In maart 2021 als de landelijke Tweede Kamer verkiezingen volgens planning gaan is er in Arnhem nog een onderwerp waarover gestemd mag gaan worden, en dat is over de voortgang van het diftar systeem in de gemeente Arhem. Diftar is het systeem waarbij verschillende soorten huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld en het restafval in – alleen met afvalpasjes te openen – afgesloten ondergrondse containers moet worden gedumpt tegen betaling van 0,80 Eurocent per 30 liter zak. Dit ‘betalen per zak’ systeem werd op 1 juli 2020 officieel in de gemeente Arnhem ingevoerd, maar zorgde al voor invoering voor veel politieke commotie en weerstand vanuit de Arnhemse bevolking.
Diftar-referendum tijdens Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021
Diftar is misschien wel het meest besproken politieke onderwerp in de Arnhemse wijken van de afgelopen 10 jaar. Niet alleen veel besproken maar ook veel weerstand, vooral uit die wijken waar afvaldumping al voor de invoering van diftar een groot probleem was. Wijken als Presikhaaf, Geitenkamp maar zeker ook in Malburgen is er veel weerstand tegen.
Een groots opgezette media- en informatiecampagne sinds het voorjaar vanuit de gemeente Arnhem, waar overigens ook de wijkmedia van Malburgen aan meewerkte om nut en noodzaak duidelijk te maken hielp niet. De weerstand vanuit de Arnhemse bevolking nam alleen maar toe. Niet alleen de weerstand nam toe maar ook de afvalhopen bij de ondergrondse containers, ondanks de extra inzet van BOA’s, opruimploegen of pilots zoals Bio Bottoms.
SP spreekt over ‘Palermo aan de Rijn’ als het gaat om de afvaldumpingsproblematiek in Arnhem
De SP – in een vorige coalitie nog voorstander van invoering diftar maar nu als oppositie fel tegenstander startte in oktober een steunbetuigings- c.q. handtekeningenactie om een referendum tegen het huidige diftar mogelijk te maken. De benodigde 3000 handtekeningen hiervoor waren al binnen 10 dagen behaald. Dit geeft iets aan, dat een groot deel van de Arnhemse bevolking ‘schoon’ genoeg heeft van de problematiek dat diftar in vooral een aantal wijken veroorzaakt – namelijk meer afval op straat.
Online enquête De Vraag over diftar
Hoe de bevolking Arnhem-breed straks gaat stemmen tijdens dit diftar-referendum weten we niet, maar als wijkmedia hebben we in oktober onze online De Vraag enquête over diftar gehouden onder de Malburgse bevolking (met maar liefst 466 deelnemers) en daar kwamen toch wel wat verrassende resultaten uit.
47% van de deelnemers is voor behoud van diftar
Ondanks dat het minder dan de helft is geeft toch 47% van de deelnemers aan om diftar te behouden. Gezien de felle kritiek van de afgelopen maanden op diftar hadden we als redactie verwacht dat dit percentage lager zou zijn.
82% van de deelnemers is tegen het verkleinen van de openingen containers
Het grootste verschil zien we bij de enquêtevraag over het verkleinen van de openingen van de ondergrondse containers dat gelijk met het ‘betalen per zak’ is ingevoerd. Hierover zijn de meesten tegen en zelfs veel deelnemers boos over.
“Het meest domme politieke besluit in jaren
Zo schrijft een deelnemer uit Malburgen Oost dat dit het meest domme politieke besluit is in jaren. Maar liefst 82% van de deelnemers geeft aan dat verkleinen van de containeropeningen (alleen nog geschikt voor 30 liter zakken) een slecht besluit is.
Bent u door de invoering van diftar anders en/of beter gaan afval scheiden?
Diftar heeft als belangrijkste doel om inwoners beter hun afval te laten scheiden. Uit onze enquête blijkt dat meer dan de helft (54%) van de deelnemers aangeeft niet beter te zijn gaan afval scheiden sinds de invoering van diftar.
