Home / Gemeente Arnhem / Invoering van diftar ‘betalen per zak’ nu vrijwel zeker

Invoering van diftar ‘betalen per zak’ nu vrijwel zeker

De invoering van diftar in de gemeente Arnhem is vrijwel zeker nu de negende poging van de tegenstanders – oppositiepartijen SP, Arnhem Centraal en de PVV mislukt is om deze plannen voor veranderingen restafvalinzameling te stoppen. De drie partijen dienden gezamenlijk een motie in tegen diftar tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond 17 juni. De diftar plannen houden in dat per 1 juli 2020 alle ondergrondse restafvalcontainers in de gemeente Arnhem alleen nog met de afvalpas te openen zijn en dat er per zak van 30 liter €0,80 Eurocent betaald moet gaan worden.

Veel weerstand vanaf het begin

Tegen deze plannen voor ‘betalen per zak’ per 1 juli 2020 is vanaf het begin al veel weerstand. Met name in de oudere wijken en buurten, waaronder ook in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Veel wijkbewoners vrezen nog veel meer afvaldumping dan dat er sinds de eerdere invoering van verplicht pasgebruik al plaatsvindt. Deze signalen hoort de redactie van de wijkmedia niet alleen op straat, maar al lange tijd vanuit de diverse bewonersoverleggen.

‘Rondje afvaldumping’

De afgelopen maand deed de wijkmedia tweemaal per week een rondje afvaldumping. Van noord tot zuid, en van oost tot west. We keken onder andere naar de zogenaamde hotpsots (plekken waar vaak veel afval ligt naast de ondergrondse containers) en vroegen aan bewoners op straat wat ze van de plannen voor invoering vinden. Eigenlijk heeft elk wijkdeel van Malburgen wel plekken waar vaak – vooral op de maandagochtenden zichtbaar – veel  afval naast de containers ligt. Wijkdeel Oost-Zuid spring er wel bovenuit met een aantal hotspots waar het meerdere malen per week gewoon smerig was.
Ook gemeentelijke diensten, waaronder BOA’s zijn de afgelopen weken vele malen in de wijk geweest om controles bij de zogenaamde hotspots uit te voeren.

diftar

Een helaas vaak gezien stilleven in de wijk Malburgen. Gedumpt afval naast de ondergrondse containers. Vooral tijdens de avonden en nachten in de weekenden wordt er veel afval gedumpt.

Eerlijkere maatregel maar wantrouwen over kosten

Het is niet alleen pessimisme en dat alle bewoners ook tegen de voorgenomen maatregelen per 1 juli zijn. Er zijn zeker ook positieve geluiden in de wijk Malburgen. Zo zijn er bewoners die aangeven dat verlaging van de afvalstoffenheffing en betalen per zak eerlijker is. Wie meer restafval heeft betaald ten slotte ook meer.

Wantrouwen is er wel over de bedragen, “die 80 cent zal wel snel meer worden” en “voordat je het weet zit het vaste tarief weer op het oude niveau” zijn veel gehoorde opmerkingen.

Boosheid over versmalling ondergrondse containers

Over betalen per zak zijn dan de meningen nog sterk verdeeld in de wijk, maar het versmallen van de containeropeningen levert bij bijna iedereen boosheid op. Veel bewoners vinden het onbegrijpelijk dat de politiek deze maatregel ‘stilletjes’ er nog aan toe heeft gevoegd.
Door de opening te versmallen past er nu nog maximaal een zak van 30 liter in, de helft van de inhoud van een reguliere vuilniszak, deze is voor heel veel inwoners van Arnhem te klein. Zo gaf een moeder uit de wijk  het voorbeeld dat één dag luiers al één zak restafval is. Daarnaast is nu al de ervaring voor velen dat er door de verkleining veel meer gepropt wordt, waardoor zakken openbarsten en de zijkanten van de openingen al vrij snel vies worden.

Invoering nog steeds onbekend bij veel Malburgers  

Ondanks de plaatsing van extra opvallende gele borden door de gemeente, de duidelijke huis-aan-huis communicatie en inzet van afvalcoaches de afgelopen maanden is er nog steeds veel onduidelijkheid. Zo zijn veel bewoners die de wijkmedia sprak nog niet op de hoogte van de kosten of denken dat de vaste afvalstoffenheffing verdwijnt met de invoering ‘betalen per zak.’

Wijkkrant

In de aankomende wijkkrant (midden juli) een artikel en informatie over de invoering van diftar. Hierin onder andere ook de vraag wat de gemeente doet om afvaldumping sinds de invoering van diftar tegen te gaan.

6 reacties

 1. Dacht dat het zo en zo al doorging? Toch mooi dat er partijen zijn die proberen om het te stoppen. Al zovaak hierover gehad 🙁 het is een drama! Kijk eens naar de troep overal en dan vooral bij de containers en dat wordt alleen maar erger. Snap ook niet dat jer mensen zijn die hun eigen omgeving zo vervuilen!!!

 2. Wilma Hendriks

  Als er nu nog steeds Arnhemmers zijn die na alle gemeentelijke informatie nog niet weten wat Diftar betekent dan zal alle vervolg info ook wel niet gaan helpen.

 3. Elke partij die dit na de volgende verkiezingen terug gaat draaien wordt groot in Arnhem. Hoe kun je nu zo iets voorstellen en invoeren als je je eigen bevolking er niet eens over raadpleegt, schande!

  En nee ik woon niet in Malburgen of Zuid maar in een zogenaamde witte wijk van Arnhem Noord. Ook hier veel weerstand en boosheid. En het valse excuus om de openingen te verkleinen om de oudjes tegemoet te komen omdat anders de 60 liter zak te zwaar is, lachwekkend gewoon!

 4. Leuk om je wijk zo te kijk te zetten! 🙁 Hadden jullie geen andere foto kunnen gebruiken? Er zijn zat plekken hier in Malburgen waar het schoon is om de containers.

  • Beste mevrouw Burgers, we hebben er bewust voor gekozen om geen algemene foto van een afgesloten ondergrondse afvalcontainer te tonen maar een foto van helaas de dagelijkse werkelijkheid in veel straten in Malburgen. Ik wil er bij aangeven dat dit nog een van de nettere foto’s is van gedumpt afval. Op heel veel plekken in de wijk ligt sinds de afsluiting van de ondergrondse containers niet alleen grofvuil, maar ook veel gedumpt huishoudelijk afval.

   Michel -redactie malburgen.nl –

 5. Gaat de gemeente de boetes verhogen voor afvaldumping? Dat kan dan mogelijk nog helpen om dumping tegen te gaan

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*