Malburgen Oost-Noord

!–PAGINA IN ONTWIKKELING–!
Malburgen Oost-Noord is met een oppervlakte van ruim 150 hectare de grootste deelwijk van de wijk Malburgen. De ongeveer 6000 inwoners wonen in het meest gemêleerde wijkdeel van Malburgen.
[maplist locationstoshow=”1264″ showdirections=”false” hidecategoriesonitems=”true” hideviewdetailbuttons=”true” simplesearch=”true” hidefilter=”true” hidesort=”true” viewstyle=”maponly” locationsperpage=”3″]

Ligging
De deelwijk ligt ingeklemd tussen de Nijmeegseweg, Huissensestraat en de Uiterwaarden, Aan de zuidkant grenst de wijk aan deelwijk Malburgen Oost-Zuid en in het zuid-oosten aan de deelwijken Immerloo en Het Duifje.
De uitgerekte wijk is goed te bereiken met de auto en ligt nabij verschillende provinciale- en rijkverbindingswegen en heeft een goede verbinding met het nabijgelegen bekende verkeersknooppunt Velperbroek.

Wijkgeschiedenis & kenmerken
De eerste woningen die in Malburgen werden gebouwd staan in het wijkdeel Oost-Noord. Suikerland en omgeving zijn de nog oudste stukjes vooroorlogse wijk dat er nog staat. Een historisch kenmerkend gebouw in Oost-Zuid is Hotel Zuid, wat tot in de midden jaren ’70 dienst deed als hotel.
Oost-Noord is een deel dat wordt gekenmerkt door een zeer gemêleerde samenstelling. Sinds 2005 vindt er in de wijk veel nieuwbouw plaats, van sociale huurwoningen tot en met het hogere koopsegment. De verdeling in Oost-Noord tussen (sociale)huur en koop is ongeveer 50/50%. Daarnaast bezit dit gedeelte van Malburgen het hoogste aantal zelfstandige ondernemers in de wijk.
Oost-Noord bevat voornamelijk laagbouw, maar heeft ook de hoogste woontoren van Arnhem, de Toren van Gelre.

Stadseiland
In 2004 is begonnen met de bouw van de Stadseilandbuurt. Een buurt met voornamelijk koopwoningen. De buurt bezit een aantal unieke dijkwoningen die uitkijken over de Uiterwaarden.

Opknap, herstructurering en sociale verbetering
Sinds 2011 is het merendeel van oude sociale hoogbouw gesloopt en vervangen door sociale huur en zorgwoningen. Aan de noordzijde van de Huissensestraat zal in 2014 t/m 2016 nog nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd.

Wijkvoorzieningen
In de wijk bevindt zich een van de twee MFC’s die er in Malburgen staan.
MFC Malburcht herbergt een katholieke basisschool en verschillende zorg-, sport- en kinderopvangvoorzieningen.

De deelwijk kent 3 kleine winkelgebieden, winkelcentrum Kruidenhof (oosten van de wijk) het Kamilleplein en Suikerland e.o. Er bevinden zich geen medische voorzieningen in de wijk. Oost-Noord kent diverse sport-, muziek- en activiteitenverenigingen en organisaties. Voor een overzicht klik hier.

Wijkorganisaties
Oost-Noord huisvest verschillende bewonersorganisaties:
Wijkbeheergroep Oost-Noord
Malburgen Oost-Noord heeft een door de gemeente Arnhem erkende bewoners-organisatie die is aangesloten bij het Wijkbeheer Malburgen.
Wijkbeheergroep Oost-Noord zet zich in om de wijk op allerlei manieren te verbeteren, zowel sociaal als fysiek. Daarnaast organiseert of ondersteunt de Wijkbeheergroep met behulp van het Wijkbudget allerlei (bewoners)projecten ter verbetering van de wijk. Voor meer informatie over de Wijkbeheergroep Oost-Noord, click hier.
Bewonersvereniging Stadseiland
Bewonersvereniging Stadseiland is een belangenvereniging bestaande uit verschillende werkgroepen die activiteiten organiseren in de Stadseilandbuurt met als doel bewonersbetrokkenheid en wijkverbetering. Click hier

Maburgen Oost-Noord actueel
Bewoners in Oost-Noord stellen zich sinds 2013 kritisch op tegen de plannen van de gemeente Arnhem voor de mogelijke plaatsing van windmolens op Koningspleij Noord, een gebied aan de overzijde van de Rijn.