Drie maanden geleden werd diftar in de gemeente Arnhem ingevoerd. Diftar (gedifferentieerde tarieven) is het systeem dat inwoners per zak restafval betalen. Het principe hierachter is dan ook: wie meer restafval heeft betaald meer. Daarnaast wordt in Arnhem het plastic, groen- en tuinafval en papier gescheiden en gratis opgehaald. Diftar is net als in tal van andere gemeenten ingevoerd om de hoeveelheid restafval drastisch terug te brengen en inwoners aan het afval scheiden te zetten. Met de invoering van diftar werden ook de ondergrondse containers voor restafval afgesloten. Deze zijn nu alleen nog met een speciale afvalpas te openen.
De vervuiler betaald
Diftar is een eerlijk systeem. Voordat diftar werd ingevoerd, betaalde iedereen een zelfde bedrag ongeacht de hoeveelheid afval. Sinds de invoering betaal je €0,80 Eurocent per zak restafval in de ondergrondse container. Daarnaast is het vaste bedrag voor de afvalstoffenheffing naar beneden gegaan. Door minder restafval te veroorzaken, en dus minder zakken met restafval weg te hoeven gooien, betaal je ook minder afvalstoffenheffing. Dit kan jaarlijks vele tientallen Euro’s schelen.
Veel weerstand invoering diftar vanaf het begin
Allang voordat diftar in de gemeente Arnhem werd ingevoerd was er al veel weerstand tegen, zowel vanuit de politiek als ook onder bewoners. Belangrijkste reden was dat men bang was dat door de sluiting van de ondergrondse containers en verplicht gebruik van de afvalpas er veel afval gedumpt zou gaan worden. Vooral weerstand in die wijken waar al voordat diftar werd ingevoerd veel afval gedumpt werd.
Wat nog meer weerstand opriep was de versmalling van de ondergrondse containers, in plaats van een standaard 60 liter zak, gaat er nu nog maar een 30 liter afvalzak in. De argumenten vanuit de politiek (invoering van diftar is een politiek besluit) om de openingen van de ondergrondse containers te verkleinen om dit te doen zodat de zakken niet te zwaar worden voor ouderen en minder validen en tevens om hygiënische redenen sloegen bij inwoners van Arnhem niet aan.
Nu 3 maanden later
Intussen kent iedereen wel de beelden van enorme hopen gedumpt afval naast containers gedeeld in de (social)media, vooral in Presikhaaf en Malburgen was het de eerste 2 maanden erg. Toch zie je op veel plekken (zogenaamde hotspots) in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een lichte afname aan gedumpt afval. Daarnaast is er in augustus in wijkdeel Immerloo een pilot gestart om afvaldumping te ontmoedigen, de zogenaamde Bio Bottoms.
Bio Bottoms
Bio Bottoms (we schreven er al eerder over) oftewel groen om grijs moet bewoners aan het Gelderseplein er extra op attenderen dat je je afval niet naast de bak moet zetten, want dan staan ze letterlijk op plantjes. Of het helpt zijn de meningen bij bewoners aan het Gelderseplein sterk over verdeeld. Losstaande dat het er volgens velen netter uitziet, wordt het dumpen nu verplaatst, en staat het afval nu naast het groen en grijs.
Maar wat vindt u van de invoering van diftar?
Gezien alle reacties die de wijkmedia kreeg zijn we heel erg benieuwd wat u van de invoering van diftar vindt. Daarom vragen we of u mee wilt doen aan ons tweemaandelijkse onafhankelijke onderzoekje “De Vraag”. De enquête wordt alleen gebruikt om de mening van de Malburger voor de Malburger te peilen en is geheel anoniem.
De Vraag
Tien vragen over – of u anders, maar vooral beter afval bent gaan scheiden. Let u bijvoorbeeld nu beter op wat wel en niet in de rest-afvalzak kan? Of misschien vindt u het helemaal niets of kost het u (te) veel moeite om al de soorten afval te scheiden?
Ook zouden we graag willen weten hoe u het pasgebruik vindt. Heeft u bijvoorbeeld wel eens last van een storing? Dan is er nog de vraag over afvaldumping. Is dit sinds de invoering van diftar in uw straat, buurt of wijkdeel toegenomen? >> klik hier << om deel te nemen aan dit kort onderzoekje.
