Onderstaande vragen en antwoorden behoren bij deze pagina
Vraag 1:
De invoer van Diftar is in 2021 teruggedraaid. Veel inwoners van de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje zijn hier blij mee, maar velen ook niet. Ziet uw partij de mogelijkheid om Diftar op een later moment toch weer in te voeren? Welke andere manieren ziet uw partij als mogelijkheden om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verlagen en scheiding van afval te verbeteren, vooral dan in die wijken waar afvalscheiding weinig tot niet leeft?
Antwoord SP:
“Als er vanaf het begin af aan was geluisterd naar Malburgen, Immerloo en het Duifje, dan was diftar nooit ingevoerd, omdat vantevoren al heel duidelijk was dat er geen draagvlak voor was. Toch werd het door het stadhuis doorgedrukt. Het gevolg was afval op straat, overlast, en voor mensen in een flat was het lastig om afval te scheiden. Daarom heeft de SP het referendum georganiseerd, omdat we wilden dat deze wijken gehoord zouden worden. De uitslag was duidelijk.”
“Diftar is een achterhaald systeem voor afvalscheiding. Met nascheiding kan je afval inmiddels veel beter en goedkoper scheiden. Dat betekent dat je het afval bij elkaar inzamelt, en dan later door machines laat scheiden. Dat is beter voor het milieu en makkelijker voor mensen. Diftar doet ook niets aan het verminderen van afval. De SP wil dat vervuilende bedrijven gaan betalen, omdat zij aan ons afval verkopen en daar heel veel geld mee verdienen. Als het aan de SP ligt wordt de afvalbelasting voor inwoners gehalveerd.”
Vraag 2:
Er is in de wijk regelmatig overlast door het gebruik van lachgas. Dan vooral vanuit auto’s, met name laat in de avond en in de nacht. Zijn jullie als partij voorstander van een algemeen verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte binnen de gemeente Arnhem of specifiek in die wijken waar overlast van lachgas is zoals in Malburgen, Immerloo en Het Duifje?
Antwoord SP:
“Omdat lachgas zoveel overlast geeft en gevaarlijk kan zijn, zijn wij voor een verbod in de hele stad. Dan kan je de overlast in Malburgen, Immerloo en het Duifje ook beter aanpakken. Een verbod op lachgas in bepaalde wijken heeft geen zin, omdat kinderen en jongeren het dan gewoon 100 meter verderop gaan gebruiken. Ook is het met een verbod alleen in bepaalde wijken nog lastiger te handhaven.”
Vraag 3:
Er is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een grote toename van honden. De ruimte voor het laten loslopen van honden is in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje nauwelijks aanwezig. Is uw partij voorstander om meer losloopgebieden voor honden te creëren daar waar het mogelijk is?
Antwoord SP:
“Veel mensen in Malburgen, Immerloo en Het Duifje hebben een hond, en daar moet dus ruimte voor zijn. Er zijn plekken waar dat kan zonder dat het andere mensen of de natuur in de weg zit. Dan moet dat wat de SP betreft kunnen, bijvoorbeeld in de uiterwaarden.”
Vraag 4:
Verkeersoverlast (met name snelheid) is een hot item in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Wat vindt uw partij van de vraag of gemeente/politie sneller moet anticiperen op structurele verkeersoverlast als bewoners hierom vragen en er op verzoek meer gecontroleerd moet worden in de wijken?
Antwoord SP:
“De SP heeft bijvoorbeeld op de Gelderse Rooslaan met bewoners actiegevoerd omdat er zo hard wordt gereden. Er werd helemaal niet geluisterd naar de klachten van bewoners. Het kan niet zo zijn dat de gemeente niet luistert naar de bewoners van Malburgen, Immerloo of het Duifje, maar wel naar de bewoners van rijke wijken als De Hoogkamp of de Burgemeesterswijk. Daarom moet gemeente veel meer luisteren naar bewoners als zij aangeven dat er verkeersoverlast is, en hier dan daadwerkelijk ook iets mee doen.”
