Heeft u de voordelen al ontdekt? Met de nieuwe regels mag u veel meer in de plastic-herozak doen dan voorheen. U kunt er nu ook blikjes in doen plus drankkartons. En omdat u hierdoor meer plastic zakken vult, laten we ze vaker ophalen.
We noemen deze gecombineerde afvalstroom PMD: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf oktober haalt SITA dit PMD-afval 1 keer in de 2 weken op, tegelijk met het restafval. Wilt u weten wanneer de zakken bij u worden opgehaald? Kijk dan op www.arnhem.nl/afvalwijzer. U mag uw zakken met plastic, blikjes en drankkartons ook gratis afleveren bij de afvalbrengstations.
In de wijken met Omgekeerd Inzamelen kan het PMD-afval in de grijze minicontainer (kliko) worden aangeboden die eerst voor het restafval was. Bewoners van hoogbouw gebruiken in deze wijken de ondergrondse containers voor PMD-afval.
Wat mag wel en wat mag niet?
Het is belangrijk dat u even goed kijkt wat er wel en niet in de plastic afvalzak mag. Want alleen als het afval niet vervuild is met andere afvalsoorten, kunnen we het goed recyclen.
Afvalzakken
U kunt het PMD in de doorzichtige afvalzak doen, die u al langer gebruikt voor uw plastic afval. Deze zak krijgt een nieuwe bedrukking en is ook wat steviger uitgevoerd omdat de materialen samen wat zwaarder zijn dan het plastic alleen. U kunt de zakken gewoon blijven afhalen bij de bekende wijkposten en winkels of gratis online bestellen. Kijk voor de adressen op www.arnhem.nl/plastic .
Afval is grondstof
De regel geldt sinds 1 oktober en is bedoeld om nog meer afval te scheiden. Gescheiden afval kunnen we hergebruiken. We zien afval dus als grondstof. Grondstof waarvoor we het milieu minder hoeven te belasten. Daar werkt u toch ook graag aan mee? Bovendien: hoe meer afval we scheiden, hoe minder afval we hoeven te verbranden. Dat scheelt in de kosten en in de uitstoot van CO2.
Harde cijfers
In 2014 werd in Arnhem 872 ton plastic verpakkingsmateriaal ingezameld. Door de uitbreiding met metalen verpakkingen en drankkartons verwachten we in 2016 al 500 ton extra in te zamelen. We hopen uiteindelijk uit te komen op 1.700 ton in 2019. Naast het milieuvoordeel levert dit extra inkomsten op waarmee we de extra inzameling kunnen betalen.