Vanaf maart haalt SUEZ weer één keer in de twee weken uw GFT-afval op. U vindt de actuele ophaalgegevens van uw adres in de digitale afvalwijzer. Op https://www.arnhem.nl/Inwoners/wonen_en_milieu/afval/afvalwijzer ziet u welke dagen het groen afval wordt opgehaald na het invullen van uw postcode.
Groente-, fruit- en tuinafval
Groente-, fruit- en tuinafval is biologisch afval en wordt ook wel GFT genoemd. In Arnhem wordt het GFT gescheiden ingezameld. Ook losse bladeren horen bij het GFT.
Groene minicontainer
Bewoners van laagbouw gebruiken voor GFT-afval een groene minicontainer (kliko). Deze groene minicontainer wordt één keer in de 2 weken geleegd. In de winter is er minder tuinafval en daarom wordt in december, januari en februari het GFT-afval één keer in de 4 weken opgehaald. Het GFT-afval gaat naar een bedrijf dat het afval composteert. Meer informatie over minicontainers (ruilen/beschadigd, etc.).
Citybin
Bewoners van hoogbouw kunnen het groente-, fruit- en tuinafval aanbieden in een citybin. Dit is een afsluitbare groene emmer van 40 liter. U zet de citybin aan de straat op dezelfde dag dat in uw buurt de groene minicontainers (kliko’s) worden geleegd. Een citybin kunt u aanvragen bij SUEZ, tel. 026-4460490. Daar kunnen ze u ook vertellen wat de ophaaldag is.
Grof tuin- en snoeiafval
Is uw tuin- en snoeiafval zo groot dat het niet in de minicontainer past, dan hoort het niet bij het gewone GFT-afval. Dit grof tuin- en snoeiafval kunt u gratis aan huis laten ophalen of gratis wegbrengen naar het afvalbrengstation. In de maanden november t/m februari wordt het grof tuin- en snoeiafval niet aan huis opgehaald. U kunt het dan wel gratis wegbrengen naar het afvalbrengstation.
Compostvat
Heeft u een tuin? Dan kunt ook van het tuinafval en keukenafval compost maken. Bij het afvalbrengstation kunt u een speciaal compostvat kopen.
Jus en frituurvet
Jus of frituurvet mag wel bij het GFT-afval maar het kan uw container vervuilen. Doe het in een oude plastic fles bij het restafval. Of breng het naar een afvalbrengstation.
Tuinaarde en potgrond
Alleen aanhangende grond aan plantenresten mag bij het GFT-afval. Grotere hoeveelheden aarde kunt u wegbrengen naar een afvalbrengstation.
Wel GFT | Geen GFT |
---|---|
Bladeren
Botjes Brood Dennennaalden Doppen van pinda’s en noten Eierschalen Etensresten Kaaskorsten zonder plastic Kattenbakkorrels met milieukeur Koffiefilters en koffiedik Mest van kleine huisdieren Noten en pitten Plantenresten en klein snoeiafval Schillen van groenten en fruit Schors Stro, gras en bloemen Theebladeren en theezakjes Visgraten |
Aarde (tuingrond)
Haren van mens en dier Houtskoolresten Kauwgum Kerstbomen Kurken Lucifers Melkpakken Oases (steekschuim) Papier Pakken van vruchtensap Potgrond Schelpen Sigarettenpeuken en as Slachtafval Stofzuigerzakken Zand Zand uit de vogelkooi |