Home / Malburgen / Update: brand met twee dodelijke slachtoffers in flat aan Gelderseplein

Update: brand met twee dodelijke slachtoffers in flat aan Gelderseplein

De brand die afgelopen 1 januari rond  0:50 uur ontstond in de laagste van de twee flats aan het Gelderseplein in wijkdeel Immerloo is veroorzaakt door het in brand steken van een zitbank met vuurwerk. Dit is na onderzoek van brandweer en politie vastgesteld. Door het in brand steken van de gedumpte bank die sinds enkele dagen in de centrale hal stond, ontstond een korte maar hevige brand.  De stroomvoorziening in de hele flat viel hierdoor uit, ook die van de liften. In een van de liften die tussen de derde en vijfde verdieping tot stilstand kwam stond op het moment van de brand een gezin van vier personen. Door de hevige rookontwikkeling is de vader en het zoontje van vier gestikt. De moeder en dochter van het gezin zijn zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Twee jongens van 12 en 13 jaar oud woonachtig in de flat zijn aangehouden op verdenking van brandstichting, maar zitten op dit moment niet meer vast.

Brandweer van Arnhem in de middag van 1 januari druk bezig met onderzoek in de uitgebrande centrale ingang.

Veel verdriet, emotie en boosheid

De brand veroorzaakte veel verdriet en emotie, niet alleen bij bewoners van de flat en in de wijk Malburgen maar ook velen op social media gaven blijk van verdriet en emotie. Tijdens de bewonersbijeenkomst die eind van de middag op 1 januari in een nabijgelegen gymzaal werd gehouden liepen deze emoties hoog op. Bewoners uit de getroffen flat waren naast veel verdriet ook boos op woningcorporatie Vivare, verhuurder van beide flats aan het Gelderseplein. Zo stond de in brand gestoken gedumpte zitbank al minimaal drie dagen voor Oud en Nieuw in de centrale hal, terwijl er niets mag staan.
Er wordt al lange tijd door huurders van de flats aan het Gelderseplein geklaagd over verhuurder Vivare. Over het onderhoud in en rondom de flats maar ook over het gebrek van voldoende inzet door een huismeester. Dit werd eerder al regelmatig aangegeven tijdens vergaderingen van onder andere de Wijkbeheergroep Immerloo maar kwam ook nog eens heel duidelijk naar voren tijdens de bewonersbijeenkomst op 1 januari.
Ook waren er tijdens de bijeenkomst vragen over de brandveiligheid en vluchtroutes in de flats op het Gelderseplein. Er zijn geen brandtrappen. Zo loopt er aan weerszijden van de flats geen trap van de bovenste verdieping tot aan de begane grond. Reden ook dat bewoners van enkele flatwoningen boven de centrale ingang geëvacueerd moesten worden door de brandweer.
Directeur Eric Angenent van Vivare zei tijdens de bewonersbijeenkomst toe om meer inzet van een huismeester te bekijken evenals te kijken naar de plaatsing van brandtrappen om het veiligheidsgevoel onder de flatbewoners te verbeteren. De flats voldoen aan de eisen van brandveiligheid is door diverse deskundigen bevestigd in de media.

Bewoners bedanken burgemeester Ahmed Marcouch voor zijn betrokken steun en inzet

Bewoners van de flat bedanken burgemeester Ahmed Marcouch voor zijn betrokken steun en inzet. Niet alleen was hij vlak na de brand aanwezig, maar bezocht ook persoonlijk de bewoners in de flat op diverse momenten, verder sprak hij  tijdens de bewonersbijeenkomst en bezocht zowel de familie van de slachtoffers als van de verdachten.
De burgemeester gaf tijdens de bewonersbijeenkomst aan dat het verdriet door deze tragedie met elkaar moet worden verwerkt zolang als nodig is. Inmiddels liggen er tientallen knuffels voor de afgesloten hoofdingang van de flat als steunbetuiging aan de slachtoffers.

Noodtrap en noodlift

Op dit moment is er een tijdelijke noodtrap, de centrale ingang van de flat is door de brand zwaar beschadigd en voorlopig niet toegankelijk. Werkzaamheden aan een noodlift zijn inmiddels al begonnen, volgens Vivare moet de lift in de loop van dit weekend afgerond zijn en in gebruik kunnen worden genomen. Komend voorjaar is het de bedoeling dat de flatliften weer in gebruik kunnen worden genomen.

 

Een noodtrap is gemaakt zodat bewoners de flat in en uit kunnen totdat er komend weekend werkzaamheden aan een noodlift zijn afgerond.

6 reacties

 1. Vreselijk! 🙁 Heel veel sterkte aan de familie, vrienden en medebewoners!

 2. Vanavond was bewonersbijeenkomst met burgemeester en mensen van vivare. Een boze meneer zei dat er al dagenlang oude bank in het trappenhuis lag en dat vivare dat had moeten weten. Zijn Veel klachten over vivare al lange tijd over onderhoud en zo.

 3. vivare Hoe kan het zijn dat jullie woningen veilig genoemd worden,als brandtrap en rook melders bij de flats ontbreekt?
  Bij alle woningen van onze flats zijn brand melders.. Ook is er op elke galerij een vlucht weg via de brand trap.
  Zo moet het bij iedere flat zijn.
  Ben blij dat onze woning coperatie hhvl wel kiest voor zulke veilig heids maat regelen.

 4. Leuk oud en nieuw vieren bij familie kom je vandaag thuis zie je dit vlakbij je huis. Vreselijk! En belachelijk als het waar is wat er op facebook wordt gezegd dat er geen brandtrap is omdat toen de flats gebouwd werden toen nog nie moest en dat er geen huismeester is die regelmatig controleert en dat bewoners al jaren roepen dat het een zootje is! Vivare jullie moeten je kapot schamen!!!

 5. Onbegrijpelijk dat die jongens nu al weer vrij zijn hoe kunnen die na wat ze gedaan hebben ooit nog terug in die flat komen? Ik wens de getroffen familie en alle bewoners van de flat heel veel sterkte toe!

 6. vivare is het bij jullie ook zo met brand melders, dat het overal goed te horen is. [was]
  Bij ons hoor je zelfs op straat nog het loeien van het alarm.
  Het alarm is kei hard te horen op 8 verdiepingen.
  Op elke galerij is op meerdere plekken brand alarm geïnstalleerd.
  Voor de nabestaande gecondoleerd. wat is dit een intens verdriet. ik heb geen woorden.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*