Donderdagavond 26 november presenteerde het Rotterdamse stedenbouwkundige bureau OD205 het concept stedenbouwkundigplan Nijmeegseweg dat op basis van bewonersinbreng in de afgelopen ruim anderhalve maand is ontworpen. De corona proof presentatie die in het Olympus College plaatsvond werd gegeven voor de bewoners die deelnemen in de Klankbordgroep Nijmeegseweg.
Om de presentatie in verband met corona zo veilig en goed mogelijk te kunnen houden was de Klankbordgroep Nijmeegseweg – de groep bewoners die zich vanaf augustus van dit jaar inzet met betrekking tot de Nijmeegseweg om tot een breed gedragen stedenbouwkundig ontwerp te komen – opgedeeld in drie groepen. Elke groep kreeg dezelfde presentatie te zien waarin OD205 het concept stedenbouwkundigplan liet zien en toelichtte. Dit concept stedenbouwkundigplan is samengesteld mede op basis van de drie maquettes die de bewoners tijdens de bijeenkomst op 8 oktober 2020 samen hadden gemaakt. Een uitdagende opgave gezien de verscheidenheid aan ideeën die door de bewoners in de maquettes waren verwerkt.
Veel nieuw groen en behoud van groen als uitgangspunt in het concept stedenbouwkundigplan
Een wens wat de bewoners zowel in de maquettes hadden verwerkt en hadden aangegeven tijdens de eerdere bijeenkomsten was het behoud van groen en toevoeging van veel groene elementen in het toekomstige plan. OD205 heeft deze wens als uitgangspunt genomen voor dit uiteindelijke concept. Ook kijkt OD205 met dit plan naar de historie van Malburgen – waar het idee ooit was om de wijk Malburgen op te zetten als zogenaamde tuinwijk(tuinstad) – een wijk met veel groen en laagbouw.
Om de wijk meer te vergroenen is in het plan een transitieproces opgenomen van 20 jaar waarbij veel nieuwe aanplant zal verschijnen en oude aanplant gelijkelijk zal verdwijnen. Een proces dat volgens OD205 al in 2021 zal kunnen worden ingezet.
Nijmeegseweg in 2040
Tijdens dit transitieproces zit dan ook de versmalling van de Nijmeegseweg – en dus de middenberm om hiermee beide wijkhelften dichter bij elkaar te kunnen brengen, aan weerzijden van de Nijmeegseweg hierdoor ook meer ruimte voor groen en om een soort van stadsallee te creëren. In het conceptplan blijven vier rijbanen bestaan. Een proces dat rond 2040 zal zijn afgerond.
Een ‘groene’ poort naar Noord & brugverbinding tussen Oost en West
Het meest eruit springende groene element in het plan is het De Monchypark. Het geheel nog te realiseren park komt te liggen tegenover Hotel Zuid doorlopend tot aan de Dotterlaan met veel ruimte voor spelen. Aan het einde, in de hoek met de Veldbloemenlaan is het de bedoeling om hier een lage toren te realiseren omgeven met water, aan de zijde Huissensestraat aan de rand een middelhoge toren van 6-8 verdiepingen. In het park komen verschillende hoogte verschillen (glooiende heuvels van enkele meters hoog), deels om de vlakheid uit dit gebied te halen, maar ook om hiermee het zicht op het vele verkeer op de Nijmeegseweg vanuit verschillende hoeken te kunnen breken. Met de realisatie van het Monchypark zoals dat nu in het conceptplan staat betekent dit dat de Akeleistraat zal verdwijnen.
Het meest in het oog springende element in het plan is wel om via de heuvels in het toekomstige Monchypark een loop- en fietsbrugverbinding te realiseren tussen Oost en West. Een duidelijke en al lange wens van heel veel bewoners in Malburgen, dat ook naar voren kwam tijdens de eerdere bijeenkomsten van de Klankbordgroep.
Toekomstige bebouwing
Natuurlijk is er in het plan ook nieuwe bebouwing opgenomen. De enige harde eis vanuit de gemeente die er ligt om in het plan minimaal 230 woningen in de omgeving van de Nijmeegseweg te realiseren is in het conceptplan te behalen aldus OD205.
Met betrekking tot nieuwe bebouwing is naar wens en op basis van ideeën uit de de Klankbordgroep in het plan gekeken om een goede mix te krijgen van zowel laagbouw als wat hoogbouw met enkele kenmerkende in het oog springende aflopende hoogbouw in de hoeken met de Batavierenweg. Daarnaast toepassing van veel groen op en/of rond de bebouwing. Hofjes, binnentuinen, groene atriums – vooral veel afwisseling en geen standaard blokkendozen.
Van gematigd positief tot enthousiast
Betrokken bewoners uit de Klankbordgroep Nijmeegseweg reageerden na de presentatie van gematigd positief tot enthousiast. Vooral het behoud van bestaand- en uitbreiding met nieuw groen, het toekomstige Monchypark, de voetganger/fietsbrug-verbinding en het opnemen van vooral veel laagbouw met enkele kenmerkende hoge gebouwen aan het einde van de Nijmeegseweg kon op veel positieve reacties rekenen. Echt harde kritiek was er niet. Wel gaven enkele bewoners aan dat er goed naar de ontsluitingen en het parkeren moet worden gekeken. Vooral met betrekking tot de Drieslag als ook het De Monchypark gerealiseerd gaat worden en in West aan de zijde met de Paardenbloem en de hier achterliggende straten.
