Van het gas af en aangesloten worden op het warmtenet van Arnhem, die vraag stond centraal in de vorige De Vraag – het onafhankelijke onderzoek van het Wijkbeheer Malburgen (Wijkplatforms & Wijkbeheergroepen) en wijkmedia in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Slechts 3% oftewel 8 van de 262 bewoners die meededen aan ons onderzoek was voorstander om nu aangesloten te worden op het warmtenet.
43% vindt ‘van het gas af’ een slecht plan
43% vindt het een slecht plan en wil niet worden aangesloten op het warmtenet. 23% staat er wel positief tegenover om aangesloten te worden op het warmtenet als er meer informatie en duidelijkheid is. Maar liefst 30% gaf aan er nog geen mening over te hebben..
Waarom bewoners het (nu) niet willen
Op de vraag waarom veel bewoners het (nu) niet willen, is de angst om veel meer te gaan betalen de belangrijkste reden – 38% gaf namelijk aan dat de onzekerheid over de prijs de belangrijkste reden is. Ook het niet kunnen kiezen of switchen van leverancier is met 34% een belangrijke reden. De verhalen in landelijke media en aandacht in consumentenprogramma’s waarin inwoners klagen over hoge rekeningen voor energie na te zijn aangesloten op een warmtenet, was voor 15% van de deelnemers een reden om het niet te willen.
Gebrek aan informatie
Veel deelnemers aan het onderzoek gaven aan niet goed op de hoogte te zijn van wat het precies gaat betekenen. 20% gaf aan wel de flyer te hebben gelezen en naar een bijeenkomst te zijn geweest. Een klein percentage van alle wijkbewoners is dus maar goed op de hoogte van wat het werkelijk gaat betekenen en wat de voor- en nadelen zijn. 39% gaf aan geen informatie te hebben ontvangen en/of niet op de hoogte te zijn. Tijdens het Wijkplatform en Wijkbeheergroep Oost-Zuid is aangegeven door afgevaardigden vanuit de gemeente dat er meer informatie en kleinschalige bijeenkomsten volgen voor wijkbewoners.
Persoonlijke reacties
De persoonlijke reacties die deelnemers konden achterlaten aan het einde van het onderzoek zijn allemaal negatief over het plan voor aansluiting. Zo schreef een deelnemer: “De vaste kosten zijn alleen al vele malen hoger en je blijft eraan vast zitten.” Een andere deelnemer schreef dat door de hoge kosten van het gebruik van het warmtenet, de isolatie ook nog eens heel goed op orde moet zijn, en dat zijn veel woningen niet. Een paar deelnemers gaven aan op te zien tegen alle veranderingen en ook nog eens elektrisch te moeten gaan koken.
Wel of geen warmtenet in grote delen van Malburgen Oost-Noord & Oost-Zuid
Wijkdelen Het Duifje en Immerloo zijn al deels aangesloten op het warmtenet. Of grote delen van Malburgen Oost-Noord en Malburgen Oost-Zuid ook worden aangesloten is nog de vraag. Om een warmtenet rendabel te krijgen, moet minimaal 70% van de woningen in het aanleggebied worden aangesloten. Tijdens bijeenkomsten en in het Wijkplatform is er aangegeven dat de aansluiting alleen doorgaat als een ruime meerderheid van de bewoners het willen. Om veel koopwoningeigenaren in de oudere buurten van beide wijkdelen ook mee te krijgen zal nog lastig worden. Volgens dit onderzoek is er nu geen enkele koopwoningeigenaar in de oudere buurten van Oost-Noord en Oost-Zuid die mee wil doen.
Alle resultaten van deze De Vraag vindt je in deze PDF of kijk op www.malburger.nl/de-vraag
De Vraag’ is een onafhankelijk tweemaandelijks online onderzoek(je) over een onderwerp dat inwoners van de wijk bezighoudt – kort, bondig, veilig en vertrouwd, en de ingevulde (persoonlijke) gegevens worden op geen enkele wijze gedeeld met commerciële organisaties en alleen gebruikt om de mening van de wijkbewoner te peilen en te delen in maximaal 10 vragen. De resultaten ervan maken we online en in de wijkkrant bekend.
Ik ben naar de bijeenkomst geweest en heb mezelf heel goed ingelezen. Het is niet de vraag OF je meer gaat betalen. Je GAAT meer betalen en flink ook. Alleen het vaste bedrag per jaar is al honderden euro’s meer en ook de kosten voor je verbruik zijn hoger dan voor gas. Daarnaast gaat vattenfall voor de stadsverwarming zorgen, niet de goedkoopste leverancier! Volkshuisvesting beloofde het verschil in vaste kosten te gaan betalen. Dat is natuurlijk onzin. Want hoe lang gaan ze dit doen? 1 jaar? Zo lang als je huurt? Dus ze gaan straks elk jaar een paar honderd euro naar mij overmaken? Dat kon de beste meneer niet vertellen.
En daarnaast komen er de kosten bij voor een nieuw fornuis. Heb je hem nu ingebouwd? Dan moet je waarschijnlijk ook een nieuw keukenblad. En uiteraard nieuwe pannen…
En dan komt er ook nog bij dat stadsverwarming helemaal niet mileuvriendelijker is dan gas.
Ze bedenken het allemaal leuk, maar leuk is het niet en zeker niet voordelig. Ik snap niet dat ze mensen in zo’n arme wijk als malburgen oost, nog meer in de geldproblemen willen helpen! Ga je schamen volkshuisvesting!
Ik heb even jullie onderzoek bekeken en zie dat ook bijna 8% mensen uit malburgen west de enquête hebben ingevuld maar daar komt helemaal geen warmtenet. Hoe zit dit dan met de resultaten?
Beste Ik noem me maar even B,
Na vraag 1 “In welk deel van de wijk woon je?” werden deelnemers aan het onderzoek die aangaven in West of in de Stadseiland buurt te wonen bedankt voor hun medewerking aan dit onderzoek, zij hebben de overige vragen niet beantwoord. Na vraag 1 is daarom het totaal aantal deelnemers ongeveer 10% minder.
-Redactie-
Naar aanleiding van diverse reacties via mail met het verzoek de uitzending van Nieuwsuur over de huidige stand van aanleg warmtenetten en wetgeving (14/05/2024) te delen, bij deze:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2520528-energiebedrijven-90-procent-nieuwe-warmtenetaansluitingen-voorlopig-van-de-baan
-Redactie-
Je gaat mensen uit de schulden helpen waar ze NIETS voor terug hoeven te doen en aan de andere kant ga je mensen die wel werken en alle premies en belastingen maar net kunnen betalen meer en meer straffen door het leven duurder te maken
ga je schamen als gemeente!
We slaan enorm door in Nederland. In Duitsland stappen ze nu massaal over op aardgas omdat het groene energie is! 🙂