Afgelopen week van maandag 15 tot woensdag 17 maart kon er in Arnhem worden gestemd voor zowel de Tweede Kamerverkiezingen als ook het referendum over betalen per zak restafval. Gisteren – maandag 22 maart maakte de gemeente Arnhem het resultaat bekend dat vrijwel niemand in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zou verbazen. Ruim 53% van de kiezers stemde tegen met ‘Ja.’
Maar weinig stemmers in de wijk verwachtte een meerderheid nee-stemmers
Wie door veel straten van Malburgen loopt snapt de reden waarom veel bewoners van de wijk voor ‘ja’ (tegen) hebben gestemd. Niet alleen bij de bekende ‘hotspots’ ligt dagelijks een bult afvalzakken, maar vrijwel bij elke locatie van de ondergrondse afgesloten restafvalcontainers liggen regelmatig zakken. Tot ergernis van veel Malburgers. Dit bleek het afgelopen jaar niet alleen uit de reacties op straat maar ook tijdens de overleggen van de wijkplatforms en wijkbeheergroepen en uit het resultaat van de enquête De Vraag over ‘betalen per zak’ (diftar) dat vele malen door (wijk)bewoners werd ingevuld.
Naast de oude matrassen en kapotte kastjes ook grote hoeveelheden huishoudelijk afval
Het is geen geheim, Malburgen behoorde nooit tot de schoonste wijken van Arnhem, maar sinds de invoering van ‘betalen per zak’ is de hoeveelheid gedumpt afval flink toegenomen. Naast de matrassen en de kapotte kastjes wat altijd al gedumpt werd lagen er sinds de invoering vorig jaar zomer ook grote hoeveelheden zakken met huishoudelijk afval. Het trekt ongedierte aan en het stinkt. Veel wijkbewoners hadden na de invoering van deze manier van gescheiden afval ophalen er al snel genoeg van.
Veel tegen-stemmers; “Betalen per zak is eerlijker maar werkt niet in veel wijken”
Veel tegen-stemmers in de wijk Malburgen maar ook daarbuiten die de wijkmedia de afgelopen weken sprak waren niet eens tegen het ‘betalen per zak.’ Ze zien in dat het in een groot aantal wijken van Arnhem waaronder Malburgen niet werkt door de aso-mentaliteit van veel bewoners en ze zijn de al maandenlange overlast van gedumpt huishoudelijk afval zat.
Daarnaast zijn er in de wijk veel tegen-stemmers die niet tegen ‘het betalen per zak’ zijn, maar wel tegen de verkleining van de openingen van de ondergrondse containers sinds de invoering. 30 liter zakken zijn niet praktisch voor veel inwoners van Arnhem en door de verkleining worden grotere afvalzakken vaak gepropt en zorgen voor storing en dat ze in de klep blijven hangen.
Met een meerderheid tegen, wat nu?
Nu de uitslag negatief is voor het ‘betalen per zak’ zal zoals eerder door een meerderheid van de gemeenteraad werd aangegeven het resultaat van dit referendum worden overgenomen. Dit betekent een heropening van de ondergrondse containers zonder gebruik afvalpas, de openingen van de ondergrondse containers weer terugbrengen naar hun originele staat (geschikt voor 60 liter zakken) en het betalen per zak restafval van 80 cent terugdraaien. Daarnaast zal iedereen weer een zelfde vast bedrag betalen aan afvalstoffenheffing, ongezien de hoeveelheid restafval dat iemand weggooit.
Loop een kwartiertje over de Graslaan en je weet waarom vrijwel de hele buurt tegenstemde. Dit referendum ging niet over betalen per zak maar over overlast.
Dit afsluiten van de containers werkt inderdaad niet in grote delen van Arnhem. heel jammer want het is veel eerlijker. Maar de gemeente kan nu de afvalstoffen heffing flink verhogen maar diegene die er altijd al een bende van maakte betaalde toch al niets
Voor al die tegen stemmers het afval zal gewoon blijven hoor en iedereen gaat nu meer betalen.
Er wordt in jullie artikel maar ook in andere media net gedaan of alleen in de probleemwijken van Arnhem het een puinhoop is. Ik woon niet in Malburgen maar in een zogenaamde nette wijk in Arnhem noord en ook hier is er een flinke toename aan allerlei gedumpt afval sinds afgelopen jaar.
Alles valt of staat met voldoende draagvlak onder je bevolking bij dit soort ingrijpende veranderingen. Als je als politiek te beroerd bent om dat vooraf te peilen bijvoorbeeld middels een referendum, dan krijg je dit soort maatregelen die vele miljoenen kosten en achteraf weer worden teruggedraaid.
Al met al u betaald als burger voor deze zoveelste politieke farce, in welke wijk u ook woont.
Zo jammer dit. Had de openingen van de containers niet kleiner gemaakt dit is vooral voor veel inwoners een enorme ergenis hoe kun je nu zo’n dom besluit nemen als gemeente?
Beste Marian,
Ter verduidelijking: De afsluiting van de restafvalcontainers met een pasje, het verkleinen van de openingen, en de betaling van 80 cent per 30 liter afvalzak is een politiek besluit dat door de gemeentelijke diensten moet worden uitgevoerd/gehandhaafd. ‘De gemeente’ heeft dit niet besloten.
– redactie –
Is al bekend wanneer de containers weer open gaan?
Beste Marian,
31 maart komt het onderwerp ter sprake in de gemeenteraad van Arnhem. Het besluit of de containers (dit jaar) nog opengaan kan nog even op zich laten wachten. Dat heeft ermee te maken dat de afvalstoffenheffing een gemeentelijke belasting maatregel is. Dus als het wordt teruggedraaid dan mogelijk pas per 1 jan. 2022. Na volgende week woensdag zal daar meer over bekend zijn.
– redactie –