Wellicht ben je er al van op de hoogte als wijkbewoner: er zijn plannen om in de wijkdelen Malburgen Oost-Noord en Oost-Zuid (de oudere buurten) aan te sluiten op het warmtenet van Arnhem. Het warmtenet is een netwerk van warm water dat rechtstreeks op de woningen wordt aangesloten. Als de plannen doorgaan betekent dit dat duizenden woningen in de wijk dan niet meer gebruikmaken van een cv-ketel en gasaansluiting. In Arnhem zijn al diverse wijken of wijkdelen aangesloten op dit warmtenet. In onze wijk zijn dit de zes flats in wijkdeel Immerloo en de twee flats in wijkdeel Het Duifje.
Informatiebijeenkomsten
De gemeente organiseerde eind vorig jaar twee bijeenkomsten waar in totaal 140 bewoners op af kwamen. Maar 140 bewoners is maar een klein deel van het totale aantal bewoners in deze wijkdelen. Ook tijdens het Wijkplatform Oost en het overleg van de wijkbeheergroep Malburgen Oost-Zuid is er een uitgebreide toelichting gegeven door afgevaardigden van de gemeente. Wat daaruit bleek, is dat ondanks de openbare bijeenkomsten en informatie in de media nog veel wijkbewoners helemaal niet op de hoogte zijn van de plannen of nog niet weten wat een aansluiting op het warmtenet inhoudt.
Ben jij al bekend met de plannen?
Ben je bekend met de plannen voor aansluiting op het warmtenet? En zo ja, sta je positief of negatief tegenover deze plannen? Zou je meer informatie willen over aansluiting op het warmtenet? Dit zijn onder andere de vragen die we je graag willen stellen in ons wijkopinieonderzoek De Vraag.
Waarom is het goed om mee te doen?
Als zoveel mogelijk bewoners meedoen met De Vraag, krijgen we zo goed mogelijk een beeld van hoe wijkbewoners tegen deze plannen aankijken en of bewoners voldoende geïnformeerd zijn over deze plannen. We delen de uitkomst in de volgende wijkkrant maar ook tijdens de bewonersoverleggen. Hierbij zijn aanwezigen aangesloten vanuit de gemeente en Volkshuisvesting. Zij kunnen de resultaten dan terugkoppelen en ermee aan de slag.
Meedoen
Ga naar www.malburger.nl/de-vraag en vul de korte enquête in.
Wat is de vraag
De Vraag is een (ongeveer) tweemaandelijks onafhankelijk online onderzoek(je) van de wijkmedia & wijkorganisaties over een onderwerp dat inwoners van onze wijk bezighoudt – kort, bondig, veilig en vertrouwd. De ingevulde (persoonlijke) gegevens worden op geen enkele wijze gedeeld met commerciële organisaties en worden alleen gebruikt om de mening van de Malburger voor de Malburger te peilen. Heb je vragen over De Vraag of de resultaten ervan? Mail dan naar redactie@malburger.nl
Waarom wordt west niet meegenomen in de plannen voor aansluiting op het warmtenet?
Ik ben prima op de hoogte over aansluiting op het warmtenet en ben ook naar de informatie avond geweest. Ik sta hier negatief tegenover. Met een verbruik van slechts 300 m3 gas per jaar ben ik hoe dan ook honderden euro’s meer kwijt bij warmte via het warmtenet. Alleen de jaarlijkse vaste kosten zijn al een paar honderd euro hoger dan bij gas, en ook de kosten voor het gebruik zijn hoger. De jaarlijkse vaste kosten alleen zijn al hoger dan wat ik nu aan gas betaal. Ik heb een huurhuis dus kennelijk niet zoveel in te brengen, maar ik vind het belachelijk dat ze in een wijk als malburgen, waar veel mensen al een laag inkomen hebben en problemen om rond te komen, ze zo’n enorme extra kostenpost gaan opleggen aan de bewoners. Ik vind het schandalig!
