De lente! De temperatuur gaat omhoog en de dagen worden weer langer. Dat betekent dat we allemaal meer naar buiten gaan. Deuren en ramen gaan open voor de frisse lucht, en worden nog wel eens vergeten te sluiten als men niet thuis…Maar dat biedt ook voor inbrekers een kans ……. U kunt echt heel veel doen om te voorkomen dat er bij u wordt ingebroken.
Veel inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. In 2014 waren bijna 20% van de inbraken insluipingen: inbraak zonder braakschade.
De inbrekers zijn op zoek naar een snelle buit waarbij het risico gering is om betrapt te worden. Om de bewustwording bij bewoners te vergroten bezochten handhavers van de gemeente en Politie enkele wijken om te wijzen op de risico’ s op een inbraak. Daar waar een inbreker makkelijk zijn slag zou kunnen slaan werd een ‘schoenafdruk van papier’ achtergelaten. Ook werden bewoners direct aangesproken om hun gedrag aan te passen. Regelmatig werd gezegd: “ik doe het al jaren zo en er is nog nooit iets gebeurd”. Maar dat is echter geen garantie voor de toekomst.
Tijdens de acties in de wijken is gewezen op openstaande ramen, (tuin)deuren en achterpoorten waardoor een insluiper makkelijk binnen komt. Klimmateriaal zoals kliko’s en ladders staan dikwijls zo maar klaar voor de inbreker om via het openstaande raam op de 1e verdieping binnen te komen.En wat te denken van de vele laptops, tablets, smartphones en portemonnees die in het zicht liggen? Voor een inbreker wordt het zo wel erg aantrekkelijk gemaakt om een poging te doen om in te breken.
Wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt?
- Sluit altijd de ramen en deuren als u weggaat. Ook al is het maar voor even.
- Sluit de (tuin/achter)deur als u er geen zicht op hebt omdat u misschien boven bezig bent.
- Leg alle waardevolle spullen uit het zicht!
- Gebruik goedgekeurd hang- en sluitwerk (Politie Keurmerk Veilig Wonen)
112 bellen
Bent u getuige van een woninginbraak of hebt u het sterke vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, belt u dan met 112. Let hierbij op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).
Uitgebreide informatie over hoe er wordt ingebroken en wat u kan proberen om het te voorkomen vindt u op:
https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html