Op woensdagochtend 18 september werd aan Hotel Zuid drie plaquettes onthuld. Twee plaquettes ter nagedachtenis aan de historie van het Burgemeester De Monchy monument. En een plaquette ter herinnering aan de rol dat Hotel Zuid had maar vooral ook ter herinnering aan de werkzaamheden in het hotel door voormalig huisarts Johan Drost tijdens de oorlogsdagen, 75 jaar geleden. De drie plaquettes werden onthuld door Roel Drost, zoon van deze in 1992 overleden huisarts uit de Orchislaan en Theo Brink, vanuit de stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem. Naast de kinderen en kleinkinderen van de voormalig huisarts waren er bij de onthulling ook afgevaardigden aanwezig vanuit gemeente en Volkshuisvesting die de plaatsing mogelijk hebben gemaakt.
Burgemeester De Monchy & monument
Oude Malburgers kunnen het zich nog wel herinneren. Het monument ter ere van burgemeester De Monchy, in de volksmond ook wel De Monchy Klok genoemd. Het monument stond na onthulling in 1936 aan de westelijke kant van de Nijmeegseweg – De Monchyplein, iets schuin tegenover Hotel Zuid. Het heeft hier gestaan tot dat het in 1965 werd afgebroken in verband met de herinrichting van het verkeersplein. Het enige wat nog over bleef is een plaquette die in de voet van het monument was geplaatst. Deze lag de afgelopen jaren veilig opgeslagen in het Bruishuis. Met dank aan Theo Brink, oprichter van de stichting Kunst in de publieke Ruimte in Arnhem die zich jarenlang heeft ingezet om deze plaquette weer een mooie plek in Malburgen te geven, is er door zijn inzet en dat van de gemeente Arnhem en Volkshuisvesting weer een stukje De Monchy monument zichtbaar in de wijk.
Het Rijnhotel (later Hotel Zuid) tijdens de oorlog
Voor de onthulling van de plaquettes plaatsvond kregen genodigden in het Bruishuis twee korte lezingen. Een lezing door Geert Visser, voorzitter Historische Kring Elden – over zowel het ontstaan van Malburgen (Arnhem Zuid) het De Monchy monument en het vroegere Rijnhotel. De tweede lezing werd gegeven door historicus Frank Van Lunteren die veel over de Slag om Arnhem – Market Garden heeft geschreven, waaronder ook de oorlogsgebeurtenissen in Arnhem Zuid.
Het Rijnhotel kwam door operatie Market Garden in september 1944 midden in de vuurlinie te liggen. Niet alleen veel burgers raakten gewond maar ook veel Duitse soldaten tijdens de verschillende bombardementen en beschietingen tussen 17 en 22 september. Omdat het Rijnhotel stevige kelders had vluchtten veel bewoners tijdens de gevechten hiernaar toe. Naast (gewonde) burgers, maakten ook (gewonde) Duitse soldaten gebruik van het Rijnhotel om bij te komen van de gevechten en om zich te goed te doen aan het bier in de bar van het hotel.
Opereren op de biljarttafel
Huisarts Johan Drost aan de Orchislaan zag het als zijn plicht om iedereen te helpen die gewond was, en gebruikte hiervoor het Rijnhotel als noodhospitaal. Ongeacht, burger of Duitse soldaat, het maakte voor hem niet uit. Tussen de beschietingen, bombardementen en vervelende dronken Duitse soldaten voerde hij noodoperaties uit op het biljart dat in het hotel stond. Door de inzet van deze huisarts kon het leven van een negenjarige jongen worden gered en behandelde hij tientallen gewonde burgers en Duitse soldaten.
De geschiedenis van het Rijnhotel (Hotel Zuid) tijdens september ’44 en de dappere inzet van huisarts Johan Drost is niet bij veel Arnhemmers bekend. Het merendeel van de aandacht met betrekking tot de Slag om Arnhem gaat naar de gevechten in Arnhem Noord. Maar ook in Arnhem Zuid zijn er oorlogsgebeurtenissen geweest die destijds en nu nog veel indruk maken. De plaquettes zijn een blijvende herinnering hieraan.
Voor meer foto’s van de onthulling, klik hier.