Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Wij zijn blij met het afschaffen van DIFTAR. Wij zijn voor scheiden van afval achteraf, zoals ook inmiddels ingevoerd in Rotterdam en Utrecht. Dat betekent alleen papier en GFT worden opgehaald. Grote ergernis was ook de bijplaatsingen bij de ondergrondse containers. Wij zijn voor herinvoering van de kraakwagen, zoals dat vroeger het geval was. Vermindering van restafval kan alleen door rijkswetgeving. De verpakkingsindustrie moet worden aangesproken en statiegeld invoeren. Overigens wordt restafval gebruikt om warmte op te wekken (warmtenetten); dus restafval is op dit moment zeker ook nuttig.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Het gebruik van lachgas EN ANDERE STIMULERENDE MIDDELEN is de openbare ruimte vinden wij onwenselijk. Wij vinden dat politie en handhaving hierop scherp moeten controleren. Om een waterbed-effect te voorkomen is een algeheel verbod de enige oplossing. Verder ook voorlichting over de schadelijke effecten; zeker op scholen.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Honden bezit bevordert het welzijn van de bezitter, omdat deze dan meer beweegt. Wij zijn voorstander van afgesloten hondenuitlaatplaatsen; plaatsen waar honden lekker kunnen rennen.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Te snel rijden gebeurd vaak door mensen die er ook over klagen. Meer controle is een mogelijkheid, maar ook de inrichting van wegen verdient aandacht.”
Vraag 5: De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Nee, in ons land is de Nederlandse taal de voertaal; alternatief is Engels. Wij zijn nadrukkelijk geen voorstander van andere talen, omdat het de integratie laat stagneren. altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Bestrijding van ratten dient grote prioriteit te krijgen. Het voeren van watervogels zouden wij absoluut niet willen verbieden.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Als wij spreken over bewonersparticipatie is inspraak overbodig. De gemeente is er voor de bewoners en niet andersom. Dat wil zeggen dat bewoners samen bepalen binnen een aantal wijk-overtreffende uitgangspunten.”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Wij vinden dat in elke wijk een wijkplatform, bestaande mensen die in de wijk wonen, studeren en/of werken, door de gemeente moet worden ondersteund. Het heeft een formele rol als het gaat om de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte. Professionals (ambtenaren en medewerkers van door de gemeente gesubsidieerde instellingen) hebben een adviserende rol. Een raadsvoorstel gaat vergezeld van een advies van het wijkplatform. Slechts gemotiveerd kan de raad het advies naast zich neerleggen. Wij vinden dat wijkbudgetten openbaar moeten zijn. Elke Arnhemmer moet kunnen terugvinden waaraan geld wordt besteed. Bovendien vinden wij dat de wijze van besteding van het wijkbudget in het wijkplatform onderwerp van gesprek kan zijn. Helaas denkt bijna de gehele raad daar anders over. Alleen DENK, SP en PVV waren het met ons eens.
Wij nemen graag deel aan het platform, maar soms is het vanwege beperkte capaciteit lastig.”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Wij zijn voor opkoopbescherming zonder maximumbedrag. En wij zijn voorstander van verbod tot verkamering in ALLE wijken.”
Vraag 10:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord Arnhemse Ouderenpartij:
“Alle huurwoningen van corporaties dienen op kosten van de overheid te worden geïsoleerd.
Zolang onder meer Duitsland met subsidie van de Europese Unie woningen nog aan het aardgas koppelt is het vreemd dat wij woningen van het gas afhalen. Wij willen dat de projecten “van het gas af” worden gestopt totdat Duitsland ook van het gas afgaat. Overigens is aardgas door de Europese commissie aangemerkt als schone brandstof.
Het staat niet vast dat CO2 verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.
Geen klimaatgekte op kosten van de Arnhemse belastingbetaler. Wij stellen voor om te investeren in waterstof als brandstof voor verwarming van woningen.”