissen en het achterliggende idee van het springen en de verbinding vanaf de verschillende kanten is heel goed zichtbaar. Of je nu in het bushokje zit nabij de rotonde of over de rotonde rijdt, je wordt iedere keer verrast door de vorm en ‘beweging’ dat er in het kunstwerk zit.
De kunstenaar is zelf ook zeer tevreden over het resultaat en het beoogde effect.
Wat vindt de wijk ervan?
De reacties vanuit de wijk zijn niets dan lof. Zowel omwonenden als leden vanuit het Wijkbeheer Malburgen, en betrokkenen vanuit diverse organisaties. Allen zijn het er over eens dat er geweldig resultaat door de kunstenaar is neergezet.
Geweldig! In de avond met de reflectie erop is het heel mooi dan neem je de rotonde gewoon langzamer om ervan te kunnen genieten! 🙂
Mooiste kunstwerk aan de Huissensestraat, mooie foto ook! zoals Tom hierboven schrijft in de avond met het licht erop *springt* het er extra uit!
Geweldig, het wachten zeer de moeite waard.
Ja deze springt er zeker uit veel mooier dan die stokjes bij de drieslag 🙂
Beste, hoe is dit kunstwerk tot stand gekomen? Hebben bewoners dit kunstwerk gekozen? Wie heeft het gefinancierd?
Beste Frank,
Uw vraag is al deels beantwoord in dit artikeltje. In het kort: de keuze is vanuit de tijdelijke werkgroep Rotondekunst, dit is een groepje bewoners gevormd vanuit het Wijkbeheer Malburgen, waar het Wijkplatform Oost een onderdeel van is. De financiering van het kunstwerk komt uit de bewonersgelden. Dit zijn gelden die de gemeente Arnhem beschikbaar stelt aan bewonersgroepen, zoals het Wijkplatform. Zie inmalburgen.nl voor meer informatie over het wijkbeheer (bewonersgroepen) in Malburgen.
-redactie-
Super mooi! Om als wijkbewoner zeer trots op te zijn!
Wat is dit toch een top kunstenaar!
Komt er bij deze rotonde ook nog een bord met uitleg over de rotonde net als bij rotonde “Berm”?