In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
10 vragen aan D66
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
[divider]
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord D66: Wat D66 betreft gaan we zo veel mogelijk uit van ‘De vervuiler betaalt’. Dus wie veel restafval produceert, moet ook meer betalen. Het is dan wel belangrijk dat iedereen goede mogelijkheden heeft om GFT-afval te scheiden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er een goede regeling komt voor mensen met veel medisch afval. Ook wil D66 dat herbruikbaar grof vuil en chemisch afval, net als nu gebeurt met batterijen, in de wijk kunnen worden ingeleverd. Hierdoor wordt voorkomen dat grofvuil wordt gedumpt op straat.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord D66: De werkwijze met de Teams Leefomgeving is nog relatief nieuw, maar D66 ziet nu al hoe direct contact tussen deze ambtenaren en inwoners en organisaties in de wijk zeer goed werkt. In Malburgen valt op hoe het goed gelukt is om samen met o.a. het wijkplatform te komen tot een echt Malburgse wijkbegroting, waarin de prioriteiten voor deze wijk worden aangegeven. Wat D66 betreft gaan we hier vooral mee door: minder werken vanuit het stadskantoor, en meer in de wijk.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord D66: Het voorkomen van armoede is effectiever dan het bestrijden daarvan. D66 zet dus vooral in op preventie. We willen zorgen dat alle Arnhemse scholieren gelijke kansen hebben. We willen dat er maatwerk wordt geleverd voor kinderen in armoede, om te zorgen dat ook zij altijd mee kunnen doen aan activiteiten op school of bij sportclubs en verenigingen. Daarnaast gaan we laaggeletterdheid beter aanpakken, want het is heel lastig om mee te komen in de maatschappij als je moeite hebt met lezen en schrijven. Om armoedeproblemen te verzachten, zet D66 in op het verhelpen van problematische schulden, die nu soms als een molensteen om de nek van bewoners hangen. De gemeente moet die schulden kunnen opkopen, zodat bewoners geen torenhoge rentes meer betalen en de kans krijgen hun leven weer op de rit te zetten. Het belangrijkste is echter om te zorgen dat de lokale economie zich ontwikkelt. Nieuwe bedrijven zorgen voor nieuwe banen, en betaald werk is voor veel mensen de beste weg om uit de problemen te komen.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord D66: D66 wil graag de handhaving door de gemeente verbeteren. Er zijn immers regels waaraan het onderhoud van huizen moet voldoen en eisen over de verhuur van woningen. Nu worden veel van die regels niet of nauwelijks gehandhaafd, omdat daarvoor te weinig capaciteit is. Daarnaast moet het voor inwoners ook makkelijker worden om misstanden te melden: het moet duidelijker zijn waar je met dergelijke klachten terecht kan, bijvoorbeeld door de gemeentelijke website veel helderder in te richten en de online dienstverlening van de gemeente te verbeteren.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
D66 staat voor een open samenleving, waarin iedereen mee kan doen. Hoewel een ieder vrij is om te beslissen hoe hij of zij participeert in de buurt of de wijk, kan de gemeente wel iets doen aan het mogelijk maken van participatie.
In de eerste plaats het verbeteren van integratie. D66 wil dat laaggeletterdheid en taalachterstanden bij mensen met een migratie-achtergrond worden aangepakt. Voor nieuwe Nederlanders willen we dat vanaf dag één wordt ingezet op taalles, integratie en participatie in de wijk en de stad. Hiervoor moet de gemeente samenwerken met werkgevers, opleiders en vluchtelingenorganisaties. De gemeente moet hierin de regie nemen. Door meer te gaan werken met buddy’s wordt de integratie snel op weggeholpen.
Verder is het van belang dat we alle sociale en maatschappelijke problemen in de wijk goed aanpakken. Mensen met veel geldzorgen en andere problemen, zullen veel minder geneigd zijn om mee te doen in de wijk.
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
D66 ziet het belang van de wijkplatforms in Malburgen. De wijkplatforms hebben een belangrijke rol in het mogelijk maken van initiatieven in de wijk: met geld, met menskracht en vooral ook doordat het bestaan van het platform als overlegorgaan nieuwe initiatieven kan stimuleren, koesteren en doorontwikkelen. De formele rol als adviesorgaan van de gemeente, geeft de platforms status. De platforms in Malburgen hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze in staat zijn om weloverwogen keuzes te maken én dat ze zich bewust zijn van de belangrijke rol die ze kunnen hebben in het vertolken van geluiden uit de buurt richting het stadsbestuur. Ze vertolken niet alleen de individuele meningen van platformleden, maar vertegenwoordigen grote groepen inwoners in de wijk.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord D66: Waarom wel: zie hierboven. In het wijkplatform horen we veel over wat er speelt in de wijk. Die geluiden kunnen we meenemen naar de gemeenteraad. En het geeft ons af en toe de gelegenheid om besluiten van de raad toe te lichten. Zo verkleinen we samen de afstand tussen bewoners en politiek. We willen dit graag ook de komende jaren blijven doen.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord D66: Wat D66 betreft wonen zorgbehoevende Arnhemmers zo veel mogelijk in de wijken. De tijd dat we deze mensen buiten de maatschappij plaatsten is gelukkig voorbij. Dat geldt overigens voor alle Arnhemse wijken. Doordat de toename aan dergelijk zorgwonen samenviel met de herontwikkeling van Malburgen, zijn veel zorgorganisaties in deze wijk beland. Dat geldt overigens voor nog enkele wijken. En dat betekent ook dat in de toekomst misschien eerder naar andere wijken gekeken moet worden, zodat Arnhemmers die een bijzondere zorgbehoefte nodig hebben ook gespreid over de stad zullen wonen.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid. Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord D66: D66 ziet voor het Olympusterrein het liefst een invulling die een meerwaarde is voor de omliggende wijken (Malburgen, Vredenburg, Kronenburg, Elden). Het mooiste zou zijn als dit (deels) gericht is op sport en bewegen, omdat de juist in Malburgen wel meer gesport zou mogen worden, en als een deel van het terrein een aantrekkelijke, groene invulling kan krijgen: een plek waar inwoners graag komen. Er is in Arnhem-Zuid ook veel behoefte aan plekken voor ontmoeting, op wijkniveau. Dat kan horeca zijn, maar ook een culturele functie die zich niet op Arnhem en wijde omgeving maar juist op de wijken in Arnhem-Zuid richt. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar wat het meest gewenst is door de inwoners. Op basis van dat onderzoek, zullen we met wijkbewoners moeten zoeken naar de meest geschikte invulling.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen.
In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord D66: Uiteraard moet de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk veilig zijn. Voor de nieuwe én voor de huidige bewoners. Daarnaast zal D66 extra scherp letten op de verkeersbewegingen en een goede ontsluiting van het gebied, zodat er geen extra auto’s door Malburgen-West worden gestuurd. De verbinding van Stadsblokken met Malburgen-West door middel van een fietsbrug is een wens in ons verkiezingsprogramma. Ook willen we graag een betere, veiligere en aantrekkelijkere fietsroute die doorloopt tot in het centrum. Bijvoorbeeld door naast de fietsbrug over de nevengeul ook een brug van Stadsblokken naar de binnenstad te maken of door het fietspad op de Mandelaburg veel aantrekkelijker en veiliger te maken.
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
Reacties 1