Het houden van huisdieren is sinds de coronacrisis enorm toegenomen. Knaagdieren zoals hamsters of cavia’s, katten maar vooral ook honden. Een hond- dan vooral het uitlaten is een uitstekende manier om de corona-sleur te doorbreken, je moet er immers mee uit. Dat zie je ook in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje door een flinke toename aan het aantal hondenuitlaters.
Heeft u het afgelopen jaar een huisdier aangeschaft?
In de online wijkenquête De Vraag deze keer de vraag; hebt u het afgelopen jaar een huisdier aangeschaft, zo ja is dit een hond of kat? Is de reden de coronacrisis? Ook zouden we willen weten of u vindt dat er voldoende ruimte is voor het uitlaten van de hond. Zijn er naar uw idee genoeg losloopplaatsen? Bent u daarnaast tevreden met het aanlijn- en opruimbeleid van de gemeente en houdt u zich hier ook aan? Misschien vindt u de toename aan honden helemaal niets en ervaart u dit vooral als overlast. Ook dat willen we graag weten in de laatste van de 10 korte en snel te beantwoorden vragen.
Waar mag je de hond los laten in de hele wijk?
In heel de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje is één gebied waar de hond mag worden losgelaten en waar geen opruimplicht geldt. Dat is de buitenzijde van het talud van de Malburgse Bandijk. Dit geldt zowel voor het oostelijke als westelijke deel. Dit losloopgebied is ongeveer 1.5 kilometer lang en zo’n 10-15 meter breed. Dit losloopgebied loopt evenwijdig aan het fietspad over de Bandijk en is te herkennen aan paaltjes met bordjes. We besteedden eerder al aandacht aan ruimte om honden uit te laten in dit artikel.
Resultaten De Vraag van de vorige keer: Merendeel van Malburgers voelt zich veilig in de wijk
In de laatste wijkkrant van 2020 stelden we de vraag of u zich veilig voelt in de wijk en of u vormen van overlast ervaart. Na correctie hebben 409 (wijk)bewoners tot 25 januari 2021 hun mening gegeven. Alle openbare resultaten zijn online vanaf 2 maart 2021 te vinden achter de volgende link: https://malburger.nl/de-vraag
Meerderheid van de deelnemers geeft aan zich veilig te voelen in de straat of buurt
Een klein merendeel (50.6%) van de deelnemers geeft aan zich veilig te voelen in de wijk. Maar er zijn grote verschillen. Zo voelen ouderen (65+) in wijkdeel Oost zich het meest onveilig, met name ‘s avonds. Echter deelnemers uit de Stadseilandbuurt (ook Oost) voelen zich het meest veilig.
Kijk je naar waardoor de meeste overlast wijkbreed wordt ervaren dat is dit vervuiling en verkeer. Namelijk 23% geeft aan overlast te ervaren van afvaldumping en 19% overlast te ervaren in de straat en/of buurt door verkeer/te hard rijden.
Problematiek vooral wijkdeel, buurt of straat specifiek
Veel van de overlast die wordt aangegeven is wijkdeel- of buurtspecifiek. Hier gaan we aan de hand van de gegevens eind maart in een uitgebreid online artikel op in. Omdat we in deze enquête vroegen of de deelnemers hun postcode wilden achterlaten is een groot deel van de resultaten goed te koppelen aan wijkdeel, buurt- en/of straat.