Enkele conclusies uit de enquête De Vraag over diftar
Ondanks dat maar 47% aangeeft voor diftar te zijn valt dat relatief in een wijk als Malburgen mee. Zeker gezien de problematiek van afvaldumping en hierdoor de grote weerstand tegen diftar in veel buurten van Malburgen. Kijkend naar de wijkdelen en buurten komen de meeste deelnemers die voor behoud van diftar zijn uit de Stadseiland buurt. De bewoners die het minst tevreden zijn over diftar komen uit Malburgen Oost.
Wie zijn/haar afvalscheiding heeft aangepast sinds de invoering van diftar; Hiervan zijn de meeste deelnemers uit de Stadseilandbuurt.
Afval dumping is volgens de deelnemers sinds de invoering van diftar in zowel de straat als buurt het meest toegenomen in wijkdeel Malburgen Oost.
Alle resultaten van De Vraag diftar enquête
Voor het complete overzicht en alle resultaten van de 466 deelnemers, klik hier. (in PDF.)
47%??? Laat me niet lachen! Wie is daar nu nog voor met die enorme puinzooi?
Gisteren nog op de tv in Malburgen! Waardeloos systeem weg ermee!
Zoals ook blijkt uit de enquête de versmalling van de containers is echt waardeloos. Het is voor ouderen nu juist veel lastiger om een bak te openen.
Met verbazing het resultaat bekeken. 47 lijkt me toch wel hoog. Niet alleen het resultaat maar ook het aantal deelnemers aan dit onderzoekje is hoog. 466 klopt dit wel op enkele duizenden wijkbewoners?
Beste,
47% is wat we uit de deelname na correctie hebben binnengekregen.
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft bijna 20.000 inwoners, iets meer dan enkele duizenden.
Het aantal van 466 is na een correctie (we hadden bijna 500 deelnemers) Helaas kunnen we niet controleren of alle deelnemers aan de enquêtes ook deelnemen uit de wijk Malburgen, en ook maar 1 keer. We hebben wel wat middelen om dubbele deelneming te controleren en beperken, vandaar ook de corectie.
Michel -redactie-
Blamage voor de Arnhemse politiek. Er is al voor de invoering vanuit de hele stad aangegeven dat Diftar in veel wijken veel extra troep zou opleveren. Toch politiek doordrammen met slechte argumenten zeker ook als je kijkt naar de maatregel om de openingen te verkleinen wat vooral ook voor ouderen veel last geeft. Waarom in hemelsnaam? Moet je ook kijken wat een troep het overal is.
Straks een referendum en dan weer heel veel geld uitgeven om Diftar terug te draaien. Waarom luistert de politiek niet meer naar de burger?
Jan Segers
Hoe denkt U dat het is als je in een flat woont dan moet je 4 containers neer in je huis zetten om het afval te scheiden. Wij hebben geen bergruimte om het afval te verzamelen. Dit geeft veel vervelende luchtjes. Ook word er veel heen en weer gelopen omdat niet alle containers in de zelfde ruimte kunnen staan.
Vroeger hadden wij een stortkoker bij de lift wat vooral fijn was voor de mensen met een beperkte mobiliteit. Je hoefde niet naar buiten als je niet kon lopen.
Daarbij het was altijd netjes in en om de flat.
Sinds wij het betaal systeem voor de driftar hebben is het een zooitje.
Wij kregen altijd complimenten van andere mensen omdat onze flat er mooi verzorgd uitzag. Dat kunnen we helaas niet meer zeggen. We gaan de kant van het iImmerloo op waar ook altijd veel rommel en afval bij de containers ligt.
Het kleine vak zorgt ervoor dat mensen hun afval er achter, voor of op zij zetten omdat het er niet in past.
Ik zou persoonlijk liever de oude situatie hebben en er gewoon weer voor betalen, dan word het weer netjes bij de flat.
Ons image moet hersteld worden. Dit mag geen asociale flat worden.
Vriendelijke groet
Mevr Wessels.
Waardeloos systeem, weg ermee