Wie aan de oostzijde van Malburgen langs het begin van de Nijmeegseweg loopt ziet nog een spandoek als herinnering aan het bewonersprotest uit 2019 tegen het eerdere plan – de bouw van flats op deze plek. Nu ligt er een totaal ander plan waar gemeente en bewoners onder leiding van het Rotterdamse Stedenbouwkundigbureau od205 aan hebben gewerkt en waar enthousiast op gereageerd wordt. Het plan ligt nu als voorstel vanuit Burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad van Arnhem. Deze zal in najaar 2021 er een besluit over gaan nemen.
Van bewonersprotest naar Malburgse Manier 2.0 met als resultaat een breed gedragen plan
Door bemiddeling van wethouder Ronald Paping eind 2019 werd er onder de noemer Malburgse Manier 2.0 in 2020 een nieuw participatieproces opgestart en vanaf 0 begonnen. Van de uiteindelijke keuze van het stedenbouwkundigbureau od205 in begin 2020 door gemeente en afgevaardigden uit beide Wijkplatforms vertegenwoordigd in de Kerngroep Bewonersparticipatie Malburgen, het oprichten en samenwerken binnen de Klankbordgroep Nijmeegseweg door een kleine 40 bewoners en het stedenbouwkundigbureau tot aan het uiteindelijke stedenbouwkundigschetsontwerp. Dit ontwerp werd afgelopen 4 maart digitaal gepresenteerd aan de klankbordgroep en leden van beide Wijkplatforms in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Een ontwerp dat enthousiast werd ontvangen en gezien de coronacrisis en tijdsdruk een knap resultaat bereikt door goede samenwerking van gemeente, bewoners en od205.
Vooral een plan met veel groen dat aansluit bij de ambities van Arnhem
Bewoners in de klankbordgroep Nijmeegseweg hebben er samen met od205 vooral een groen plan van gemaakt. Veel groen is essentieel om de kwaliteitsslag te kunnen maken dat in dit gebied noodzakelijk is. Veel groen in de woonomgeving past ook bij de ambities dat Arnhem wil uitstralen – als meest toekomstgerichte stad van Nederland als het om klimaat gaat. Waar kan je dat beter doen dan aan een van de drukste en meest vervuilende verkeersaders van de stad Arnhem die de wijk Malburgen & het plangebied doorklieft.
Dat groen zit hem niet alleen in het nieuwe De Monchypark of de aanplant van veel nieuwe bomen door het gehele plangebied. Dat zit hem ook in het type woningbouw voor de 230 geplande woningen, met pocketparks en gemeenschappelijke tuinen. Met groen verwerkt in de bouw zoals groene daken en wanden en veel groene elementen tussen deze geplande bebouwing.
En dan is er nog die weg
Door od205 is er samen met de betrokken bewoners succesvol gekeken hoe de Nijmeegseweg anders of minder aanwezig te laten zijn in het plan. De Nijmeegseweg wordt nu door velen ervaren als barrière tussen oost en west. Zo zal er in het toekomstige De Monchypark tegenover Hotel Zuid een aantal heuvels worden aangebracht waardoor zicht op de Nijmeegsewegweg komend vanaf de Huissensestraat wordt ontnomen.
In het plan is ook een voetganger-fietsverbinding tussen oost en west opgenomen – een grote wens van veel inwoners van Malburgen. De huidige dubbele kruisingen in combinatie met busbanen, fiets- en voetoversteekplaatsen tussen oost en west zorgt niet alleen voor veel opstoppingen maar ook gevaarlijke situaties met relatief vaak ongelukken. Een brugverbinding via het nog aan te leggen De Monchypark voor voetgangers en fietsers tussen oost en west zal ook bijdragen aan snellere doorstroming van autoverkeer. Ook het huidige Monchyplein en de hele inrichting rondom westzijde Drieslag (Shell station) zal hiervoor moeten worden aangepakt omdat met de realisatie van het De Monchypark hiermee de Akeleistraat in het plan verdwijnt.
Rijbanen naar de westzijde
Om de beide wijkdelen dichter bij elkaar te brengen is er in de tweede fase van het plan opgenomen om de rijbanen aan de oostzijde te verplaatsen naar de westzijde. Hierdoor is er meer ruimte voor extra groen en bebouwing..
Begin van een proces van het plan dat bestaat uit twee fasen
Het plan bestaat uit twee fasen verspreid over zo’n 20 jaar ontwikkeling. Met de eerste fase kan op zijn vroegst worden begonnen in 2023. In deze fase staan de afgesproken 230 woningen in de planning die met name in west zullen worden gebouwd. Hieronder valt ook de zogenaamde eye catcher aan het einde van de Nijmeegseweg – een imposant hoog gebouw, en het enige hoge gebouw in het hele plan dat nu voorligt. Ook in de eerste fase gepland is de aanplant van veel nieuw groen waaronder bomen, de aanleg van het De Monchypark met hierin de voet- fietsbrug tussen oost en west en de herinrichting van het De Monchyplein. Verder zal er nog gaan worden gekeken naar de verbetering fietsverbindingen aan weerszijden van de Nijmeegseweg.
De tweede fase
De tweede fase heeft onder andere betrekking op het samenvoegen van de twee rijrichtingen van de Nijmeegseweg, de bouw van extra woningen in het oostelijk deel, verbetering fietsverbindingen (goede aansluiting snelfietspad Arnhem-Nijmegen) de doortrek van enkele watergangen en de uitbreiding van groen in het plangebied.
Meedoen
Gebouwd gaat er op zijn vroegst pas worden in 2023 maar de Klankbordgroep Nijmeegseweg gaat verder over wat en waar er precies gebouwd gaat worden, hoe de bouw eruit komt te zien en nog veel meer.
Omwonenden en andere wijkbewoners die nog niet in de Klankbordgroep zitten en hieraan mee willen doen zijn welkom. Er gaat namelijk de komende jaren heel veel veranderen aan weerszijden van de Nijmeegseweg en het zou goed zijn als daar nog meer bewoners bij betrokken zijn. Op de wijkwebsite, in de (wijk)kranten en via flyers rondom het plangebied zal de Klankbordgroep Nijmeegseweg daar nog een oproep voor gaan doen.
Je kan je nu ook al aanmelden, stuur daarvoor een mailtje naar: info@malburger.nl en geef even aan in welke straat je woont. We nodigen je dan uit voor de eerst aankomende bijeenkomst van de Klankbordgroep Nijmeegseweg.
Mooi plan als het zo wordt uitgevoerd en wat zal het afsteken bij die treurnis van het winkelcentrum.
Gaat dit plan ook van invloed zijn voor bewoners aan de Orchislaan?
Grappig om te lezen dat Arnhem ooit is gekozen als groenste stad van europa
Wat is t nut van dat atriumgebouw, behalve uitzicht belemmerend dan ?