Home / Cultuur / Politiek tegen komst megabioscoop in Zuid

Politiek tegen komst megabioscoop in Zuid

Op de politieke maandag van 20 December stonden de plannen van Euroscoop om op het Olympusterrein een megabioscoop te bouwen voor de vierde keer op de agenda. Tijdens het meningsvormende debat bleek uit alles – de meeste politieke partijen in Arnhem hebben er geen zin in.

(Nog een) megabioscoop?

Sinds 1 februari 2016 liggen er plannen van de Belgische bioscoopketen Euroscoop om op het braakliggende stuk terrein van het Olympus een megabioscoop te bouwen. Deze wijkwebsite berichtte daar in een biosscoop destijds als eerste over met veel reacties tot gevolg.
Een bioscoop (en nog wel een grote) in het zuiden van Arnhem? In de vele reacties die de redactie ontving dachten sommigen zelfs aan een grap.
Toen de Gelderlander en andere media de volgende dag over de mogelijke komst van een megabioscoop berichtten was er vooral ook ongeloof. Ongeloof om de volgens velen te hoge bioscoopdichtheid die Arnhem en omstreken heeft mocht er nog een mega versie bijkomen. Zo werd in 2015 nog de ‘gouden kijkdoos’ geopend van concurrent- en megabioscoop keten Pathé, in het stationsgebied van Arnhem. Daarnaast zijn er vergelijkbare ‘dozen’ in Lent, Ede en Nijmegen. 

Ruim anderhalf jaar later

Nu ruim anderhalf jaar verder stond de mogelijke komst van de bioscoop dus al voor de vierde keer op de politieke agenda. Reden:Pathé, Vue (blikken bioscoop) en horeca in het centrum zijn om begrijpelijke reden vanaf het begin niet blij met de komst van nog een concurrent (in Arnhem-Zuid.) Ook de politiek ontving al snel deze angst vanuit de binnenstad, concurrentie van nog een bioscoop buiten het centrum is ongewenst.
Discussies, presentaties en onderzoeken – en de politieke reacties hierop; uit alles blijkt dat de meerderheid van de Arnhemse politiek geen voorstander is van nog een bioscoop – de komst zou arbeidsplaatsen kunnen gaan kosten in het centrum van Arnhem.  

Ontwikkeling “ja!” maar geen concurrentie voor de binnenstad

Met uitzondering van het CDA en Verenigd Arnhem was er tijdens dit laatste meningsvormend debat geen enkele andere partij die zich duidelijk uitsprak voor de komst van de megabioscoop in Malburgen. Wel zien de meeste partijen het gebied nu als interessant commercieel gebied. Een gebied wat na jaren van gedeeltelijke braakligging en sinds de interesse van Euroscoop nu wél volgens de politiek die ontwikkeling verdient. Dus wel ontwikkeling (na mogelijk weer een onderzoek) maar niet iets wat de binnenstad van Arnhem commercieel kan bedreigen. Zo gaven verschillende partijen aan om met de ontwikkeling van het gebied in te zetten op sport en bewegen wat beter aansluit wat er nu al aan organisaties en bedrijven zit.

Wat vinden bewoners in Zuid & omwonenden er eigenlijk zelf van?

Veel van de bewoners in Malburgen en ook andere delen van Arnhem-Zuid zien ontwikkeling op het Olympus-terrein wel zitten. Er is op cultureel en horeca vlak nauwelijks iets in Zuid. Als het er is, dan zijn het vaak tijdelijke klein opgezette projecten.
Het Wijkplatform wat de belangen behartigt namens de bewoners in Malburgen en als adviesorgaan voor de gemeente dient is ook voor ontwikkeling en ziet de komst van een megabioscoop wel zitten. Zo heeft het de Raad ook laten weten in een brief. Wel staan er in de brief een aantal voorwaarden. Zo moet de komst onder andere geen parkeerproblematiek opleveren, moeten er verkeersaanpassingen plaatsvinden aan de Koppelstraat (komst rotonde) en moet het ontwerp van het complex passen binnen de huidige setting.

Kleine kans

Nu blijkt dat het grootste deel van de politiek waarschijnlijk tegen zal stemmen, is er een kleine kans dat er op de locatie ook daadwerkelijk een (mega)bioscoop komt – of misschien beter om te schrijven: ontwikkeling wat een commerciële bedreiging vormt voor de binnenstad van Arnhem.

To be continued…

3 reacties

 1. Jammer hoor! Gemiste kans voor het gebied en bewoners in Arnhem Zuid!
  Je vraagt je af of de partijen in arnhem werkelijke willen dat daar iets komt.

  En Pathe omschrijven als gouden kijkdoos HAHAHAHAHA!

 2. Welke ondernemer zou zo’n groot project doen als er niet voldoende kansen zijn? Losstaande voor de in mijn ogen idiote locatie er is toch nog zoiets als vrije concurrentie?

 3. Dick uit Vredenburg

  Ik kan het besluit van de politiek wel begrijpen. Straks zitten we met 3 bioscopen die niet goed lopen nu al is het de blikken die geen volle zalen trekt sinds de komst van Pathe. Locatie is daarnaast waardeloos, wie propt er daar nu een grote bioscoop tussen. Kan me niet voorstellen dat de bewoners van de flats daar tegenover voor zijn.
  Denk ook eens aan de enorme toename aan verkeer. Het is nu al vaak een verkeerspuinhoop op en om Kronenburg en de burgemeester Matsersingel en richting Malburgen.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.