De afgelopen weken was het in veel gebieden van Nederland extreem droog, ook in onze wijk zijn de effecten hiervan goed zichtbaar. Gecombineerd met de warmte van vooral de afgelopen week verliezen al veel bomen hun bladeren – “het lijkt wel herfst!” zijn de reacties die de wijkmedia ontving. Volgens een aantal wijkbewoners is het nog droger dan de extreem droge jaren 2003 en 2018. Ook in 2018 stonden de uitloopgebieden van de Malburgse uiterwaarden droog, maar niet zo ver als nu.
Vooral de uiterwaarden leveren ‘uniek’ droge plaatjes op
Wie een rondje Malburgse uiterwaarden doet ziet het gelijk. De Nederrijn staat erg laag en het verdiepte overloopgebied dat sinds 2014 onder de John Frostbrug ligt staat voor een groot deel droog. Zo droog dat je op een van de middelste pijlers van de brug kan klimmen door er naartoe te lopen. Het resterende laagje water stinkt en er drijven tal van dode vissen in. Wie verder de oostenlijke Malburgse uiterwaarden in gaat ziet een nog droger beeld in de Bakenhof. Hier staat de hele uitloper droog en kan je onder het bruggetje door lopen. Verschillende woonboten in Malburgen West liggen inmiddels al ruim twee weken droog, vooral zichtbaar in en rondom de haven van Coers. De naastgelegen ASM haven bestaat alleen nog uit een klein stroompje en laagje water, ook hier droog liggende boten.
“Het lijkt wel herfst!”
Het lijkt op veel plekken al wel herfst en dat is vooral goed te zien aan de middenberm van de Nijmeegseweg, waar populieren – een bomensoort dat veel water nodig heeft – massaal hun bladeren verliezen. Bijna twee maanden eerder dan met reguliere neerslag hoeveelheden.
“Zelfbescherming”
De Wijkmedia sprak met Frans ook wel bekend als ‘De Wandelende Tak.’ Naast bekend takkenopruimer weet deze wijkbewoner ook veel van bomen. Volgens Frans is het verlies van bladeren een manier van zelfbescherming. Via de bladeren verdampt veel vocht dat de takken en stam nodig hebben om te overleven. Door het verlies van bladeren blijft er meer vocht over. Bij erg lange droogte periodes verliezen ook de takken teveel vocht, verdrogen en dan breken ze af, zelfs bij geen of nauwelijks wind. Daarom zie je volgens Frans ook al op veel plekken takken liggen.
Weken regen nodig
De komende twee weken is het vooruitzicht dat er lagere temperaturen komen, met kans op (onweer)buien. Volgens diverse landelijke media waaronder Trouw moet het wekenlang elke dag flink regenen om enigszins het grondwater en de waterstanden in de uiterwaarden weer op peil te krijgen. De ‘unieke’ plaatjes van extreme droogte zullen dus nog wel even blijven.
De wandelende tak??? Hihi! 🙂 Is dat die man op doe bakfiets?
Beste Anja,
Klopt, dat is de man op de bakfiets. Wereldberoemd in heel Malburgen e.o.
– Redactie –
Het is alemaal onze eigen schuld hadden we het klimaat maar niet zo moeten verpesten en het milieu zo moeten vervuilen
In de middel eeuwen waren er ook grote droge periodes maar ja toen was er geen klimaat lobby die het als verdien model zag. Klimaat veranderingen zijn er altijd al geweest…klimaat verandert nou eenmaal! 🙂 Zet je in om die veranderingen op te vangen pas gewassen aan en vooral je water huishouding aan want die is waardeloos in Nederland. Alles is erop gericht om water zo snel mogelijk richting de zee af te voeren ipv vast te houden.
Oh jee hebben we weer zo iemand die denkt dat de mens geen invloed heeft op het klimaat. 🙁
Van boven zie je pas goed hoe droog het is gelukkig regent het nu regelmatig