Vraag 5:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Vaak blijkt dat deze inwoners niet goed geïnformeerd kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Zou uw partij een voorstander zijn om gemeentelijke informatie ook altijd in bijvoorbeeld het Arabisch en Engels standaard aan te bieden?
Antwoord SP:
“De SP is er erg voorstander van dat we mensen zo goed mogelijk ondersteunen om de Nederlandse taal te leren. Want er worden veel talen gesproken in Malburgen, Immerloo en Het Duifje, dus vertalen naar Arabisch en Engels is niet voldoende. Los van welke taal dan ook, laaggeletterdheid is sowieso een probleem. We vinden het daarom belangrijker dat de gemeente niet alleen informatie met een briefje door de bus doet, maar de gemeente zou veel meer de mensen in Malburgen, Immerloo en het Duifje actief moeten opzoeken. Dat de gemeente echt in de buurt is als er vragen zijn of ondersteuning nodig is. Dat er door de gemeente wordt aangeklopt en naar mensen wordt geluisterd. De SP doet dit ook elke week met vrijwilligers, dus dat kan de gemeente dan toch zeker ook doen.”
Vraag 6:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een sterke toename van ongedierte, met name ratten. Een van de redenen is het (overdadig) voederen van (water)vogels. Ondanks het plaatsen van bordjes om dit niet te doen. Is uw partij voorstander om het voederen van vogels in de openbare ruimte (daar waar staat aangegeven) te beboeten?
Antwoord SP:
“Niemand zit te wachten op ongedierte en ratten. Wij willen daarom goede voorlichting en waarschuwen tegen overlast door het voeren van vogels. Als de bordjes onvoldoende werken dan kan de gemeente daar veel actiever in zijn, met een campagne in de buurt van waar deze overlast is.”
Vraag 7:
De wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is een van de wijken in Arnhem waar de komende jaren nog heel veel ontwikkeld gaat worden. Bewonersparticipatie en inspraak hierin vanaf het begin van de planvorming vinden de bewonersorganisaties in de wijk een belangrijke voorwaarde. Deze ‘Malburgse Manier’ participatie is bij de Nijmeegsewegtot nu toe een zeer geslaagd proces dat ook gewaardeerd wordt door de Arnhemse politiek. Hoe belangrijk vindt uw partij dat bewonersparticipatie en inspraak vanaf het begin gewaarborgd wordt bij elke nieuwbouwontwikkeling?
Antwoord SP:
“De Malburgse manier werkt heel goed. Het wordt alleen nog niet altijd en overal gedaan. De SP heeft zich vorig jaar samen met bewoners ingezet tegen de komst van 7 torenflats aan de Whemedreef in Immerloo. De inspraak van bewoners was door de gemeente helemaal weggeduwd. Dat mogen we nooit accepteren. Daarom hebben we samen met bewoners actiegevoerd, totdat we wonnen. Projecten zonder inspraak van de buurt willen we niet, en accepteren we ook niet. De stem van de buurt moet gehoord worden.”
Vraag 8:
In de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is er een goede wijkbrede bewonersbetrokkenheid in de wijkbeheergroepen en beide wijkplatforms samen met andere organisaties. Er nemen ook al een groot aantal jaren een aantal politieke partijen in deel, maar veel politieke partijen ook niet. Waarom neemt uw partij wel of niet deel in een wijkoverleg zoals het Wijkplatform?
Antwoord SP:
“Wij vinden het belangrijker dat vooral de bewoners deel uit maken van het wijkplatform, zodat het echt een platform is van bewoners in de wijk, en dat de ideeën en plannen als uitkomst van het overleg serieus worden genomen door de politiek. En daar staan wij voor. Als SP fractie zijn wij elke week in de buurt om met bewoners te spreken of om met hen in actie te komen bijvoorbeeld voor het opknappen van slechte huizen.”