In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
10 vragen aan het CDA
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
[divider]
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord CDA: Betalen per zak of bak is een rechtvaardig systeem. Dit omdat je alleen betaalt voor de hoeveelheid afval die je zelf aanbiedt. Minder afval produceren (bijvoorbeeld door minder te kopen) zorgt voor minder kosten. In het CDA programma is opgenomen dat afval scheiden moet lonen. Dit moet in de gemeentelijke lasten worden verwerkt.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord CDA: Door Van Wijken Weten hebben inwoners van Malburgen direct meer invloed op de schoonheid van de wijk en wat in de wijk gebeurt. Van Wijken Weten geeft inwoners namelijk de kans om met de wijkambtenaren te beslissen hoe de miljoenen voor de wijk het beste worden ingezet. Van Wijken Weten bestaat nog niet zo lang. Het moet zich nog verder ontwikkelen. Het CDA vindt dat inwoners nog veel meer te zeggen moeten krijgen over de inzet van de vele wijkmiljoenen. De wijkteams zijn ondersteunend: inwoners bepalen. Dat is ons ideaal.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord CDA: Bestrijding van financiële én sociale armoede is topprioriteit in Arnhem. Arnhem kent al veel regelingen om armere inwoners te ondersteunen. Denk aan de Gelrepas en schuldhulpdienstverlening. Maar dat is niet genoeg. Armoedebestrijding doen we vooral door met de mensen die in armoede leven in gesprek te gaan. Is er een mogelijkheid om je om te scholen, vrijwilligerswerk te gaan doen of werk te vinden? En hoe komt het dat er (tijdelijk?) sprake is van armoede? Kunnen mensen geholpen worden met een schuldhulpmaatje? Mensen in armoede zijn vaak eenzamer en lever korter. Dit kunnen we niet accepteren. Ook mede wijkbewoners kunnen ondersteunen via wijk activiteiten, taalbeheersing of samen eten en de kosten delen.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord CDA: Verloedering is voor de uitstraling en het aantrekken van criminaliteit een slechte zaak. Het raakt het mooie karakter van Malburgen negatief. Het CDA ziet zeker mogelijkheden. De gemeente kan eigenaren aanspreken om hun panden goed te onderhouden. Ook kan er extra wijkbudgetten worden ingezet om stukken openbare ruimte schoon te maken en op te knappen. Dit kunnen inwoners zelf organiseren. Controle vanuit de wijkbeheergroep in samenspraak met de politie zal helpen. Natuurlijk vraagt het ook dat mensen elkaar op straat aanspreken als er troep op straat wordt gegooid. Natuurlijk speelt inkomen en het trots zijn op de wijk mee. Inwoners die trots op hun wijk zijn onderhouden hun huis, tuin en omgeving ook beter.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
Antwoord CDA: Het CDA vindt dat iedereen de kans moet krijgen om deel te nemen aan activiteiten. Eigenlijk zou iedere inwoner bij activiteiten in de wijk betrokken moeten zijn. Maar iedereen moet wel zelf weten of zij/hij dat wil en ook de tijd heeft om dit te doen. We hebben geen gouden oplossing hoe de participatie te verbeteren. Natuurlijk helpt het al inwoners Nederlands spreken en dat MFC Malburgen maximaal wordt benut. Ook helpt dat activiteiten goed worden uitgedragen via de wijkwebsite: www.malburger.nl.
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
Antwoord CDA: Wijkbeheer en de wijkplatforms zijn zeer waardevol. Via beiden zetten betrokken inwoners zich in voor de wijk. Deze actieve wijkbewoners moeten we koesteren. Het is niet de politiek om te oordelen hoe wijkplatforms functioneren. Dat kunnen de inwoners wel zelf. Het CDA is trots op iedere inwoner die zich inzet. Of dit nu voor burenhulp is, als mantelzorger, actief bij een sportvereniging of in het wijkbeheer of een wijkplatform.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord CDA: Wijkplatforms zijn prachtige mogelijkheden voor inwoners actief te worden. Wij zien dat niet als een plek waar we politiek zouden moeten bedrijven. Wel hopen we als CDA in de nieuwe raadsperiode meer dan 3 zetels haalt. We hebben een prachtige jonge kandidatenlijst (www.cdaarnhem.nl). Hoe groter, hoe vaker we ons in Malburgen laten zien.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord CDA: Bij de top 6 kandidaten op de CDA lijst is door hun werk veel kennis op de terreinen van participatie, werkgelegenheid, onderwijs, inkoop van jeugdzorg en Wmo activiteiten, huisvesting en veiligheid. Allemaal zaken die de leefbaarheid in de wijk raken. Het CDA vindt dat er voldoende zorginstellingen in alle wijken moeten zijn. De budgetten voor zorg zijn ook afgestemd op de wijkbehoefte. Het CDA wil geen zorginstellingen of hulpbehoevenden dwingen naar andere wijken in Arnhem te verhuizen. We moeten zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de wijk en daar zijn/haar talent kan uitdragen.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid.
Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord CDA: Het CDA heeft wél voorgestemd! Het CDA was en is voorstander van een mooie bioscoop met ook mogelijkheden voor horeca en andere voorzieningen die de wijk versterken op het Olympusterrein. Dit is goed voor de spreiding van culturele voorzieningen en goed voor alle Arnhemmers in Zuid. Het CDA is nog steeds verbijsterd dat andere partijen als VVD en D66 dit de inwoners van Zuid niet gunnen en ingrijpen bij een degelijk verzoek vanuit een ondernemer. Wat het CDA betreft mag de bioscoop er nog steeds komen. Andere voorzieningen op het Olympusterrein zijn ook denkbaar, zoals meer sportzaken of hallen voor binnensporten. Het is aan ‘de markt’ om dit op te pakken.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen. In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord CDA: Het CDA is tevreden met het besluit van de gemeenteraad wat nu door KWP wordt uitgewerkt. Het aanwezige groen wordt straks nog mooier en toegankelijker voor iedereen. Natuurlijk blijft de aanwezigheid van voldoende groen scherp op ons netvlies staan. Net als de ontsluiting van dit gebied. Voor ons wordt dit gebied het ‘Central Park’ van Arnhem. Wij hebben er vertrouwen in dat het gebied uiteindelijk nog veel mooier wordt. Om te recreëren, om te wonen en om dagelijks volop van te genieten!
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.