Enkele tienduizenden bezoekers, waaronder vele honderden wijkbewoners, stonden vrijdagavond 20 september al vanaf 18:00 uur op de John Frostbrug te wachten voor de indrukwekkende mars van vier bands met doedelzakspelers, veteranen en vaandeldragers van diverse Britse luchtlandingseenheden. De mars, die traditioneel vanaf de John Frostbrug naar de berenkuil trok, markeerde het begin van een extra grote herdenking, omdat 80 jaar geleden, in 1944, de Slag om Arnhem plaatsvond. Voor veel wijkbewoners was dit een reden om bij de mars en de daaropvolgende kransleggingen in de berenkuil aanwezig te zijn.
Herdenkingstoespraken in de Eusebiuskerk
Voorafgaand aan de mars over de John Frostbrug en de herdenkingen in de Berenkuil vonden er om 18:15 uur herdenkingstoespraken plaats in de Eusebiuskerk, onder andere van burgemeester Marcouch, staatssecretaris voor herdenkingen Vincent Karremans en Thea Bouhuis, evacuee tijdens de Slag om Arnhem. Niet alleen enkele veteranen en genodigden vanuit tal van militaire- en herdenkingsorganisaties en hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig, maar ook Arnhemmers die zich van tevoren hadden aangemeld, konden de speciale herdenkingsbijeenkomst in de kerk bijwonen.
Stille tocht
In een stille tocht om 19:00 uur ging het vanaf de kerk naar het monument op het Airborneplein in de berenkuil, geleid door de burgemeester, de staatssecretaris en enkele veteranen die tijdens de Slag om Arnhem hebben deelgenomen en de honderden overige aanwezigen uit de kerk.
Herdenking berenkuil
Naast 5 veteranen – allen achter in de 90 – waren er talloze aanwezigen uit binnen- en buitenland, waaronder vertegenwoordigers van militaire en burgerorganisaties en de politiek. Er werd een minuut stilte gehouden, gevolgd door kransleggingen, muziek en toespraken. Schoolkinderen van diverse scholen uit Arnhem, waaronder uit Malburgen, legden bloemen aan de rand van het monument.
Bridge to Liberation aan de Rijnkade voor de negende keer
Aansluitend aan de ceremonie in de berenkuil volgde het Bridge to Liberation-mediaspektakel, dat deze herdenking voor de negende keer werd georganiseerd. Op het podium waren onder anderen Karsu, Thomas Oliemans, Het Gelders Orkest, Introdans en verteller Annechien Steenhuizen te zien. Rode draad van deze editie was het levensverhaal van oorlogsveteraan Max Wolff. Met een andere opstelling dan afgelopen jaar en veel meer bezoekers was het deze editie van Bridge to Liberation extra druk.
Meer beeld
Veel meer beeld is te vinden achter deze link: https://flic.kr/s/aHBqjBJt6S