Tot en met aanstaande woensdag kunnen de deelnemers in de Klankbordgroep nog inhoudelijk reageren op het plan. In december is er dan de uiteindelijke eindpresentatie aan de Klankbordgroep voordat het aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Wat vind u van het plan?
Wijkmedia Malburgen en de beide Wijkplatforms van Malburgen horen graag wat u van dit stedenbouwkundige *conceptplan* vindt dat u hier in zijn geheel kan downloaden. U kan uw reactie hieronder dit bericht geven of het mailen aan info@malburger.nl
Ook vragen over dit participatieproces dat door de Kerngroep Bewonersparticipatie Malburgen namens de beide Wijkplatforms is opgestart ontvangen we graag op info@malburger.nl
Dank voor het delen!!!
Die brugverbinding over nijmeegseweg is inderdaad een heel goed plan. Ziet er in ieder geval op de plaatjes mooi uit! 🙂
Die brugverbinding is heel mooi idee maar heb je wel eens gezien hoeveel fietsverkeer er de Nijmeegseweg oversteekt? Dat moet een behoorlijke brug worden dan en niet zo’n smal loopbruggetje zoals op de tekening staat.
Aan iedereen die nog reageert: het gaat hier om een concept stedenbouwkundig ontwerp, het zijn sfeer impressies met betrekking tot de uitvoering van het uiteindelijke plan – redactie
Zie ik het nu goed dat je niet meer de Nijmeegseweg kan oversteken vanuit West met de auto om bij de Drieslag te komen? Hoe dan?
Nog een vraag kunnen jullie niet gewoon alle afbeeldingen uit de presentatie in dit artikel opnemen?
Nee, je kan de gehele presentatie downloaden via de link onderin het artikel – redactie
Zoals het nu op de plaatjes eruit ziet is het een mooi ontwerp maar uiteindelijk is dus het hele plaatje pas over 20 jaar klaar of hoe moeten we dat zien?
Beste Willem,
Het conceptplan bevat een visie die inderdaad loopt tot in 2040. In die periode kan het plan worden uitgevoerd vanaf 2021 zoals voorgesteld. Zie ook de hierboven getoonde Stap 1 – Stedenbouwkundige schets.
– redactie –
Ziet er mooi uit en wat belangrijker is dat bewoners er bij betrokken zijn en ook blij mee zijn.
Woon zelf vlakbij de Nijmeegseweg aan de Gelderse Rooslaan en wist nog helemaal niets van deze ontwikkelingen af evenals mijn buren. Krijgen omwonenden nog informatie over dit plan en wanneer wordt er begonnen met bouwen?
Beste Merel,
Al eerder aangegeven. Alle omwonenden zijn uitgenodigd zowel via de wijkkrant, deze site (en facebook) en een breed verspreidde flyer om mee te doen met het participatie proces in een daarvoor opgerichte Klankbordgroep Nijmeegseweg. Er komt nog een vervolgproces m.b.t. de eigenlijke bebouwing en uitvoering. Bewoners zullen hiervoor opnieuw worden uitgenodigd.
Wanneer (en hoe) het bouwproces start hangt van verschillende zaken af, waaronder dat het stedenbouwkundige ontwerp eerst nog door de gemeenteraad moet worden beoordeeld en worden goedgekeurd.
– redactie –
Als er net zoveel gerealiseerd wordt als bij het vorige plan in de jaren 90, dan zal er over 20 jaar wel weer een nieuw plan komen.
Mensen moeten bij de gemeentes toch aan het werk gehouden worden.
Waar zijn die normale.betaalbare huurwoningen straks voor de huidige jeugd?
Wij vinden het een erg mooi plan en zijn blij dat er geen hoge torens komen aan het Monchyplein
Met vriendelijke groet,
familie Gerritsen
Beste redactie,
Kunnen eventuele ontwerpsuggesties van mij als bewoner en dagelijks gebruiken van de Nijmeegseweg nog worden doorgegeven aan het buro?
Mvgr,
René
Beste Rene,
Zie mijn reactie aan u via mail.
-redactie –
Heel mooi plan zo met behoud van groen. Is er ook gedacht aan locaties voor ouderen?
Hallo,
Bedankt voor het delen van het project. Het ziet er goed uit. We maken ons wel wat zorgen over de grote woontoren(eyecatcher) van 14 lagen. Dit zou een stuk van Malburgen west/plantage goed in de schaduw zetten. Ook word er in het project veel over groen gesproken maar er gaat toch veel groen verloren. Op de plaats waar de woontoren komt te staan staan nu veel bomen en heesters en ook de Nijmeegseweg wordt versmald waardoor er grote bomen verloren gaan. Misschien een idee om een doorgang te maken van Malburgen West naar Meinerswijk (ter hoogte van de BP bijvoorbeeld). Dan hebben we goed toegang tot groen. Nu moet je heel omslachtig over het fietspad omlopen wat ook niet altijd even veilig is.
Fijn dat we zo op de hoogte worden gehouden. Groetjes Wouter
Hallo,
Julie project ziet er goed uit. Waar ik me wel een beetje zorgen over maak is de woontoren (eyecatcher) met 14 woonlagen. Daarmee komt Malburgen west/plantage voor een deel in de schaduw. Er wordt veel over groen gesproken maar er gaat vooral een hoop groen verloren. Op de plek waar de woontoren moet komen te staan, staan nu veel bomen en heesters. Misschien is het een idee om een doorgang te creëren naar Meinerswijk vanuit de plantage (bijvoorbeeld ter hoogte van de BP) Zo heb je toch toegang tot groen. Nu moet je omslachtig omlopen via het fietspad wat ook niet altijd even veilig is.
Vriendelijke groeten,
Wouter