23 punten gerealiseerd, 154 in uitvoering
Sinds 13 november 2013 hebben álle Arnhemse wijken een eigen wijkactieplan. Voor de hele stad staan daarmee 204 actiepunten op papier die uit wijkgesprekken per wijk naar voren zijn gekomen. Een jaar later blijkt dat het lukt om het niet bij plannen te laten.
Ruim 75 procent van de ondervraagde bewoners is positief over het wijkgesprek en 71 procent over de wijkactieplannen, zo blijkt uit een onderzoek door de afdeling wijkregie. Als het gaat om de resultaten na 1 jaar is ruim de helft van de bewoners positief – 40 procent heeft hierover (nog) geen mening.
Goede start
Uit een tussenevaluatie blijkt dat 23 actiepunten helemaal klaar zijn, zoals bijvoorbeeld een speeltuin in Het Duifje. 154 punten zijn in uitvoering, zoals een project buurtkracht in Alteveer-Craneveld. 27 zijn nog niet gestart of niet (helemaal) haalbaar gebleken. Wethouder wijkaanpak Henk Kok vindt het een goede start: “Ik ben trots en verrast! Het is een hele nieuwe werkwijze die nieuwe rollen vraagt van ons als gemeente én van bewoners zelf en partnerorganisaties zoals woningcorporaties. Ik dacht dat we meer tijd nodig zouden hebben om te wennen. Maar uit een evaluatie blijkt dat bewoners al positief zijn!”
Ervaring
Jan Jans (programmamanager Wijkaanpak Nieuwe Stijl): “In deze aanpak hebben we het beste samengebracht van jarenlange ervaring in de aanpak van toen nog krachtwijken en aandachtswijken. Prachtig om te zien dat het werkt! Dat geeft ons de kans om de volgende ronde van wijkgesprekken en opstellen van wijkactieplannen weer verder fijn te slijpen. Want dit is nog maar het begin.”
Begroting
Het wordt een forse uitdaging om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke begroting en het werk van vakafdelingen nog beter afgestemd wordt op wat de wijken belangrijk vinden. Hiervoor moet binnen in het stadhuis de knop om. “En dat gaan we ook doen”, zegt Kok. “We hebben in het land een naam hoog te houden in deze. Recent is een nota door het college aangenomen over hoe we dat intern gaan organiseren. Het ministerie heeft ons zelfs gevraagd en gesubsidieerd om een e-book samen te stellen over onze aanpak en plannen om andere gemeenten te inspireren.”
Decentralisaties
Tijdens het Centraal Overleg Wijken heeft Kok recent met een afvaardiging van bewonersoverleggen uit alle wijken doorgesproken over de wijkaanpak. Het bleek dat er bij bewoners vragen leven over de veranderingen op het terrein van zorg en welzijn, als gevolg van de decentralisaties, en hoe hier in de wijkaanpak op wordt ingespeeld. Volgens Kok is een goede wisselwerking essentieel. “We willen de zorg dichtbij de mensen, dus in de wijken, organiseren. De nieuwe wijkteams moeten een heel goed netwerk krijgen in de wijk, en aangesloten zijn op bewonersinitiatieven. Ik vond het heel erg mooi om te zien hoe dit tijdens het COW gestalte kreeg. Er waren zo’ n 80 wijkbewoners. Er waren ook 16 teamleiders van de nieuwe wijkteams die vanaf 1 januari aan de slag gaan. Die hebben zich gepresenteerd en zijn daarna met voorzieningenkaarten van de wijken bij de hand rond statafels aan de slag gegaan met de bewoners. Ik zag dat heel wat telefoonnummers werden uitgewisseld en de energie spatte er vanaf. Zo moeten we het gaan doen in Arnhem!”