Ik zag het in het krantje staan en goed dat jullie hier aandacht aan besteden maar jullie moeten eigenlijk dit met papieren enqete doen want heel veel mensen gaan dit niet online doen en zeker niet mijn moeder van 72 en veel andere ouderen in de wijk!
Ik woon zelf in een nieuwbouwkoopwoning van na 2020 en zal dan ook niet worden aangesloten op het warmtenet, wij hebben ook geen informatie hierover ontvangen. Maar ik wil wel een reactie geven naar aanleiding van deze plannen, ook omdat ik vanuit mijn werk kennis heb op het gebied van de energietransformatie.
Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen gaande met name ook op het vlak van elektrificatie en de inzet van thuisaccu’s. Het zal geen 10 jaar meer duren voordat thuisaccu’s een algemeen goed gaan worden mede door nieuwe technieken die het veel goedkoper gaan maken. In combinatie met zonnepanelen, warmtepomp en goede isolatie is het voor velen dan nog nauwelijks nodig om gebruik te maken van externe bronnen voor hun energievoorziening met uitzondering van enkele maanden in de winter.
De aansluiting op een warmtenet zal losstaande van deze ontwikkelingen eruit moeten worden gehaald dus je zit er als gebruiker ook jarenlang aan vast, ook als er andere technieken zijn die in de nabije toekomst goedkoper worden zoals bijvoorbeeld thuisaccu’s.
Onzin! Thuisaccu’s zullen nog jaren onbetaalbaar blijven en we moeten wel van het gas af dus daarop wachten is geen oplossing.
We??? Spreek voor je zelf! We moeten helemaal niets en dat we van het gas af moeten wil de politiek niet de mensen
Beste reageerders,
We krijgen veel reacties op dit artikel en De Vraag. Bij deze de vraag om het graag netjes te houden, geen scheldpartijen of beschuldigingen naar organisaties die niet zijn onderbouwd. Deze reacties worden niet geplaatst. Heb je een inhoudelijke mening of advies? Dan graag!
-Redactie-
De meeste mensen zullen wel van het gas af willen maar niet financieel er op achteruit willen gaan. Ik ben ook zo iemand. Ik heb maar een uitkering en als je dan de verhalen leest in de krant over hoe ze in andere steden enorm blij zijn over het warmtenet en Vattenfall (not!) met veel hogere kosten en dat je niet meer terug kan en er lange tijd aan vastzit. Dus alleen als er garanties zijn dat de prijs niet omhoog gaat voor langere periode krijg je de wijk mee want nu is er niemand voor
Je rekening gaat dan 600 euro omhoog los van je verbruik. Sterkte heleen.
Warmte net is prestige project voor gem Arnhem. Word bodemloze put. En huiseigenaren weigeren bewust mee te doen ivm nodige kosten.
Je huiswaarde gaat omlaag met warmtenet
De koste niet waard. Minimale kosten exclusief verbruik komen al op 600 euro uit. 600 euro zijn nu mijn totale energiekisten. Dus straks ben ik 1200 kwijt voor een overheid Hobbie.
Geen keuze in leveranciers en duurder uit voor het klimaat dat toch wel veranderd, waanzin.
Gemeentes moeten meer naar volk luisteren net als politiek. Dit project maakt mensen armer. Financiering is op meer en meer projecten al een probleem en terecht. Ze stoppen met bosjes want te duur en niet rendabel zonder subsidie.
Dus begin er niet aan.
De negatieve verhalen die je overal leest en hoort zijn waar. Een warmtenet is voor de meeste mensen veel duurder ook voor mensen die hun wonnig wel goed geisoleerd hebben. Op televisie en kranten zie en lees je het ook. De vaste kosten maar ook het verbruik. Wees eerlijk! Vertel mensen geen mooie verhaaltjes beloof ze geen sprookjes!