Home / Gemeente Arnhem / Bewoners om tafel met gemeente over inspraak bouwplannen Nijmeegseweg

Bewoners om tafel met gemeente over inspraak bouwplannen Nijmeegseweg

Bewoners vanuit de beide wijkplatforms Malburgen Oost en Malburgen West hebben afgelopen week een gesprek gevoerd met de verantwoordelijk wethouder en de projectmanager voor de bouwplannen Nijmeegseweg. Reden van het gesprek was een brandbrief die namens de beide wijkplatforms was gestuurd aan alle leden van de gemeenteraad om aan te geven dat toezeggingen over de inspraak niet zijn nagekomen. Bovendien waren bewoners over de twee bijeenkomsten van de Klankbordgroep Nijmeegseweg die door de gemeente Arnhem georganiseerd waren zeer ontevreden.
Daarnaast kwamen bewoners uit onder andere de Dotterlaan en Klaproosstraat afgelopen week in actie tegen de bouwplannen aan de Akkeleistraat, zie het spandoek dat bewoners boven het sportveld hebben opgehangen. Deze actie kreeg onder andere ook aandacht in de regionale media.  

Tientallen bewoners uit onder andere de Dotterlaan hebben afgelopen week actie gevoerd tegen de bouwplannen op een locatie naast de Nijmeegseweg

Goed gesprek & bewoners en gemeente samen verder

Het gesprek met de wethouder en projectmanager verliep goed en er zijn een aantal afspraken gemaakt. Een belangrijke hiervan is dat de laatste van de drie Klankbordgroepbijeenkomsten voor bewoners op 12 december in MFC de Malburcht is komen te vervallen. De leden van de Klankbordgroep Nijmeegseweg zijn hierover inmiddels ingelicht middels een brief, die gezamenlijk is opgesteld door afgevaardigde bewoners en de projectmanager van de gemeente.

Nieuwe Klankbordgroepbijeenkomst in januari of februari 2020

De wethouder heeft gezegd een stap terug te doen waardoor er nu ruimte is voor inspraak van bewoners. Ook is afgesproken dat er samen – bewonersafvaardiging namens beide Wijkplatform en projectmanager van de gemeente –  verder wordt gegaan met een nieuwe opzet voor bewonersparticipatie.

Malburgse Manier

Bedoeling is dat de aankomende Klankbordgroep Nijmeegseweg begin volgend jaar volgens de Malburgse Manier zal worden gehouden. De Malburgse Manier is een sinds begin 2000 landelijk bekende methode waarbij gemeente, bewoners en ontwikkelaars een gelijkwaardige positie hebben in overleggroepen zoals een Klankbordgroep en dat bewoners inspraak hebben vanaf het begin van de planvorming.
Bewoners breed betrekken bij zowel fysieke als sociale ontwikkeling in hun leefomgeving schept vertrouwen en draagvlak voor participatie en betrokkenheid middels samenwerking. Zeker bij een groot project als de bouwplannen voor de Nijmeegseweg die op een groot deel van de wijk Malburgen van invloed gaan zijn.

Niet alleen over de kleur van de stenen maar ook over de bouwlocaties

Er wordt een nieuwe start gemaakt. Bewoners kunnen vanaf de aankomende Klankbordgroepbijeenkomst Nijmeegseweg niet alleen meepraten over de kleur van de stenen maar ook over de bouwlocaties, bouwtypen en bouwvormen.
Belangrijk om hierbij aan te geven is dat de projectmanager een opdracht moet uitvoeren namens de gemeente Arnhem en dat er ook randvoorwaarden zijn waar aan voldaan moet worden.

Samen aan het begin

Zowel de bovengenoemde projectmanager als de bewoners namens beide wijkplatforms hebben er zin in. Er moet nog veel overleg zijn maar we hebben een mooie start gemaakt aldus de betrokkenen.

Ideeën over bewonersparticipatie?

Heeft u ideeën over bewonersparticipatie met betrekking tot de Nijmeegseweg of in het algemeen? Dan wil de afvaardiging van beide Wijkplatforms in Malburgen dit graag weten.
U kunt uw ideeën mailen naar:

info@malburger.nl

 

Een reacti

  1. Petra Regterschot

    Goede middag, hierbij een reactie van een bewoner van de Salvatorplein. Wij, mijn man en ik wonen hier met veel plezier ook door het mooie uitzicht op de Nijmeegseweg. Maar mijn vraag is hierbij: in deze flat wonen hoofdzakelijk oudere mensen die echt niet meer naar een bijeenkomst kunnen komen maar die hun mooie uitzicht misschien wel moeten missen. Wordt hiermee rekening gehouden of wordt het wie de meeste mensen bijeen brengt heeft de meeste stemmen. Dit zou natuurlijk niet reeel zijn. mvg Petra Regterschot.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*