Meer informatie over diftar & afvalscheiding vindt u op de website van de gemeente Arnhem:
https://www.arnhem.nl/Inwoners/wonen_en_milieu/afval/Afval_scheiden_loont
Ziet u veel afval (bij een container) liggen? Geef dit dan door via fixi, www.fixi.nl de website en app om zaken door te geven aan de gemeente Arnhem.
https://www.arnhem.nl/Inwoners/wonen_en_milieu/afval/Afval_scheiden_loont
Difar is een eerlijk systeem??
Wat is er eerlijk aan om volgende jaar alleenstaande meer te late betalen?
Graag uitleg hierover.
Hier aan de graslaan is het een drama! Veel meer afval op straat vooral dan bij de containers maar vaak ligt het niet eens meer bij een container maar liggen de zakken op de hoek of ergens in de struiken! 🙁 diftar is het slechtste plan ooit in onze wijk!!!
Het is gewoon schandalig zoals menig afval aanbieder zich gedraagt. Maar ook de gemeente in de persoon van mevr Cathelijne Bouwkamp moet zich eens goed achter de oren krabben en overwegen of hetgeen zij bedacht heeft wel juist is. Het is geen schande om toe te geven dat zij voledig op het verkeerde spoor zit en e.a terug te draaien. Van de bewoners mag verwacht worden dat zij op een fatsoenlijke wijze het afval aanbieden, zoniet dan een forse boete geven. Plaats camera’s bij de containers op de eerste plaats schrikt di mss af en op de tweede plaats verdienen die zich heel snel terug als er niet alledagen vuilniswagen exstra rond hoeven terijden om alle zooi op te ruimen.
Het systeem kan dan wel eerlijker zijn zoals jullie zeggen want de vervuiler betaald. Maar de WERKELIJKE vervuiler betaald DUS NIET! De WERKELIJKE vervuiler gooit zijn afval naast de container en de burger die het netjes in de container gooit gaat straks dus meer betalen!
Wat gaan jullie eigenlijk met de resultaten van dat onderzoekje doen bieden jullie dat aan de wethouder of gemeente?
Deze worden gedeeld in de bewonersoverleggen (wijkplatformoverleggen) hier is meestal ook de politiek aanwezig, naast afgevaardigden vanuit gemeentelijke instanties. – redactie –
Het een flauwe uitspraak van de gemeente om te zeggen dat het verkleinen van de afvalbak opening is gedaan om de ouderen te ontlasten zodat de zakken niet te zwaar voor ze worden gewoon minder afval in de zak doen of met de rollater weg brengen is een betere optie en had veel geld bespaard. Want het gaat toch weer om het geld. En de burger draait er toch weer voor op.
Als afvalvrijwilliger merk ik sinds de invoering van diftar een enorme toename van afval rond de containers. Ik hoop dat dit een tijdelijk effect is. De drempel om afval te dumpen is in onze wijk erg laag. Omdat veel mensen rond moeten komen van weinig geld, kan ik me voorstellen dat het dumpen van afval een manier is om wat extra te besparen. Het is jammer te zien dat de wijk vervuilt en het bemen van verantwoordelijkheid hiervoor niet door iedereen wordt gedeeld.
De gemeenteraad is te bang om het voorgestelde afvalreferendum van de SP te ondersteunen. Weet dus wat je moet stemmen de volgende gemeenteraadsverkiezingen!
Link is niet correct:
https://www.arnhem.nl/Inwoners/wonen_en_milieu/afval/Afval_scheiden_loont
Dank voor het doorgeven [redactie]
Naast alle opties (vb. Cameratoezicht) die hierboven genoemd zijn ben ik voorstander van een beloningssysteem. Wie goed doet, goed ontmoet. Invulling kan op meerdere manier. Dat laat ik aan de Gemeente over. Een Voorbeeld zou kunnen zijn: Voor degene die het hele jaar door slechts minder dan 5 x hun pasje hebben gebruikt worden beloond door korting te krijgen op hun aanslag afvalstoffenheffing of ze krijgen een bepaald bedrag gestort op hun rekening. Geef het terug aan de burger. Hopelijk zal deze positieve benadering het gedrag van mensen in de wijk veranderen. Persoonlijk heb ik 1x in de 2-3 dagen een klein zakje restafval dat door het zwerafvalklepje in de container kan.