In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vraagstelling.
10 vragen aan de Arnhemse Ouderen Partij
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij is niet voor het invoeren van Diftar. Het leidt tot afvaltoerisme en -dumping. De Arnhemse Ouderen Partij vindt dat de gemeente periodiek het grof afval gratis dient op te halen. Voorkomen van afval in de openbare ruimte is goedkoper dan achteraf moeten opruimen.
Indien Diftar wel wordt ingevoerd zal de afvalheffing van nu omlaag moeten gaan. Sommigen betalen nu geen afvalheffing, omdat zij daarvoor geen geld hebben. Dat brengt met zich mee dat voor hen Diftar geen kosten met zich meebrengt.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: Gemeenteambtenaren en bestuurders moeten de wijken kennen en in contact met de inwoners zaken regelen. Wijkteams functioneren nog steeds niet goed. Klachten over gebrek aan kennis en kunde en te veel gericht zijn om de goedkoopste oplossing te kiezen, die onvoldoende voldoet. Wijkteams moeten meedenken en burgers moeten zich gehoord voelen. Wijkteams dienen actief te zijn bij het zoeken naar armoede en eenzaamheid en de bestrijding en voorkoming daarvan. Wijkteams nemen nu daartoe onvoldoende initiatieven.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij vindt armoedebestrijding een speerpunt van beleid te komende jaren; vooral ook het bestrijden van de zogeheten stille armoede; mensen die zich schamen om in armoede te moeten leven en daarom geen hulp inroepen. Armoede bestrijden betekent ook aanpak van schulden, schulden kwijtschelden en mensen daarna strikt helpen (begeleiden) om met geld om te gaan, zodat wordt voorkomen dat zij weer in de schulden en armoede komen.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij vindt dat juist vanuit de wijkteams een belangrijke taak ligt; huisjesmelkers dienen te worden tegen gewerkt. Opruimacties zijn nodig omdat het grof afval niet gratis wordt opgehaald en daarom wordt gedumpt. De Arnhem Ouderen Partij wil dat het grof huishoudelijk afval weer gratis wordt opgehaald.
Verhuurders dienen hun bewoners aan te spreken op het onderhoud van hun tuin en als dat niet werkt, dan dient de verhuurder dat op te pakken en de rekening neer te leggen bij de huurder.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij vindt dat mensen met een niet-westerse achtergrond niet langer geconcentreerd moeten worden in bepaalde wijken, zoals Malburgen. En daar waar nu wel sprake is van concentratie dienen de wijkteams dit op te pakken, eventueel met uitbreiding van de wijkteams met mensen met een niet-westerse achtergrond.
De Arnhemse Ouderen Partij is voor maximale integratie, waarbij de originele Nederlandse waarden en normen centraal staan. In geen geval moeten de waarden en normen wijken voor andere opvattingen. De Nederlandse cultuur dient gerespecteerd te worden.
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij juicht het wijkbeheer van harte toe. De bewonersafvaardiging in Wijkplatforms vertegenwoordigen niet alle bewoners, omdat die niet op basis van neutrale verkiezingen zijn gekozen. De Arnhemse Ouderen Partij ziet meer nut van een informeel wijkoverleg, waarbij het Wijkteam haar oor te luisteren legt en daar ook verantwoording aflegt ten aanzien van haar keuzes als het gaat om de openbare ruimte.
Thans functioneren Wijkplatforms in de onderscheiden wijken verschillend. In de ene wijk mag een vertegenwoordiger van een raadsfractie meepraten; in de andere wijk niet, en worden zij verbannen naar een plek op de publieke tribune. Het Wijkplatform als informeel wijkoverleg kan juist een prachtige plek zijn waar fracties uit de gemeenteraad zich verantwoorden over hun gemaakte keuzes.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: Het is lastig voor een nu éénpersoonsraadsfractie om alle wijkplatforms te bezoeken. De Arnhemse Ouderen Partij verwacht dat na de komende verkiezingen zij 3 of 4 raadsleden mag leveren en heeft vanaf dan ook de beschikking over tenminste evenveel fractievolgers, zodat de Arnhemse Ouderen Partij dan zeker van plan is om vergaderingen van het wijkplatform bij te wonen. Het is een prachtige informatiebron voor de leden van de gemeenteraad.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft. Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij is voor spreiding, niet alleen van mensen met een niet-westerse achtergrond, maar ook voor mensen die meer zorg nodig hebben. De gemeente kan zeker door een ander ruimtelijk ordeningsbeleid hieraan een bijdrage leveren, maar is daarbij wel mede afhankelijk van de zorgaanbieders.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid.
Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: De Arnhemse Ouderen Partij vindt de gemeente niet van alles zelf moet beslissen. Als marktpartijen graag zaken willen ontwikkelen, zo bij voorbeeld rond de Rijnhal, dan moet de gemeente dat niet belemmeren. De gemeente is geen projectontwikkelaar. De Arnhemse Ouderen Partij vindt het nog steeds erg jammer dat de Rijnhal als evenementenhal is gesloten. Daarvoor zou een alternatieve locatie moeten komen, die laagdrempelig is voor gebruikers en bezoekers.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen.
In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord Arnhemse Ouderen Partij: Net als Sonsbeek, waar niet gebouwd is, vindt de Arnhemse Ouderen Partij dat in Stadsblokken-Meinerswijk niet gebouwd moet worden. De Arnhemse Ouderen Partij vindt dat een goede verbinding betaald kan en moet worden door de gemeente, omdat het een stukje van het openbare wegennet is. Als op voorstel van SP-wethouder Elferink ruim € 12 miljoen wordt uitgetrokken om een Filmhuis op het Kerkplein te bouwen, terwijl dat ook voor € 3,2 miljoen kan, dan ziet de Arnhemse Ouderen Partij geen reden om niet te investeren in noodzakelijke verbindingen en staat een brugverbinding niet langer ter discussie, maar wordt nog dit jaar gebouwd.
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.