Wij zijn de stad. Dat is het statement waarmee organisator Halfvol vandaag de campagne lanceert voor de derde editie van Ruimtekoers Festival. Het festival vindt dit jaar plaats in de wijken Kronenburg en Vredenburg in Arnhem-Zuid. Elf dagen lang, van 15 t/m 25 november, wordt iedereen uitgenodigd om mee te gaan op een cultureel avontuur waarbij ontmoeting en experiment centraal staan.
Met het thema Wij zijn de stad geeft Ruimtekoers aan dat het de mensen zijn – in al hun diversiteit en kleurrijkheid – die de stad maken. Met kunstexposities, theater-, muziek- en dansvoorstellingen, workshops en lezingen, gemaakt door zowel professionals als stadsbewoners, deelt Ruimtekoers nieuwe perspectieven op het samenleven in de stad.
Kunst als reflectie
Ruimtekoers heeft – deels in samenwerking met Museum Arnhem – een aantal hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor deze editie werk te maken dat reflecteert op het leven in een stedelijke omgeving. Een kleine greep:
De Arnhemse kunstenaar Rob Voerman bouwt een tijdelijk paviljoen naast winkelcentrum Kronenburg en Sachi Miyachi (Japan) laat je een balletje slaan op een zeer oncomfortabel golfterrein. Net als in het echte leven heb je er belemmeringen en uitdagingen te overwinnen.
Stadsbewoners worden programmamakers
Inwoners van Arnhem zijn nauw betrokken bij het maken van het programma. Literair productiehuis Wintertuin organiseert een zestal workshops waarin Arnhemmers onder begeleiding van een schrijver hun eigen verhaal optekenen. Het resultaat presenteren zij op het festival. Onder leiding van Adriaan Luteijn, choreograaf van Introdans, dansen en choreograferen studenten van de opleiding ArtEZ BA Docent Dans een duet met senioren uit Arnhem-Zuid in de voorstelling Nors en Sous.
In aanloop naar het festival
Ook voorafgaand aan Ruimtekoers gebeurt er al veel in de stad. Fotograaf en filmmaker Herbert Alfonso – bekend van de documentaire Blues & Blessings waarvoor hij hiphopartiest Typhoon 5 jaar lang volgde – gaat in september ‘op reis’ in Kronenburg en Vredenburg. Om de bijzondere momenten van mensen in het alledaagse vast te leggen. Een expositie van het werk zal in oktober te zien zijn.
Je kunt in oktober ook op stap met de mannen van de Onkruidenier. Je zult ontdekken dat je heel veel kunt doen met dat hardnekkige groen tussen je stoeptegels en in de berm.
In gesprek over de stad van de toekomst
Tijdens Ruimtekoers wordt er nagedacht over hoe dat nou moet: samenleven in die alsmaar drukker wordende steden. In een serie lezingen, gesprekken en workshops wordt de stad van de toekomst onderzocht. Onder andere Eva Rovers, schrijfster van het onlangs verschenen pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, schuift aan en zal ons hoogstwaarschijnlijk oproepen om in verzet te komen.
En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Kunstbedrijf Arnhem is nauw betrokken bij de programmering in het festivalhart De Vrijstaat- A Place To Be. In samenwerking met Luxor Live wordt er een verrassend muziekprogramma ontwikkeld. Er zijn feestjes in het weekend én op doordeweekse ochtenden. Intussen wordt er ook nog hard gewerkt aan een indoor camping en verzorgen Natuurcentrum Arnhem en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) educatieprojecten.
#doejemee
Het volledige programma en de exacte locaties worden begin oktober bekend gemaakt. Daarnaast roept organisator Halfvol iedereen op om mee te doen. Want de stad, dat zijn wij allemaal. Heb je een goed idee voor een activiteit, performance, feestje, expo of een workshop? Mail dan naar doejemee@ruimtekoers.nl
Over Ruimtekoers
Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd om met een positieve en frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema De utopie van de stad, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Met deze derde editie transformeert Ruimtekoers van leegstandsfestival naar stadsfestival.