De derde vrijdag in september kenmerkte zich tot nu toe elk jaar in Arnhem met grote herdenkingsfestiviteiten en sinds 2014 met het Bridge to Liberation Experience. De John Frostbrug nam het publiek in beeld en geluid mee in het verhaal van Operation Market Garden, de Slag om Arnhem, Daarnaast de bekende mars met doedelzakbands over de brug en de kransleggingen bij het monument – de airborne memorial. Dit jaar is door Covid-19 alles anders, geen aanwezige veteranen en publiek bij de kranslegging en zijn alle openbaar toegankelijke herdenkingsfestiviteiten geannuleerd.
Besloten bijeenkomst in Olympus College en op diverse andere plaatsen in Arnhem
Geen grote centrale festiviteit op en rond de brug dus – zoals afgelopen jaar – maar wel op verschillende locaties kleinere besloten bijeenkomsten in de stad. Een van de bijeenkomsten was in het Olympuscollege waar zo’n 80 genodigde bewoners aanwezig waren in de grote aula. Allemaal met de Corona regels in acht nemend ruim uit elkaar aan eigen tafels met maximaal 2 personen. Voorzien van een Bridge to Liberation goodie bag en drankjes tijdens de uitzending.
Voorafgaande aan de live televisieregistratie van de Bridge To Liberation Experience door Omroep Gelderland op een groot scherm, kregen de genodigden op alle locaties een korte lezing over de Slag om Arnhem. afgesloten met een slotwoord door wethouder Cathelijne Bouwkamp.
Een kaartje voor een veteraan
Aan het einde van avond werd de genodigden gevraagd een speciaal herdenkingsansichtkaartje te schrijven met een bericht voor een veteraan – de gemeente Arnhem zorgt dat deze bij de veteranen terecht komt.
Zo jammer dat het niet doorging op de brug in de berekuil en aan de Rijn! Elk jaar met m’n kleindochter staan we op de brug te kijken en nu niets. Hopelijk kan het volgend jaar weer allemaal normaal zijn.