Op maandagmiddag 9 mei werd onder grote belangstelling de eerste vier energiecoaches voorgesteld in het Huis voor de Wijk. De vier coaches gaan nu na het afsluiten van hun opleiding en het behalen van hun certificaat aan de slag in met name wijkdeel Oost-Zuid, Immerloo en Het Duifje om wijkbewoners middels huisbezoek te helpen om hun energierekening te verlagen. De vier coaches zijn in dienst van Vattenfall binnen het werkgelegenheidsproject Step2Work.
Over het project: Wat is Energiecoach Malburgen?
Werkzoekenden uit Arnhem gaan, via Vattenfalls sociale werkgelegenheidsprogramma Step2Work, als energiecoach aan de slag en helpen buurtgenoten te besparen op hun energierekening. Gezien de huidige situatie op de energiemarkt, met sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, is dit project heel actueel. Ook helpt dit initiatief de gemeente Arnhem te verduurzamen.
Energiearmoede
Binnen ‘Energiecoach Malburgen’ werken Vattenfall, de gemeente Arnhem, woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting en de Energiebank regio Arnhem samen. Het project biedt een betaald leer- en werktraject aan mensen die op dit moment geen werk hebben en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Vattenfalls werkgelegenheidsproject Step2Work biedt kandidaten voorafgaand een training op het gebied van persoonlijk leiderschap en een opleiding tot energiecoach. Tijdens het traject komen ze in dienst van Vattenfall voor maximaal een jaar en volgen ze de MBO-opleiding tot verkoopmedewerker. Vanaf 10 mei gaan de nieuwe energiecoaches gedurende één jaar in hun eigen buurt energiebesparingsadvies geven aan 1.200 huishoudens in kwetsbare wijken, waar de energiearmoede en de werkloosheid hoog is. De wijken zijn geselecteerd in samenspraak met de gemeente Arnhem en de betrokken woningcorporaties.
Klimaatneutraal en duurzaam Arnhem
Arnhem zet de komende jaren vol in op de energietransitie waarin gezamenlijk wordt toegewerkt naar een klimaatneutrale en duurzame stad. Aansluitend op de klimaatdoelstelling zet de gemeente zich in om energiearmoede bij inwoners te verminderen. De helft van de mensen met een minimum inkomen is minstens 10 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan energiekosten. Tegelijkertijd zijn dit kosten waar flink op bespaard kan worden.
Step2Work
Sinds de oprichting in 2006 heeft Step2Work meer dan 700 deelnemers begeleid, waarvan 70 procent naar een reguliere baan is uitgestroomd, binnen Vattenfall of elders. Step2Work kent sinds 2006 drie maatschappelijke doelen: aanpakken van energiearmoede, zorgen voor werkgelegenheid en reduceren van de CO2-uitstoot. Dat sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de gemeente Arnhem en de Energiebank regio Arnhem en ondersteunt de huurders van Volkshuisvesting en Vivare in Malburgen.
Dit artikel is deels aangeleverd via de Energiebank regio Arnhem