In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
10 vragen aan de Christen Unie
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
[divider]
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord CU: Burgers hebben via diftar meer invloed op hun persoonlijke kosten. Hoe minder afval je aanlevert, des te minder afvalstoffenheffing er moet worden betaald. Overigens worden de kosten met de invoering ook beter verdeelt over de inwoners dan in het huidige systeem. Iedereen betaalt namelijk mee.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord CU: De ChristenUnie vind dat het heel goed gaat, we hadden er voorafgaand aan de invoering best wel zorgen bij. Niet alles gaat echter goed. De scheidslijn tussen wat de gemeente bepaald en wat de wijk bepaald is nog te onduidelijk. Ook zien we dat de solidariteit tussen wijken dreigt af te nemen omdat de ene wijk andere problemen kent dan de andere.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord CU: Onze lijsttrekker woont zelf midden in Malburgen en we zien de nood daar en in andere wijken. De ChristenUnie vind de bijstandsuitkering gewoon te laag om van rond te komen. Helaas heeft de gemeente weinig mogelijkheden gekregen van het rijk om daar – meer dan nu – wat aan te doen. De bijzondere bijstand wordt echt ruimhartig ingezet. Inwoners krijgen hulp aangeboden bij het invullen van het papierwerk om daarvoor in aanmerking te komen. Via de wijkteams proberen we ook in contact te komen met inwoners die zorg en bijstand mijden. De ChristenUnie zou dus meer willen doen dan nu kan! Het gaat erom dat het bereik van het armoedebeleid verbetert wordt omdat we niet meer dan nu kunnen en mogen doen per huishouden.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord CU: Wij hebben grote moeite met het effect van kamerverhuur op de woonomgeving. We zijn heel scherp op het tegengaan van de mogelijkheid tot woningsplitsing. Daarnaast is het belangrijk dat de buurt blijft opruimen: zodat mensen zich niet nog vrijer voelen om rotzooi te laten slingeren.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
Antwoord CU: We zien dat veel niet-westerse inwoners veel tijd en moeite investeren in hun eigen organisaties die zich niet sterk verbonden voelen met de wijk. Wij vinden dat dit anders moet. Daarom willen wij dat de gemeente deze organisaties benaderd en hen vraagt om bij te dragen aan de eigen wijk. Bijvoorbeeld door naast de eigen vaste activiteiten ook huiswerkondersteuning of sport te organiseren. Of een gezellige buurtbarbeque!
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
Antwoord CU: Het wijkplatform is een sparring partner voor de wijkteams leefomgeving. Het wijkplatform van Malburgen heeft echt laten zien dat zij de mening van de wijkbewoners kan laten horen. Uit andere wijken horen wij meestal minder geluid. Soms komt dat door dat een wijkplatform er goed uitkomt met een wijkteam leefomgeving, soms komt dat doordat een wijkplatform wat minder activiteit laat zien.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord CU: Onze fractie bestaat uit 2 raadsleden en 1 fractievolger, daarnaast hebben we nog een klein groepje mensen die ons ondersteunen met advies op specifieke beleidsterreinen. We hebben puur door gebrek aan bemensing ervoor gekozen niet aanwezig te zijn bij het wijkoverleg. Overigens heeft vrijwel iedere wijk in Arnhem een wijkplatform die pakweg eenmaal per maand samenkomt. Het is niet doenlijk voor een kleine partij als de onze om bij alle overleggen aanwezig te zijn.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord CU: De ChristenUnie wil dat zorg dichtbij georganiseerd wordt: in de wijk dus. Zodat inwoners ook wanneer zij zorg nodig hebben in de wijk kunnen blijven. Helaas zijn er veel wijken in Arnhem waar mensen in dat geval niet kunnen blijven wonen. Maar zorg moet dus niet geconcentreerd maar gespreid worden. Zo blijft de leefbaarheid en de bereikbaarheid goed. Jullie zorgen zijn natuurlijk terecht. Zorgorganisaties hebben de neiging om dicht bij elkaar te gaan zitten, vaak in wijken die niet al te ver van het stadscentrum liggen. Daar blijft de ChristenUnie dus op letten.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid.
Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord CU: De ChristenUnie was echt teleurgesteld in de uitkomst van dit debat. Wij vinden dat Arnhem-Zuid eens leuke voorzieningen moet krijgen. Er is geen horeca en vrijwel geen cultuurorganisatie te vinden in Arnhem-Zuid. Na jaren leegstand was een succesvolle ondernemer bereid om 100 banen te creëren in Arnhem-Zuid. De ChristenUnie was helemaal voor! Een andere invulling voor het terrein bij de voormalige Rijnhal: wij vinden een survival centrum, wildwaterbaan of bmx parcours in combinatie met hippe horeca wel een leuke invulling voor het gebied.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen.
In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord CU: De komende tijd wordt eigenlijk de spannendste tijd rondom de plannen van KWP. We gaan dan eindelijk meer concreet zien hoe de ontwikkelaar en de gemeente het zouden willen hebben. Wij vinden het belangrijk dat de Gelderse Rooslaan niet meer doorgaand verkeer te verwerken krijgt. (Thuis bij onze lijsttrekker wordt de Gelderse Rooslaan altijd de Gelderse Racelaan genoemd…) Wij vinden de Stadsscheepswerf erg belangrijk voor het aanzien van Stadsblokken nu en straks, zeker gezien de geschiedenis van de plaats. Daarnaast moet de bedrijvigheid die er nu is er wat ons betreft ook blijven omdat dit goed is voor de sociale controle in de buurt.
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.