Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord GroenLinks:
“In Arnhem hebben we te veel afval. GroenLinks hanteert het principe: de vervuiler betaalt. We zetten ons in voor een zo duurzaam en sociaal mogelijk afvalbeleid voor de inzameling van huishoudelijk afval. Scheiden van afvalstromen en verminderen van de hoeveelheid afval zijn daarbij de uitgangspunten. Diftar is het enige systeem dat daarvoor goed kan zorgen: het zorgt voor lagere kosten voor Arnhemmers en minder restafval. Dat vinden we nog steeds een goed idee.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord GroenLinks:
“Arnhem was de eerste gemeente met een verbod op de verkoop van lachgas. Op straat en in horecagelegenheden. Het gebruik van lachgas is schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu. Wij snappen daarom het verbod, maar willen vooral jongeren informeren over de gevolgen van het gebruik van lachgas. Wij denken dat informeren uiteindelijk effectiever is.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord GroenLinks:
“Arnhem is een groene stad. Dat wil GroenLinks zo houden én uitbreiden. Parken als het Immerloopark zijn van grote waarde, omdat het plekken zijn waar je elkaar in het groen kan ontmoeten, kinderen kunnen spelen en je prachtig kan hardlopen. Daarom willen we flink investeren in groene buitenruimten en parken. In de parken moet voor iedereen plek zijn; voor mens en dier. Daarbij moeten er ook voldoende veilige plekken zijn om honden uit te laten, zonder dat dit voor gevaarlijke situaties zorgt voor bijvoorbeeld honden en fietsers.”
Vraag 4: Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord GroenLinks:
“Straatveiligheid is essentieel voor kinderen én volwassenen. We versnellen de aanpassing van wegen naar 30 kilometer per uur, vooral daar waar inwoners aangeven dat ze dat graag willen. Waar mogelijk maken we wegen eenrichtingsverkeer. Snorfietsen, brommers en scooters rijden voortaan op de rijbaan. Bij oversteekplaatsen krijgen voetgangers langer groen. We veranderen onze openbare ruimte in zones met groene ruimte, schone lucht en ruimte voor fietsers en voetgangers. In deze autoluwe gebieden staat recreatie, ontmoeting, spelen, sport en ontspanning centraal. Daar moeten we ook op controleren.”
Vraag 5:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord GroenLinks:
“Goede zorg en sociale voorzieningen dienen voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk te zijn. GroenLinks zet daarom in op het structureel toegankelijk houden van sociale voorzieningen en heeft daarbij extra aandacht voor taalachterstanden, digitale vaardigheden en laaggeletterdheid. Waar nodig bieden we dan ook informatie aan in andere talen dan Nederlands.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord GroenLinks:
GroenLinks strijdt voor het recht op een groene leefomgeving voor en van ons allemaal. We komen op voor natuur, dieren en insecten. Daarom stellen wij ook de komende vier jaar groen, biodiversiteit en kwaliteit van leven centraal. Hoe goedbedoeld ook, het voeren van watervogels kan schadelijk zijn. Daarom willen we hier mensen over informeren en voor waarschuwen. En als het echt nodig is verbieden en beboeten.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegseweg tot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord GroenLinks:
“We bouwen meer woningen, ook voor starters, ouderen en gezinnen. GroenLinks wil een eerlijke aanpak van de wooncrisis. We pakken huisjesmelkers aan en leggen speculanten en beleggers aan banden. Huizen zijn om in te wonen en niet om rijk van te worden. Bouwen doen we eerlijk, duurzaam en samen. Daarbij vinden we het belangrijk dat de bestaande wijk en de huidige bewoners ook baat hebben bij de nieuwe ontwikkeling. Voor het aanwijzen, ontwerpen en maken van afspraken over woningbouw worden inwoners, organisaties en bedrijven van Arnhem intensief betrokken. Hiervoor worden ook nieuwe mogelijkheden verkend om inwoners en partijen te betrekken, zoals het burgerberaad. Dit is een manier om inwoners mee te laten denken, praten en beslissen en op die manier betrokkenheid, steun en draagvlak te creëren.”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord GroenLinks:
“Wij willen dat mensen kunnen meepraten en meedenken over beslissingen die hen raken en dat we als inwoners en gemeente sámen zoeken naar oplossingen voor problemen in de stad. Daarnaast willen we inwoners met elkaar in contact laten komen, omdat we geloven in de kracht van ontmoeting en dialoog. Daarom gaan we regelmatig op bezoek in alle wijken van Arnhem. Bijvoorbeeld door deelname in wijkoverleggen.”
Vraag 9:
Huisjesmelkers en verkamering van eengezinswoningen in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje leidt in veel buurten- met name de kwetsbare tot extra overlast en verpaupering. De voorgestelde opkoopbescherming van 325.000,- is een goede stap o.a. tegen verkamering. Ziet uw partij als mogelijkheid om verder te kijken naar die kwetsbare wijken en buurten en helemaal geen koopwoningen mogen worden opgekocht voor verhuur en verkamering?
Antwoord GroenLinks:
“GroenLinks wil huisjesmelkers aanpakken en speculanten en beleggers aan banden leggen. Huizen zijn om in te wonen en niet om rijk van te worden. Betaalbare koopwoningen moeten zo lang mogelijk betaalbaar blijven. Daarom is GroenLinks voorstander van een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding voor nieuwe koopwoningen en onderzoeken we de mogelijkheden hiertoe voor de bestaande woningvoorraad. We beperken de ‘verkamering’ waar dit tot overlast leidt, zoals in kwetsbare wijken.”
Vraag 10:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje kent veel oude woningen van vlak voor en vlak na (jaren ‘50) de tweede wereldoorlog met zeer lage energie labels. Welke mogelijkheden ziet uw partij om binnen enkele jaren verduurzaming mogelijk te maken voor diegene die niet de financiële middelen hebben om hierin te investeren?
Antwoord GroenLinks:
“Investeren in duurzaamheid is voor mensen met lagere inkomens niet zomaar mogelijk, als hun woonlasten als gevolg van de energietransitie zullen stijgen. Wij willen dat mensen met een kleine portemonnee kunnen meedoen en kunnen profiteren van de energietransitie. Een duurzame woning met het hoogste wooncomfort begint bij goede isolatie. Hiermee wordt energie bespaard. Wat je niet verbruikt, hoef je namelijk ook niet op te wekken. Daarom zet GroenLinks vol in op het isoleren van woningen. In Arnhem-Oost kan dat in bepaalde buurten met een forse subsidie. Hier wordt binnenkort al mee gestart op een aantal plekken in Malburgen.”
“Duurzame energie, via zonne-energie, warmtepompen en restwarmte worden ook gestimuleerd. We bestrijden energiearmoede en we zorgen dat de totale woonlasten van huishoudens met een lager inkomen niet stijgen. Inwoners met weinig financiële middelen krijgen de kans om mee te doen in coöperatieve energieprojecten en te profiteren van de opbrengst. Inwoners met een kleine beurs krijgen van energiecoaches gratis advies en materialen. En: met de langjarige Arnhem-Oost aanpak pakken we ook in Malburgen op alle fronten de tweedeling in de stad aan. Daarbij pakken we ook energiearmoede aan.”