Donderdagavond 8 oktober 2020 was de tweede bijeenkomst van de Klankbordgroep Nijmeegseweg – de groep wijkbewoners die actief betrokken is bij de toekomstige ontwikkelingen rondom de Nijmeegseweg. Deze afgelopen bijeenkomst georganiseerd in het Olympuscollege stond onder leiding van het stedenbouwkundigbureau OD205 helemaal in het teken van verbeelden. Om het allemaal zo veilig mogelijk te kunnen houden waren er uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen in verband met corona. Zo hadden alle deelnemers mondkapjes en was de klankbordgroep in drie groepen verdeeld op drie verschillende locaties in het gebouw.
Verbeelding in de vorm van maquettes
Stond de eerste Klankbordgroep Nijmeegseweg bijeenkomst nog in het teken van dromen, tijdens deze tweede bijeenkomst werd aan de ruim 20 deelnemende bewoners gevraagd om te gaan verbeelden. Om dit verbeelden zo goed mogelijk te kunnen doen hadden de vier medewerkers van OD205 op schaal een drietal maquettes van het plangebied meegenomen met daarnaast een hoop verschillende soorten bouwblokjes, en allerlei landschappelijke elementen zoals boompjes, verharding etc. Deze konden door de bewoners worden gebruikt om hun ideeën te verbeelden op de maquettes.
Samen bouwen op basis van drie ontwerpscenario’s en conclusies
Uit de eerste Klankbordgroep-bijeenkomst in augustus met de titel ‘dromen’ en de daarvoor georganiseerde wijkwandelingen tijdens de zomer had het stedenbouwkundigbureau al veel input verzameld vanuit leden van de Klankbordgroep. Hieruit kwamen een aantal conclusies naar voren. Een belangrijke daarvan is dat de Nijmeegseweg voor veel wijkbewoners nu een barrière vormt tussen de beide wijkdelen. De dubbele weg splitst de wijk Malburgen letterlijk in tweeën en dat wordt nog eens extra benadrukt door de huidige inrichting met een brede middenberm. Naast een betere verbinding tussen oost en west kwam onder andere ook naar voren dat het groene karakter van de wijk in het toekomstig ontwerp naar voren moet komen, een veel betere woningmix van (dure)huur en koop, toekomstgericht duurzaam bouwen met integratie van veel groen, meer en betere voorzieningen gericht op heel Malburgen, vermindering van autoverkeer en betere verbindingen voor fietsers.
Drie ontwerpscenario’s
Verdeeld in drie groepen kreeg elke groep een basis maquette met de huidige bebouwing in het plangebied en elke groep een ander scenario. Zo was er een maquette met een scenario van de Nijmeegseweg met de huidige situatie , een scenario met een smallere middenberm en een Nijmeegseweg scenario waar alles nog open lag en zelf invulling kon worden gegeven aan de weg- middenberm inrichting. Na een korte presentatie en toelichting kon elke groep 2 uur aan de slag met één van de maquettes.
Resultaten
De drie maquettes die de klankbordgroepleden hebben gemaakt geven een beeld waarbij de huidige Nijmeegseweg en middenberm relatief intact blijft. Hoogbouw aan het einde bij de kruising met de Batavierenweg, wanden van (terras)bebouwing bedekt met groen langs de Paardebloemstraat, groene ecoducten voor voetgangers en fietsers om Oost en West beter met elkaar te verbinden, ruimte voor veel groen, water en spelen, gemêleerde bouwstijlen en bouwtypen.
Het Aardvarken & allure
Naast de keuze van de meer reguliere bebouwing was er ook nog het idee voor de terugkomst van een hotel in Malburgen, ter hoogte van de achterzijde van de Decathlon en de verplaatsing van het kunstwerk het Aardvarken waar nu het buizenkunstwerk staat aan het begin van de Nijmeegseweg. Aan het einde van de avond kregen de drie groepen de gelegenheid om elkaars maquette-ontwerpen te beoordelen.
De kern dat in alle drie de ontwerpen zeker naar voren komt is dat de Nijmeegseweg als poort naar het centrum van Arnhem kan worden gezien. De toekomstige inrichting en omliggende nieuwbouw verdient dan ook de allure dat het moet krijgen waar Arnhem trots op kan zijn en dat laat zien waar Arnhem voor staat.
Van verbeelden naar schetsontwerp
Stedenbouwkundigbureau OD205 zal nu de drie maquettes bestuderen en de ontwerpelementen en ideeën van de klankbordgroepleden verwerken in een schetsontwerp. Samen met de Klankbordgroep leden wordt dan gekeken naar verbeterpunten om het tot een breed gedragen schetsontwerp te maken tijdens de volgende bijeenkomst. Dat moet leiden tot een definitief schetsontwerp waar de meerderheid van de klankbordgroep achter staat en dat uiteindelijk aan het college van B&W zal worden aangeboden. Op basis hiervan wordt na het besluit van het College het uiteindelijke Bestemmingsplan opgesteld.
Meer foto’s van de tweede bijeenkomst van de Klankbordgroep Nijmeegseweg zijn hier te vinden.
Mooi proces maar k zie alleen witte mensen in de klankbordgroep hoe is er uitgenodigd en wie mag er meedoen en kunnen er nog mensen meedoen?
Beste Inge: meedoen kan niet meer. Heel de wijk is uitgebreid uitgenodigd, via de wijkmedia, bewoners in straten rondom de Nijmeegseweg hebben daarnaast ook nog een flyer in de bus gehad om mee te doen. Ook zijn alle leden van de eerdere Klankbordgroep Nijmeegseweg ook nog eens persoonlijk uitgenodigd.
Waarom er maar heel weinig wijkbewoners met een niet-westerse achtergrond meedoen weten we niet precies, mogelijk minder interesse in wijkontwikkeling.