Home / Cultuur / Tienduizenden bij herdenkingen op de brug, in de kerk, het monument en aan het water

Tienduizenden bij herdenkingen op de brug, in de kerk, het monument en aan het water

Ruim 20.000 bezoekers waren vrijdagavond 20 september aanwezig bij de herdenkingen in Arnhem ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem, 75 jaar geleden. De herdenkingen begonnen om 18:15 uur met een herdenkingsdienst in de Eusebiuskerk. Afgesloten werd er met het muziek- en show spektakel Bridge to Liberation aan de Rijnkade.

Princes Margriet en Pieter van Vollenhoven

Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Slag om Arnhem plaatsvond was er in de Eusebiuskerk een speciale dienst waar Princes Margriet en Pieter van Vollenhoven ook bij aanwezig waren. Naast de koninklijke familie waren ook minister van defensie Ank Bijleveld en minister van justitie en veiligheid Ferdinand Grapperhaus aanwezig. De EU werd vertegenwoordigd door Frans Timmermans.

Vele duizenden aanwezig bij mars over John Frostbrug

Na de dienst was er traditioneel de mars over de John Frostbrug door verschillende doedelzak- en drumbands. De bands werden gevolgd door oud-militairen vaandeldragers van de diverse regimenten van de 1ste Britse luchtlandingsdivisie. De mars begint aan de Malburgse kant van de brug, en trekt dan naar het oorlogsmonument op het Airborneplen in het centrum. De mars trok in verband met het 75 jarig jubileum dit jaar extra veel toeschouwers.

Kransleggingen op het Airpbornseplein

Om klokslag 19:15 uur begonnen de kransleggingen bij het monument op het Airborneplein. De eerste kransen werden gelegd door enkele van de nog levende Britse militaire veteranen, gevolgd door hoogwaardigheidsbekleders waaronder Princes Margriet en ministers.

Erehaag

De herdenkingsceremonie op het Airborneplein werd dit jaar gevolgd door een speciale erehaag van Nederlandse en Britse militairen voor de hoogbejaarde aanwezige veteranen, allen al de negentig jaar gepasseerd. Ook hier vele honderden toeschouwers om de veteranen te bedanken voor hun inzet 75 jaar geleden.

Na de kranslegging een erehaag gevormd door Britse en Nederlandse militairen

Bridge to Liberation

Sinds 2014 worden de herdenkingsactiviteiten in Arnhem afgesloten met een groot muziek- en showspektakel. Al om 17:30 uur zat de Rijnkade grotendeels vol met toeschouwers. De meer dan twintigduizend aanwezigen konden van 19:30 tot 22:00 uur genieten van een herdenkingsshow met  onder andere verschillende bekende artiesten en het Gelders Orkest. Een onderdeel van de show was een gigantisch groot scherm dat aan de John Frostbrug hing. Ook vanuit de Malburgse uiterwaarden stonden enkele honderden de show te bekijken.

2 reacties

 1. Geweldige happening en erg indrukwekkend. De bridge to liberation was vanaf zuidzijde rijn helaas nauwelijks te volgen. Zou mooi zijn als ze het podium de volgende keer midden in het water plaatsen zodat beide kanten van de rijn ervan kunnen genieten.

  • En dan vandaag lezen dat 4 veteranen van 90+ weg zijn gestuurd, omdat er geen plek voor ze was, waarvan er 1 zelfs nog in een rolstoel zit.
   Maar wel een zooitje ministers er neer zetten.
   Die hadden vrijwillig hun plek af moeten staan….
   Grote schande, en diep triest.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*